Babel, Berliini,
Prenzlauer Berg
29.7.2013

"Ravintolan antimien herkullisuutta kuvaa se, että en alkuun ”ehtinyt” siirtyä syömiseltäni terassivarjon suojaan ja kastuin oikein kunnolla. Mutta kun oli niin hyvää!"

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Libanonilainen ravintola Babel on toiminut Berliinissä Kastanieenalleella (33) jo yli kymmenen vuotta, ja se on maineestaan päätellen melkoinen instituutio. Kun suunnittelimme reissuamme Berliiniin, useat tutut suosittelivat Babelia, ja olimme itsekin jo ehtineet päätyä siihen verkosta löytyvien arvioiden innostamina. Emme pettyneet. Kävimme matkamme aikana syömässä melkein kymmenessä paikassa, mutta vaikka joukkoon osui ehkä elämäni paras ravintola-ateria, Babel on ainoa ravintola, johon palaan ehdottomasti, jos joskus vielä matkustan Berliiniin.

Babel on pieni paikka, ja hyvällä säällä kannattaa syödä ulkona, sillä sisällä on melkoinen hulina. Ruoat pitää nimittäin tilata itse, noutaa itse ja maksaa ne noutaessa. Tähän ei varsinaisesti opastettu, joten alkuun odottelimme turhaan pöydässä. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä pidimme kaikki paikan tunnelmasta ja asenteesta. Ympäristö ei tosin ollut nyt viehättävimmillään, sillä jalkakäytävä oli kaivettu ylös ravintolan kohdalla, ja tilalla oli hiekkaa ja betoniporsaita. Tämäkään ei haitannut, ei liioin kaatosade, joka yllätti meidät syödessä. Ravintolan antimien herkullisuutta kuvaa se, että en alkuun ”ehtinyt” siirtyä syömiseltäni terassivarjon suojaan ja kastuin oikein kunnolla. Mutta kun oli niin hyvää!

Tilasimme nelistämme viisi annosta sekä talon kasvislisukelajitelman. Lajitelmaakin ilman olisimme pärjänneet, mutta halusin kokeilla kaikkea. Itse tilasin falafelia ja baba ganoushia, vaimo falafelit ja hummuksen. Falafel tehtiin tuoreeltaan tilauksesta.

En ole koskaan ollut baba ganoushin eli paahdetusta munakoisosta tehdyn tahnan ystävä, mutta nyt vasta ymmärsin ruokalajin idean. Se oli yksi parhaimpia syömiäni ”välimerellisiä tahnoja”, jopa hyvin tehtyä hummusta parempaa. Vaimon hummus oli myös erittäin hyvää, sopivan kirpeää. Falafelit olivat hyviä mutta eivät kuitenkaan aivan huipputasoa. Kirkkaasti tietysti ohi suurimman osan Suomessa saatavista – tosin en ole ehtinyt kokeilla parhaimpia Suomen falafelmestoja vielä. Mutta monipuolinen salaattivalikoima korvasi tuon pienen puutteen. Ihanaa salaatinkastiketta, hyvää tahinaa, granaatinomenan siemeniä kaikkialla, makoisaa ruusuvedessä marinoitua vihannesta (en tiedä mitä), paahdettua paprikaa, kevätkääryleitä… kaikkea. Leiväksi tarjottiin erittäin ohutta leipää, mikä oli mukava poikkeus tavalliseen pitaleipään. Näin tahnoja ja kastikkeita jaksoi kaapia perusteellisemmin, kun maha ei tullut liian nopeasti täyteen.

Aterian täydensi jälkiruoaksi napattu arrakki. Se oli tarpeen, sillä söin liikaa. Aivan liikaa. En voinut lopettaa.

Halpaahan tämä nautinto oli: viisi isoa annosta, neljä isoa olutta ja pari arrakkia teki yhteensä 50 euroa. Menkää hyvät ihmiset Babeliin, jos käytte Berliinissä.

 Babel. Kastanienallee 33, Prenzlauer Berg, 10435 Berliini.

 

LUE LISÄÄ

, , , , , , , ,

Kommentoi