Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Eräs sadonkorjuukeitto

"Sadonkorjuukeitto on kasvismaan sekametelisoppa, johon laitetaan mitä tarjolla sattuu olemaan. Tavoitteena on sakea liemi, jopa muhennosmainen keitto, jossa on vahvoja ja maanläheisiä makuja."

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Tämä ei ole ruokaresepti, sillä jokainen sadonkorjuukeitto on puutarhansa näköinen ja makuinen. Sen sijaan kerron erään keiton taipaleesta ja toivon, että keittiöpuutarhurit saavat kertomuksesta vinkkejä omien muhevien keittojensa tekemiseen.

Sadonkorjuukeitto on kasvismaan sekametelisoppa, johon laitetaan mitä tarjolla sattuu olemaan. Parhaimmillaan se on keskikesän aikaan, kun tärkeimpiä aineksia on käsillä tuoreena. Hyvään keittoon kuuluu mielestäni ehdottomasti sipulia, tomaattia, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, kuivasieniä ja härkäpapuja. Tavoitteena on sakea liemi, jopa muhennosmainen keitto, jossa on vahvoja ja maanläheisiä makuja.

Omien keittojemme tunnelma on yleensä välimerellinen. Yrttien vaihtelulla makumaailmaa saa siirrettyä meren rannoilta toisille, ja yksittäisillä mausteilla voi tehdä paljon: esimerkiksi mainio savustettu pimenton-paprikajauhe tekee keitosta kertaheitolla espanjalaisen. Rosmariinin vahva maku sopii hyvin, mutta hallitsee keittoa. Eteläitalailaisen tunnelman saa, kun keittoon lisää lopuksi pehmenemään riivittyjä palasia kuivaa vehnäleipää (jonka voi paahtaa ensin uunissa ja hieroa siihen valkosipulia). Perunan sijaan voi laittaa joukkoon pastaa tai riisiä, niin tuloksena on minestrone – siihen kuuluu perinteisesti myös borlotti-papuja, mutta niitä harvalta löytyy omasta tarhasta. Myöhemmin satokaudella suosittelen ehdottomasti ruusupapujen pilkkomista joukkoon palkoineen, sillä niistä tulee todella omaleimainen maku. Osan vedestä voi tietysti korvata valkoviinillä.

Sadonkorjuusopan idea on joka tapauksessa se, että liemivalmisteita ei käytetä. Soppaa tehdään isolle porukalle tai moneksi päiväksi rauhassa isossa kattilassa.

Hienostuneemman version saa, kun tekee keiton kanssa tarjoiltavaksi yrttitahnaa: sekoita morttelissa valkosipulia, oliiviöljyä, halutessasi pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä ja mitä tahansa yrttejä haluat. Tätä alliolin, peston ja pistoun sekasikiötä voi sitten sekoitella lautasella keittoonsa.

Itse leikkaan kaikki ainekset mieluiten melko pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi, sillä tällöin liemeen saa eniten makua.

Tällainen keitosta tuli tällä kertaa:

– Lämmitä kattilassa runsaasti oliiviöljyä, mutta älä päästä lämpötilaa liian korkeaksi.

– Freesaa eli paista kevyesti sipulia varsineen, valkosipulia, persiljan varsia, porkkanaa, mangoldin varsia, tuoretta chiliä, kuivasieniä (tällä kertaa punikkitattia) ja kesäkurpitsaa. Lisää öljyä, jos seoksesta tulee liian kuivaa: sen pitää sihistä iloisesti. (Mikäli lisäät paprikajauhetta, laita se tässä vaiheessa.)

– Mausta vihannesseos suolalla ja pippurilla. Suola auttaa kasvisten omien nesteiden ja öljyjen vapautumisessa.

– Kun kasvikset ovat pehmenneet, pilko joukkoon runsaasti tomaattia ja lisää kunnolla vettä. Lisää lämpöä niin, että seos kiehuu hiljalleen.

– Pilko joukkoon hieman perunaa ja naurista sekä tuoreita härkäpapuja.

– Lisää hienonnettua persiljaa, kirveliä ja yrttikorianteria.

– Lisää paljon silputtua lehtikaalia ja mangoldia.

– Lisää vettä, mikäli seos on lehtivihannesten nuukahdettua liian muhennosmainen. Tarkista suola. Huom! Joudut tarkistamaan suolan vielä monta kertaa, sillä maku muuttuu hauduttaessa, joten lisää suolaa varovaisesti. Lisää myös sitruunan mehua, sillä se sopii lehtivihanneksiin.

– Hauduta keittoa pitkään. Mitä pidempään, sen parempi oikeastaan.

– Kun keitto alkaa olla valmista eli kun liemeen on tullut vahva monipuolinen maku, sakeutta ja vihreää ja punaista väriä, tarkista makua ja lisää tarvittaessa suolaa. Kitkeryyttä saa pois siirapilla. Joskus olen lisännyt aavistuksen Dijon-sinappia sitomaan makuja yhteen.

Ja keittohan on vielä parempaa seuraavana päivänä.

 

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi