Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Kesäinen tuoretomaattipasta

"Omista tomaateista ei tahdokaan raaskia keittää kastikkeita tai keittoja, ellei niitä ole kerralla aivan liikaa. Tässä yksinkertaisessa pastaruoassa saa nauttia sekä pastan ja tomaatin täydellisestä yhdistelmästä että tomaatin tuoreesta mausta."

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Suomessa mehukkaita ja maukkaita tomaatteja saa lyhyen aikaa, joten niistä kannattaa nauttia kunnolla. Hyvin kasvanut tomaatti on parhaimmillaan tuoreena ja kypsentämättömänä. Omista tomaateista ei tahdokaan raaskia keittää kastikkeita tai keittoja, ellei niitä ole kerralla aivan liikaa. Tässä yksinkertaisessa pastaruoassa saa nauttia sekä pastan ja tomaatin täydellisestä yhdistelmästä että tomaatin tuoreesta mausta. Jos kasvihuoneessa kasvaa usean värisiä tomaatteja, tulee lautasesta vieläkin kauniimpi – ja etenkin keltaisen pihvitomaatin maku täydentäisi annosta hienosti. Tällä kertaa meillä oli yksi punainen pihvitomaatti ja neljä tavallista.

Ainekset:

2 valkosipulinkynttä

1 pieni tuore chili

5 tomaattia

hyvää oliiviöljyä

oliiviöljyä paistamiseen

maldonsuolaa

mustapippuria

tuoretta timjamia

tuoretta basilikaa (20-30 lehteä)

tuoretta oreganoa

pastaa (Parhaiten sopii sellainen kierteinen pasta, jossa on paljon pintaa. Tässä ruokalajissa kannattaa satsata laadukkaaseen pastaan.)

Valmistele etukäteen tomaatti-yrttiseos: kuutioi kulhoon tomaatit ja silppua joukkoon basilika ja oregano. Mausta seos maldonsuolalla, pippurilla ja hyvällä oliiviöljyllä.

Laita pasta kiehumaan runsaassa suolaisessa vedessä.

Paista nopeasti paistinpannulla oliiviöljyssä valkosipuli ja silputtu chili. Älä käristä.

Kun pasta on reilusti al dente, ota talteen kahvikupillinen keitinvettä. Valuta pasta (älä huuhtele!) ja pyöritä sitä paistinpannun öljyssä hyvin miedolla lämmöllä. Lisää tomaattiseos. Huom! Tässä vaiheessa seos ei saa enää lämmetä paljoa, ettei hyvän oliiviöljyn maku pilaannu. Sekoita keitinvettä hieman joukkoon, että tomaattien nesteestä tullut kastike sakenee.

Nosta paistinpannu liedeltä ja anna ruoan seistä hetki ennen tarjoilua välillä sitä sekoittaen. Ruoka on parhaimmillaan vasta hieman myöhemmin, kun pasta alkaa saada punertavaa väriä ja yrttien maku syvenee. Lisää hieman suolaa ja hyvää oliiviöljyä, jos ruoka tuntuu vaativan sitä – suola auttaa tomaatin makua esiin ja öljy vahvistaa kastikkeen koostumusta ja saa sen tarttumaan pastaan paremmin.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi