Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Mausteiset grillatut perunat

"Ruokalaji sopii myös perunoille, jotka ovat unohtuneet jääkaappiin turhan pitkäksi aikaa ja menettäneet tuoreimman makunsa."

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Emme ole kasvattaneet perunaa vuosikausiin, sillä puutarhamme maassa perunaan tahtoo tulla herkästi rupea. Päätimme kuitenkin kokeilla tänä vuonna ja saimme iloksemme oikein mukavan sadon, vaikka perunankasvatustaitomme olivatkin ruosteessa. Olemme myös saaneet vuosien varrella mutaisen maamme parempaan kuntoon, joten mukuloita ei enää tarvinnut hakata esiin mutaklönteistä kuten lapsuuden perunannostossa.

Tämä resepti on parhaimmillaan pienten ohutkuoristen perunoiden kanssa. Kokkasimme sitä tällä kertaa reippaasti elokuun puolivälin jälkeen, joten varsinaisesti uutta perunaa ei kuitenkaan tarvitse käyttää. Meillä kasvaa hieman jauhoista perunaa, ja se tuntui sopivan ruokaan aiemmin käyttämäämme kiinteää perunaa paremmin. Kovin jauhoista peruna ei kuitenkaan voi olla, sillä se hajoaisi marinoidessa. Ruokalaji sopii myös perunoille, jotka ovat unohtuneet jääkaappiin turhan pitkäksi aikaa ja menettäneet tuoreimman makunsa.

Keitä aluksi haluamasi määrä keskenään samankokoisia perunoita suolatussa vedessä. Isompiin on vaikeampi saada makua ja ne hajoavat helpommin, joten käytä pienempiä (mutta kuitenkin sen verran isoja, että ne eivät tipu grillin ristikon läpi tai tartu sen väleihin).

Perunoiden keittyessä valmista marinadi. Sen pohjana on oliiviöljy ja sitruunamehu. Oliiviöljyä saa olla reippaasti enemmän sitruunamehua enemmän, sillä tuloksena ei pidä olla vinaigrette vaan öljyinen kastike. En yritäkään esittää tarkkoja määriä, sillä makua pitää testailla valmistaessa ja lisätä aineksia yksitellen, kunnes maku tuntuu itselle sopivalta: kaikki eivät pidä kovin happamasta tai tulisesta ja niin edelleen.

Marinadin ainekset:
– oliiviöljyä
– luomusitruunan kuorta ja mehua
– valkosipulia
– persiljaa
– sormisuolaa
– mustapippuria
– tuoretta chiliä tai chilirouhetta
– tuoretta rosmariinia
– savustettua paprikajauhetta (mieluiten hyvää pimentón-jauhetta)

Lopussa voit täydentää marinadin makua balsamicolla, siirapilla ja dijon-sinapilla. Lisää niitä kuitenkin aina varovasti, jotta saat tasapainoteltua sopivan maun. Muita mahdollisia aineksia ovat pohjoisafrikkalainen harissa-tahna tai vaikka espanjalaistyylinen sitruunainen chilikastike. Aurinkokuivattujen tomaattien öljy voi antaa seokseen myös kaivattua täyteläisyyttä. Tämä on helposti muunneltava perusresepti. Ruokalajin idea ei olekaan tietty marinadi (joskin savupaprika on mielestäni välttämätöntä) vaan valmistustapa.

Kun perunat ovat juuri ja juuri kypsiä tai jopa hiukan raakoja, valuta ne ja kaada kuumina marinadiin. Marinadi kannattaa olla kannellisessa tiiviissä muoviastiassa, joissa perunoita mahtuu pyörittelemään. Perunat imevät tässä vaiheessa mausteita sisälleen. Jauhoisuus toimii juuri siksi hyvin, että perunassa voi parhaimmillaan nähdä punertuvia vyöhykkeitä ytimeen asti.

Anna perunoiden maustua vaikka tunnin verran ja grillaa niitä sitten nopeasti melko kuumalla grillillä niin, että ne ottavat hyvin väriä. Heitä perunat sitten takaisin marinadiin kuumina ja sulje astia tiiviisti. Näin marinadi imeytyy perunoihin uudelleen.

Tässä vaiheessa astiaan voisi lisätä myös vaikka silputtuja tuoreita yrttejä tai pinaattia, joka kypsyy sopivasti perunoiden lämmössä.

Varttitunnin imeytymisen jälkeen perunat ovat valmiita tarjoiltaviksi. Ne ovat myös herkullisia kylminä tapaksina, jolloin ne voi valmistaa hyvissä ajoin. Majoneesi tai allioli on oivallinen kumppani.

En saanut valitettavasti viimekertaisesta annoksesta kuvaa. Sen sijaan ohessa on kuva seuraavana päivänä savutofun kanssa paistetuista grilliperunoista. Tämä onkin oivallinen jämäruoka, jonka varaan voi suunnitella uuden ruokalajin.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi