Flow Festival 2013
Ruokaa, herkkuja, juomaa

"Flowta voisi erehtyä pitämään myös ruokafestivaalina."

Sylvin toimittaja haistelee Flow:n uusia tuulia.

Kuvat: Flow

Tänä viikonloppuna on jälleen ollut mahdollista hurauttaa metrolla, raitiovaunulla tai pyörällä Helsingin Kalasatamaan Flow-festivaaleille. Poissa ovat vanhastaan festareille tyypilliset teltta-alueet, laajat nurmikentät, sotku ja örvellys. Tilalla on hienostunut juhlatunnelma ja Suvilahden historiallinen entisen voimalaitoksen alue, josta on kehittynyt kulttuurikeskus.

Vaikka viikonlopuksi luvattiin sadetta, niin lauantain pientä sadekuuroa lukuun ottamatta taivas on ollut enimmäkseen pilvetön ja sää kesäisen lämmin. Karu voimala-alue on muokattu tunnelmalliseksi juhlapaikaksi puihin ripustetuin lyhdyin ja isoin punaisin ilmapalloin. Tilavalla ulkoalueella on helppo kulkea ja tila on suunniteltu niin, ettei väkimassasta synny ahtaita tukoksia.

Tuoleihin on panostettu, niin ulkonäköön kuin määrään, niin että kaikki parikymmentätuhatta festarijuhlijaa pääsevät istumaan taivasalle. Mielikuvitusta ei ole säästelty. Festariväki voi istua tai makoilla räsymatoilla nurmikolla, riippumatoissa, puistonpenkeillä, nojatuoleissa, sohvissa, laiskanlinnoissa, neliömäisillä isoilla laatikkojakkaroilla, puupalikoista kyhätyillä tuoleilla…

flow2

Esiintymislavoja löytyy alueelta jopa seitsemän. Vaikuttavimmat ovat iso sininen teltta Nokia Blue Tent sekä pienehkö Balloon 360̊ Tent, joka on syntynyt kansainvälisen arkkitehtikilpailun tuloksena. Viimeksi mainittu on nimensä mukaisesti pyöreä lava, jonka ympärillä katsomo kohoaa jyrkästi ylöspäin kuin sirkusteltassa. Lavan yläpuolella on valtava valkoinen pallo, kuin yössä hohtava avaruusalus.

The Other Sound -lava on sisätiloissa rakennuksessa ja on sen verran pieni mutta suosittu, että valitettavasti moni ei ehdi näkemään sinne haluamaansa artistia, kun sisäänpääsyjono on pitkä ja etenee hitaasti. Lisäksi löytyy sinistä telttaa pienempi Black Tent, ulkona asfaltin edessä oleva iso päälava sekä nurmikon edessä olevat kaksi pienempää ulkolavaa. Lähes kaikilla lavoilla on sponsorinsa, mikä näkyy niiden nimissä.

Artistien esiintymislavojen lisäksi dj:t soittavat ulkona kolmessa katetussa esiintymispaikassa. Champagne Bar and Loungessa voi musiikkia kuunnellessa lojua mukavilla valkoisilla tuoleilla ja juoda samppanjaa, ja vieläpä korkeajalkaisesta lasista eikä muovituopista.

Tänä vuonna alueelta puuttuu iso yökerhotila, jonne pääsisi keikkoja tarpeeksi nähtyään tanssimaan. Tanssipaikkoja on kaksi ja ne ovat aika pieniä. Valomerkki tulee perjantaina ja lauantaina puoli kahdelta ja sunnuntaina puoli kahdeltatoista, eli aamuun asti ei pääse juhlimaan.

Bajamajoja on paljon ja niitä on kätevästi kolmella alueella. Kuitenkin loppuillasta jonot ovat pitkähköt, eivä kuitenkaan mitään verrattuna Flown alkuaikojen mateleviin wc-jonoihin.

Flow:ta voisi erehtyä pitämään myös ruokafestivaalina. Niin paljon erilaisia ja tasokkaita ruokakojuja ympäri aluetta. Flow onkin ollut kuuluisa tasokkaasta ruoastaan, eikä alueelta löydy klassisia makkaraperunoita tai lämpimiä panineja. Halutessaan voi syödä terveellisesti ja kevyesti vaikka sushia tai erilaisia salaatinlehtiin käärittyjä kasvisruokia.

Moni helsinkiläinen trendikäs kahvila ja laaturavintola on tuonut alueelle oman ruokapisteensä: Grotesk, Sandro, Tamarin, Fafa’s, kahvila Sävy, Tori, Moko Market & Café, Umeshu, Street Gastron ruokarekka… Yllättävin ruokapaikka on Nomad Kitchen, jonka beduiinihuiviset myyjät valmistavat romanialaisia salaatinlehtilettuja. Suurin osa aterioista maksaa 8–12 euroa.

Herkkupuolella ei myöskään ole tarjolla perinteistä metrilakua tai sokerimunkkeja, vaan voi ostaa esimerkiksi ravintola Sunnin tuulihattuja mansikkapedillä, Ben&Jerry’sin jäätelöä tai Chjokon käsintehtyjä suklaakonvehteja, kauniita pieniä suklaatartaletteja ja mangokaakaota. Tai voi istua tyylikkäästi telttakahvilassa café latten ja skonssin äärellä.

Ruokakojuissa myydään enintään kahvia tai luomulimuja, joten asiakkaan pitää hankkia alkoholinsa muualta. Alkoholitarjonta ei valitettavasti ole yhtä runsasta kuin ruokapuoli, vaan monelta myyntipisteeltä saa vain olutta, lonkeroa ja omenasiideriä, tosin myös pieniä kuohuviinipulloja. Alueella on vaihtelunhaluisille muutama yhteen tai kahteen juomaan keskittynyt koju, kuten Pommac-Jallu -drinkkejä myyvä koju, suklaanmakuisia Bailey’s-drinkkejä myyvä piste ja gintoniceja myyvä GT-baari.

Tyhjät pullot voi viedä erikseen festarialueen pullonpalautuspisteisiin, joista niistä saa takaisin pantin, niin ei tarvitse jonottaa takaisin baaritiskille palauttamaan pulloa.

Hieno uudistus on se, että juomien kanssa saa liikkua entistä vapaammin eikä juojia ole eristetty omiin karsinoihinsa. Nyt voi ostaa baarista juoman ja mennä sen kanssa kuuntelemaan keikkaa lavan luokse. Juomapolitiikassa on silti yhä kummallisuuksia, jotka hankaloittavat festariväen liikkumista. Juoman kanssa ei saa esimerkiksi mennä bajamaja-alueelle. Syytä on vaikea ymmärtää, koska kuitenkin jo festareiden portilla asiakkailta on otettu pois kaikki omat juomapullot.

Lisäksi juoma-alueita on merkillisesti jaoteltu niin, että voi syntyä esimerkiksi sellainen tilanne, että jättää muun seurueensa yhteen läpikulkubaariin istumaan ja käy wc-alueella, matkalla ostaa drinkkibaarista juoman, mutta ei sen juoman takia enää pääsekään takaisin ensimmäiseen baariin. Lisäksi vaikka juomien kanssa saa vapaasti kulkea ulkona, jos ostaa baarista eikä kojusta tölkin, niin sen tölkin kanssa ei saakaan poistua ulos baarista.

flow3

Alueella myydään korvatulppia, levyjä ja design-tasoisia Flow-tuotteita. Urbaaneilta festareilta löytyy myös skeittausalue; dokumentteja ja lyhytelokuvia näyttävä leffasali, jossa voi katsoa maksutta elokuvia maaten laiskanlinnassa ja juoden viskicocktaileja; performansseja, tanssia ja teatteria tarjoava pieni Aisti Cocktail Bar; taidegalleria ruotsalaisen graffitilegenda Ikarozin töistä ja trooppisista kasveista tehty taideteos Flow:n kirjaimista. Berliiniläinen Irmela Mensah-Schramm ja No Hate Speech –liike ovat luoneet taideteokseksi seinän, johon kirjoitettua vihapuhetta suomalaiset taiteilijat peittävät rauhaa ja rakkautta julistavilla vastateksteillään.

Alueella järjestetään myös keskustelutilaisuuksia ja työpajoja, kuten Radio Helsingin työntekijöiden puheenvuoro ja sunnuntaina reggaen supertähden Bitty McLeanin työpaja. Lisäksi lähellä festivaalialuetta Teurastamon kesäpihalla on ollut ruokamyyntiä, riippumattoja ja dj:n soittamaa musiikkia viikonlopun ajan kahdestatoista neljään asti iltapäivällä.

flow

 

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi