Bengol Curry,
Tampere 19.8.2013

"Mikäli haluaa lisää tulisuutta, lisukelistalta löytyy myös habanerochutney."

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Bengol Curry tarjoaa intialais-bangladeshilaista ruokaa, joka poikkeaa makumaailmaltaan oikeastaan kaikista Suomessa kokeilemistani intialaisista ravintoloista. Paikka noudattaa selvästi omaleimaisempaa paikallista keittiötä sulautuneen ”yleisintialaisen” sijaan. Ruoka ei perustu tuttuihin monia mausteita yhteen sulauttaviin paistettuihin maustepohjiin, vaan annoksissa on selkeitä, vahvoja ja toisistaan erottuvia makuja.

Ravintola on toiminut Tullintorin kiinteistössä liiketilassa, jota on vaivannut pitkään jatkunut julkisivuremontti. Tästä huolimatta se on onnistunut hankkimaan ilmeisen laajan ja uskollisen asiakaskunnan, ja paikan lounaat ovatkin hyvin suosittuja. Juuri niistä sainkin kuulla useilta tutuiltani ennen kuin itse ehdin joitain kuukausia sitten käydä paikassa aterioimassa ensimmäistä kertaa.

Lounasta en ole vielä kokeillut. En työskentele Tampereella, joten lounasaikaan tulee oltua kaupungissa harvakseltaan. Pidän muutenkin tämäntyylisestä ruuasta ennen kaikkea tuoreeltaan tarjottuna à la carte -annoksina, jotta mausteet eivät sekoitu liikaa toisiinsa ja raaka-aineiden maku säilyy vahvana.

Tämä taisi olla kolmas illallisemme Bengol Curryssa. Koska ruokalistalla on vain kaksi vegaanista kasvisannosta, tilasin nyt toista kertaa sagbi begun curryn eli tomaattipohjaisen padan munakoisosta ja kauden vihanneksista. Annos oli hyvä, joskaan ei aivan yhtä hyvä kuin edellisellä kerralla. Olin tilannut annoksen tulisempana versiona, mutta kokille oli ilmeisesti käynyt vahinko, sillä annoksessa ei ollut tulisuutta juuri lainkaan. Koska vihannekset olivat kuitenkin muuten herkullisia, en viitsinyt valittaa, etenkin kun ravintola oli juuri menossa kiinni.

Toinen vegaaneille sopiva annos on wokattuja kauden vihanneksia, ja sekin on todella hyvänmakuinen. Olin iloisesti yllättynyt saadessani annokseeni palsternakkaa: paikka käyttää todellakin tuoreita ja kotimaisia kauden vihanneksia. Alkuruokalistalla on myös pari hauskaa ”bombay mix” -sekoituksen varaan rakennettua kirpeää salaattiannosta. Naan-leipä on hyvää, ja sen saa myös ilman voita.

Erityismaininnan ansaitsee myös annosten kanssa tarjottu sitruunainen maustettu riisi. Se on parhaita saamiani lisukeriisejä.

Rajoitettu lista on vegaaniruokaa haluavalle pieni ongelma, jos haluaisi käydä täällä syömässä useammin. Listalta puuttuu nimittäin sopiva proteiinipitoinen ruoka. Bengol Curryyn vegaanin ei siis kannata tulla täyttämään vatsaansa vaan nauttimaan ennen kaikkia mauista.

Vaikka tällä kertaa jäin ilman tulisuutta, ravintola sopii chilin rakastajille. Jokaisen annoksen saa ilmeisesti maun mukaan laimeampana tai tulisempana, ja asteikko ulottuu yhdestä viiteen. Useimpien makuun olettaisin kolmosen olevan jo hyvin tulista. Oikein tulisesta nauttiville nelonen ja vitonen ovat herkkua. Ja mikäli haluaa lisää, lisukelistalta löytyy myös habanerochutney. Listalla on muutenkin useita kiinnostavia chutneyvaihtoehtoja. Pidän myös siitä, että vihannesten omat maut on saatu pysymään raikkaina ja erottuvina tulisemmissakin annoksissa.

Varoituksen sana: miedommistakin annoksista löytyy usein kokonaisia erittäin tulisia vihreitä chilejä, jotka useampikin on erehtynyt popsimaan tarhapavun palkona! Niissä on ihanasti kaikkialle leviävä lämmin polte, mutta useimmille ne ovat aivan liian vahvoja sellaisenaan syötynä.

Kaiken kaikkiaan siis oivallinen ravintola, joskin vegaaniruokailijalle ainakin toistaiseksi valikoimaltaan rajoitettu. Toivotaan, että kasvislista laajenee tulevaisuudessa.

Lounasaikaan listalta kuitenkin löytyy kuulemma myös proteiinipitoisia vegaanille sopivia ruokia, etenkin kikhernecurryja ja linssimuhennoksia. Olen kuullut myös ylistystä kikhernekoftista, mutta en ole varma, olivatko ne vegaanisia.

Bengol Curry (Kauppakeskus Tullintori)
Ma 10.30- 20.00
Ti- Pe 10.30- 21.00
La- Su 12.00- 18.00

http://bengolcurry.fi/

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi