Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Härkäpapupesto

"Favetta on suurista vihreistä härkäpavuista tehty paputahna, joka sopii etenkin paahdetun leivän päälle. Tässä reseptissä favetta on yhdistetty perinteiseen pestoon sekä kirveliin, joka on härkäpavun parhaimpia kumppaneita."

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Favetta on suurista vihreistä härkäpavuista tehty paputahna, joka sopii etenkin paahdetun leivän päälle. Tässä reseptissä favetta on yhdistetty perinteiseen pestoon sekä kirveliin, joka on härkäpavun parhaimpia kumppaneita. Valmistukseen tarvitsee ison, mieluiten kivisen morttelin. Se onnistunee myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, mutta yrttien rakenne kärsii silloin.

Ainekset:
1 pienehkö valkosipulinkynsi
maldonsuolaa
hyvää oliiviöljyä
luomusitruuna
kourallinen basilikaa
½ dl pinjansiemeniä
kourallinen kirveliä
2-3 dl tuoreita isoja vihreitä härkäpapuja
(myös esikeitetyt ja pakastetut käyvät)

Keitä härkäpavut nopeasti kiehuvassa vedessä: vain puolisen minuuttia riittää! On tärkeää, että papujen tuore maku säilyy. Huuhtaise pavut lävikössä kylmällä vedellä ja anna niiden jäähtyä. Älä lisää niitä pestoon lämpiminä, sillä muuten öljyn maku kärsii.

Murskaa valkosipulinkynsi tahnaksi morttelissa maldonsuolahyppysellisen kanssa. Lisää pinjansiemenet sekä silputtu basilika ja kirveli ja jatka hienontamista, kunnes yrtit muuttuvat tahnamaisiksi. Lisää loraus oliiviöljyä, jotta saat seoksesta löysähkön tahnan (öljyn määrä on makuasia, testaamalla oppii).

Nyt lisätään härkäpavut. Voit kuoria ne tai käyttää kuoret – tämäkin on makuasia. Kummastakin tulee hyvää, mutta kuorineen suutuntuma on erilainen, eikä ruokaa ja ravinteita tietysti mene hukkaan. Voit pilkkoa papuja ensin hieman veitsellä, jotta niiden murskaaminen on helpompaa. Lisää pavut pestoon ja murskaa ne huhmareella tahnaksi.

Mausta tahnaa oliiviöljyllä, suolalla ja sitruunamehulla, kunnes maku tuntuu hyvältä. Tahnan voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ennen ateriaa. Vinkki: Jos pidät vahvemmasta sitruunan mausta, voit laittaa heti alkuun huhmareeseen valkosipulin kanssa raastettua luomusitruunan kuorta.

Aterian viimeistely:
Favetta-pesto sopii erityisen hyvin esimerkiksi paccherin (isoja lyhyitä putkia) tai taccolen (paksuja levymäisiä pastapaloja) kanssa.

Keitä pasta suolaisessa vedessä ja ota talteen kupillinen keitinvettä juuri ennen pastan valutusta. Laita pesto vielä kuuman keitinkattilan tai paistinpannun pohjalle ja sekoita se notkeaksi tilkalla keitinvettä. Huom! Lämmitä seos, mutta älä anna sen kiehahtaa. Älä missään tapauksessa huuhtele pastaa, vaan sekoita se kuumana kattilassa pestokastikkeeseen ja notkista tarvittaessa vielä tilkalla keitinvettä. Vesi saa peston sekoittumaan pastaan tasaisemmin, ja lionnut tärkkelys tekee pestosta tarttuvampaa.

Viimeistele annos lautasella tilkalla oliiviöljyä ja parilla sitruunamehupisaralla, mikäli sitruunan mehu ei tule sopivasti esiin.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi