Salpimienta, Helsinki, 2.7. 2013

"Kuten Pizza Bolognesen luonteeseen kuuluu, on lätty melko karun oloinen. Mutta se on juuri sitä, mitä pizzan pitääkin olla: rasvainen, suolainen, ohutpohjainen ja vailla mitään kommervenkkejä."

Tällä palstalla kirjoitetaan ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Emme ole ruokatoimittajia, olemme vain nälkäisiä.

JULLE: Kokoustamme osuuskunnan asioissa ja muistan pian, miksi Juttutupa ei ole nälkäiselle se paras tapaamispaikka: Aina lähellä istuu joku, joka syö pizzaa.  Ja kaikki Juttutuvassa aterioineet tietävät, että ne pizzat ovat hyviä. Vegaanit taas tietävät, että juustoton versio ei juuri pizzanhimoa helpota.

Mitäs nyt sitten?

Mieleeni muistuu vegaanisivustoilla  jo kauemman aikaa hehkutettu Fleminginkadun Salpimienta, jossa pizzat saa kuulemma soijarouheella tai -suikaleilla sekä soijajuustolla.

Sinne siis!

Saavumme paikan päälle parissa minuutissa, mutta mitä ihmettä: Salpimienta ei olekaan  pieni italialainen ravintola punavalkoruudullisine pöytäliinoineen ja valkosipuliletteineen, jollaiseksi sen olen kuvitellut. Sen sijaan astumme rentotunnelmaiseen, melko peruskalliolaiseen baariin, jossa henkilökuntaa ei näy, mutta juomavalikoiman runsaus kylläkin.

Nyt ei janota, mutta nälättää senkin edestä. Ruokalistalta on helppo valita Pizza Bolognese soijarouheella ja -juustolla.  Vain kuusi euroa!

Kuten Pizza Bolognesen luonteeseen kuuluu, on lätty melko karun oloinen. Mutta se on juuri sitä, mitä pizzan pitääkin olla: rasvainen, suolainen, ohutpohjainen ja vailla mitään kommervenkkejä. Mikä autuus ja ihanuus kokea ihan oikea pizzanautinto niin monen ”kasvispizza ilman juustoa, kiitos” -tilauksen jälkeen.

Hyvä oli, ei voi valittaa. Harmittaa vain, että Salpimienta tuli testatuksi vasta nyt.

MANU: Kuten kuvasta näkyy, otamme soijabologneset lisätäytteellä nimeltä tomaatti. Sitä voisi olla euron lisähintaa vastaan enemmänkin, mutta toisaalta pizza on muuten halpa ja mitäs otin, koska karupizza olisi ihan hyvä ilmankin. Juustoa on tosiaan melko reilusti, jotakin hyvin uunissa sulavaa lajiketta, jota en valitettavasti tunnista.

Paras vegaanipizza mitä olen suomalaisravintolassa syönyt kaiken kaikkiaan, eikä tämä lätty häpeäisi jossain Berliinissäkään. Vielä kun kylkeen saa keskioluen (A-olut olisi muuten samanhintaista!) niin ollaan klassikon äärellä. Vaikka henkilökuntaa on keittiössä ja tiskillä yhteenlaskien mitä ilmeisimmin yksi henkilö, on palvelu sutjakkaa ja ystävällistä.

Salpimienta. Fleminginkatu 7, 00530 Helsinki
Ma-Su 10-02

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi