Vauhtia, vaaraa ja vapautta Miia Marttisen tapaan

"Huomasin, että minulla on useampikin kaveri, joka on jossain vaiheessa elämää motorisoinut itseltään jonkin ruumiinosan irti."

Valokuvat: Marco Planting

Kuvataiteilija Miia ”MART” Marttinen rakastaa moottoreita ja vanhoja menopelejä. Niinpä hänen näyttelyään helsinkiläisessä Kustom Kulture -kirjakaupassa hallitsevat eri tekniikoin toteutetut vintageautot ja -moottoripyörät. Alan harrastajana Marttinen esittelee näyttelyssään myös muuta kustom kulture -kuvastoa pääkalloineen, Pääsiäissaaren Aku Aku -patsaineen ja lentävine silmineen. Hämmentävällä, mutta kiehtovalla ja jopa romanttisella tavalla kokonaisuuden kruunaavat kuumailmapalloja, ilmalaivoja ja irtoraajoja kuvaavat grafiikantyöt.

Niin, Irtoraajoja.

”Kaikki lähti teko- ja koukkukädestä sekä ystävästäni, jolla on molemmat”, selittää Marttinen innostuneena. ”Huomasin, että minulla on useampikin kaveri, joka on jossain vaiheessa elämää motorisoinut itseltään jonkin ruumiinosan irti. Aihe alkoi kiinnostaa minua, ja halusin luoda sarjan siihen liittyen. Pidinkin jokin aika sitten Lahdessa näyttelyn nimellä Ilmailua ja irtoraajoja. Näyttely esitteli nimensä mukaisesti grafiikkaani zeppelineistä ja tekojäsenistä.  Kaikki työt oli vedostettu ruskealla, mikä yhdisti toisiinsa nämä hyvin erilaiset teemat, ja siitä syntyikin varsin tyylikäs kokonaisuus.”

marttinen

Pop art -tyylinen, moottoripyöräilijää kuvaava maalaus Knucle erottuu näyttelyssä suuremmalla koollaan ja kirkkaalla värimaailmallaan. Marttisen mukaan työ on alkua useamman ruudun sarjakuvalle, jossa käsitellään vapauden tematiikkaa. Mutta mikä ihmeen knucle?

knucleym

”Alunperin siinä piti lukea knuckle, mutta se ei mahtunut kokonaisuudessaan tauluun. Aika ja tila alkoivat käydä vähiin, joten päätin jättää yhden kirjaimen pois. Mietin kyllä, voiko niin tehdä, mutta itse asiassa olen tehnyt niin ennenkin”, Marttinen nauraa.

Marttinen itse toteuttaa taiteilijan vapauttaan myös oman toiminimensä Marttisen Mielikuvitus kautta. Monitaiturilta luonnistuu kuvataiteen eri lajien lisäksi esimerkiksi kirjoittaminen ja käsityöt. ”Vain mielikuvitus on rajana”, ja Miia Marttisen tapauksessa uskaltaisin väittää, että nuo rajat ulottuvat varsin laajalle.

Miia Marttisen taidetta Kustom Kulture -kirjakaupassa 5.7.2013 asti
https://www.facebook.com/events/141241299400197/

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi