Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Leipäsalaatti eli panzanella

"Leipäsalaatti on täydellinen tapa käyttää yli jäänyttä ja kuivahtanutta vaaleaa leipää sekä hieman liian kypsiä tomaatteja. Siinä yhdistyy pehmeys ja rapsakkuus, suolaisuus, happamuus ja makeus, lämmin ja kylmä."

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Leipäsalaatti on suosikkejani italialaisen köyhän keittiön eli cucina poveran keksinnöistä. Se on täydellinen tapa käyttää yli jäänyttä ja kuivahtanutta vaaleaa leipää sekä hieman liian kypsiä tomaatteja. Siinä yhdistyy pehmeys ja rapsakkuus, suolaisuus, happamuus ja makeus, lämmin ja kylmä.

Tämä resepti on mukaelma tv-ohjelman Two Greedy Italians (Italialaiset mestarit) Apulia-jaksossa näkemästäni sekä useista kehittelemistämme kerrossalaateista. (Ohjelmassa juuri tämän ruoan valmistus sai toisen ahnaan italialaisen, Antonion, lausumaan kuolemattoman repliikkinsä ”I am salivating.”) Panzanella on monien cucina poveran ruokien tapaan loputtomasti muokkaantuva, eli sekin on aina puutarhansa ja alueensa näköinen. Monet villivihannekset sopisivat siihen varmasti myös, esimerkiksi nuoret voikukan lehdet.

Parhaiten toimii kovakuorinen hieman sitkas vaalea leipä, jossa on ollut paljon ilmaa taikinassa. Eli esimerkiksi myös bruschettaan sopiva leipä.

Ainekset:

oliiviöljyä paistamiseen

hyvää oliiviöljyä

maldonsuolaa

mustapippuria

sokeria

punaviinietikkaa

valkosipulia

luomusitruunaa

hyviä tummia oliiveita

vanhaa vaaleaa leipää

pari pehmeää kypsää tomaattia

sidesalaattia eli roomansalaattia (romaine)

porkkanaa

varsiselleriä

nuorta kesäkurpitsaa

paprikaa

tuoretta pinaattia

Voitele leipäviipaleet tai -riekaleet kevyesti oliiviöljyllä ja paahda ne pannulla tai uunissa. Halutessasi voit hieroa niitä paahtamisen jälkeen kevyesti valkosipulin kynnellä. Ota pari pehmeää tomaattia ja purista leipien päälle niiden mehut ja mössääntynyt hedelmäliha. Vaihda sen jälkeen paita, koska kuitenkin ruiskaisit tomaatinmehut vahingossa päällesi. (Ristiviilto tomaatin päähän auttaa suuntaamaan.) Lorauta päälle myös hieman hyvää oliiviöljyä. Huom! Tahdistamalla tätä myöhemmäksi saat salaattiin rapeampaa leipää – makuasia. Kuori jää kuitenkin mukavan rapeaksi näinkin.

Leikkaa porkkana ja varsiselleri tikuiksi ja keitä niitä suolatussa vedessä, kunnes ne pehmenevät hieman. Älä kuitenkaan läpikypsennä niitä.

Samalla viipaloi valkosipuli ja leikkaa paprika ja kesäkurpitsa tikuiksi.

Paista pannulla oliiviöljyssä esikeitettyjä porkkanoita ja varsiselleriä, sekä valkosipuli, paprika ja kesäkurpitsa. Lisää muutama tumma oliivi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele jonkin ajan päästä päälle ruokalusikallinen sokeria ja lorauta joukkoon punaviinietikkaa. Sekoita ja anna liemen keittyä siirappimaiseksi pyöritellen sitä välillä vihanneksiin. Tarkoituksena on saada hapanimelä maku.

Riivi ison lautasen tai tarjottimen päälle kerros sidesalaattia. Levitä kostuneet leipäpalat päälle tasaisesti. Kun vihannekset ovat kypsiä ja etikkasiirapin peitossa, levitä ne salaatin ja leipäpalojen päälle.

Lopuksi freesaa eli paista nopeasti pannulla tuoretta pinaattia oliiviöljyssä. Mausta kevyesti suolalla ja sitruunamehulla. Riittää, kun lehdet vain nuukahtavat. Levitä ne sitten koko salaatin pinnalle. Lisää pinnalle myös muutama veitsen lappeella litistetty tumma oliivi. Myös aurinkokuivatun tomaatin ohuet viipaleet voisivat sopia.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , ,

Kommentoi