World War Z

"Tuskin on kiva amerikkalainen ydinperhe aamulla ovesta ulos päässyt, kun jo joka paikasta hyökkää raivohullu zombie."

(USA 2013)
O: Marc Forster
N: Brad Pitt, Mireille Enos, Matthew Fox, David Morse
K16
Ensi-ilta 19.7.2013

 ★★★☆☆ 

Brad Pitt, zombeja ja ripaus yhteiskunnallista kommentointia. Niistä aineksista on World War Z tehty.

Maailmanloppu kiinnostaa. Elokuvissa se tulee nyt ulkoavaruuden olentojen, ympäristökatastrofien tai kuten World War Z:n tapauksessa, zombien muodossa. Ehkä elämme jonkinlaisia lopun aikoja ja tahdomme viitteitä siitä, mitä tehdä ja miten toimia kun yhteiskunta romahtaa.

Ja se muuten romahtaa heti elokuvan ensi minuuteilla. Tuskin on kiva amerikkalainen ydinperhe aamulla ovesta ulos päässyt, kun jo joka paikasta hyökkää raivohullu zombie.

Esimerkkiä toiminnalle näyttää Brad Pittin esittämä entinen YK:n huippututkija ja nykyinen koti-isä Gerry Lane, jonka toimintamalli on hyvin yksinkertainen: rakastetaan omaa perhettä ja muita lyödään, ammutaan ja välillä paetaan. Eikä siinä mitään vikaa ole, niin varmaan toimisin itsekin zombieviruksen riehuessa. Siis jos nyt ylipäätään uskaltaisin liikkua yhtään mihinkään. Varmaan pyrkisin olemaan vain jossain komerossa piilossa. Syvällä kaapissa. Miettikää nyt, zombeja juoksentelee kaduilla, eikä kukaan oikein tunnu mahtavan niille mitään. Kuinka paljon siinä sitten tekee mieli lähteä ulos tutkimaan?

Eivätkä ne zombit tietenkään ole ainoa uhka. Elokuvan mukaan ihmiset alkavat ryöstämään, raiskaamaan ja tappamaan toisiaan alle vuorokaudessa zombie-apokalypsin alettua.

Ja hei, muistatteko ne kaikki hiton massiiviset muurit, joita Israel on rakennuttanut pitkin luvattua maata ja jotka eristävät palestiinalaiset suunnilleen koko muusta maailmasta? No tietty muistatte. En minä sitä nyt paljasta, mutta tämän leffan tiimellyksessä esitellään yksi viihdyttävä teoria muurien rakentamiselle.

Elokuva perustuu Max Brooksin samannimiseen romaaniin. Sain pokkarin hyppysiini, ja siinä vasta mielenkiintoinen meno onkin. Ei elokuva millään tavoin huono ole, mutta zombiescifin todellisille ystäville suosittelisin ehkä kuitenkin ensisijaisesti Johnny Knigan julkaisemaa pokkaria.

Ai niin, sen halusin vielä sanoa, että ilmeisesti minulla todellakin on jotain vikaa päässä, kun en taaskaan huomannut mitään 3D-efektiä (niin kuin en missään muussakaan 3D-leffassa koskaan), vaikka oikein etukäteen yritin keskittyä niitä huomaamaan. Kollegani kyllä sanoi, että joutui pitämään käsistään kiinni, ettei kauhuissaan heittäisi 3D-lasejaan menemään kaikista pelottavimmissa kohdissa.

Paramount Pictures on ilmoittanut, että jatko-osa on tulossa. Ja kyllä tätä teemaa ihan mielellään vielä toiset pari tuntia katselee.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi