Yrtit likoon!

"Kataja virkistää verenkiertoa ja mesiangervo tepsii flunssaoireisiin."

Tuoksuva yrttikylpy hemmottelee väsyneitä jalkoja ja onnistuu kotona pesuvadissa. Jos omistat kylpyammeen, voit ottaa kokovartalohoidon  – heität vain kylpyveteen yrttejä harsopussissa tai kaadat sekaan tujauksen yrttiteetä.

Hemmotteluhoitoon sopivat tuttujen mausteyrttien lisäksi lukuisat muut luonnonkasvit. Kanerva, lehmuksenkukka, leskenlehti, ja mesiangervo rentouttavat ja rauhoittavat. Unensaannissa auttavat humala, kissanminttu, kärsimyskukka ja virmajuuri. Jos kaipaat piristystä, kokeile minttua, männynhavuja, nokkosta, puna-apilaa, rosmariinia, salviaa tai timjamia. Merilevä, koivunlehdet ja suola poistavat nestettä – laihduttaa voi siis kylvyssäkin. Yrttikylpy myös hoitaa ihoa – kokeile rasvaiselle iholle siankärsämöä ja kuivalle salviaa. Jos olet kovin allerginen, testaile ensin varovasti ihosi reaktiota.

Nämä ohjeet on mitoitettu jalkakylvylle, mutta määriä kasvattamalla voit hoitaa vaikka koko kehoa kerralla. Kylpyammeeseen etenkin kuivatut yrtit kannattaa laittaa kangaspussissa – tai keittää niistä kannullinen vahvaa teetä ja kaataa kylpyveteen. Kerää luonnonkasveja kesällä varastoon ja pakasta tai kuivaa talven varalle. (Käytä kuivattuja yrttejä noin puolet tuoreiden määrästä.) Liota yrttejä ennen käyttöä vartin verran pienessä määrässä tulikuumaa vettä.

 

Tuoksuva hemmottelukylpy

  • Koivunlehtiä
  • Suopursua
  • Katajanoksia
  • Tuoksuvaa mausteyrttiä, kuten minttua tai sitruunamelissaa

Kokoa reilu määrä (ainakin litra) aineksia ämpärin pohjalle. Kaada päälle lähes kiehuvaa vettä ja anna seistä hetken aikaa. Laimenna vesi mukavan lämpimäksi ja nauti.

 

Elvyttävä nokkoskylpy

  • Nokkosia
  • Katajanneulasia tai -marjoja
  • Mesiangervoa

Valmista kuten edellä. Kataja virkistää verenkiertoa ja mesiangervo tepsii flunssaoireisiin.

 

Kosteuttava jalkanaamio

  • 2 dl luonnonjogurttia
  • 4 rkl hunajaa
  • 1 muussattu banaani

Sekoita ainekset ja levitä seos jaloille. Anna seoksen vaikuttaa hetki ja pese pois.

Kuva: Tracy Benjamin / CC

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi