Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Pastaa ja kesäkurpitsan kukkia

"Kesäkurpitsaa kannattaa kasvattaa paljon juuri siksi, että myös kukkia saa tarpeeksi syötäväksi. Kurpitsat ovat myös parhaimmillaan pieniä, joten laajemmasta viljelmästä saa sekä laatua että määrää."

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Keväällä mainitsin herkullisesta kesäkurpitsankukkapastasta, mutta en kuvaillut silloin reseptiä tarkemmin. Teimme tuota herkkua reilu viikko sitten pitkästä aikaa, joten nyt resepti on tuoreeltaan mielessä. Tämä ruokalaji on tosin meillä vasta harjoitteluvaiheessa mutta varsin mainio, vaikka emme varmasti olekaan oppineet tekemään sitä täydellisesti.

Kesäkurpitsaa kannattaa kasvattaa paljon juuri siksi, että myös kukkia saa tarpeeksi syötäväksi. Kurpitsat ovat myös parhaimmillaan pieniä, joten laajemmasta viljelmästä saa sekä laatua että määrää. Ohjeet kukkien valikoimiseen ja käsittelyyn löytyvät edellä linkatusta artikkelista. Kesäkurpitsankukissa saattaa näkyä pieniä mustia hyönteisiä, mutta nämä eivät mitä ilmeisimmin ahmi kukkia vaan maistelevat mettä, joten niistä ei kannata pelästyä. Kukat tietysti kannattaa huuhdella kunnolla käsittelyn jälkeen, kuten kaikki vihannekset. Tähän ruokalajiin kukkia tarvitsee melkoisen määrän, joten ihan parista pensaasta niitä ei saa tarpeeksi.

kurpitsatjakukat

Ruokalajia täydentävät loistavasti pikkuiset kesäkurpitsat, joissa on vielä kukka kiinni. Zucchinit ovat tähän tarkoitukseen mielestäni parhaita.

Ainekset:

noin 40 kesäkurpitsankukkaa
muutama pikkuinen kesäkurpitsa (mieluusti myös sellaisia, joissa on vielä terve kukka kiinni)
valkosipulia
persiljaa
chiliä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
valkoviiniä
basilikaa

Pastaksi valikoitui tällä kertaa tarttuvapintainen organetti, joka kypsyy hyvin nopeasti.

Perkaa, puhdista ja huuhtele kukat. Huuhtele ne kuitenkin kevyesti ja kuivaa heti, sillä kukka vettyy helposti, mikä tekee sen silppuamisesta on vaikeampaa. Silppua kukat. Jos leikkaat ne pitkiksi rihmoiksi, ne tarttuvat kastikkeessa helposti yhtenäisiksi möykyiksi, joten pienempi silppu voi olla parempaa. (Tätä en ole tosin vielä itse ehtinyt testata.)

Freesaa oliiviöljyssä valkosipuli, persilja ja chili. Älä käytä liian kovaa lämpöä. Lisää muutama paloiteltu pikkuinen kesäkurpitsa ja paista aivan hetki. Lisää kukat ja pyörittele niitä hetki, kunnes ne nuukahtavat. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää loraus valkoviiniä. Anna kastikkeen hautua, kunnes kukat muuttuvat kermaisen tahmeiksi.

Viimeksi tehdessämme tätä ruokaa jätimme kukat ehkä hieman liian raaoiksi. Mutta tämä on makuasia: nyt kukissa oli vielä tuore maku ja aavistuksen rapea tuntu. Olen kuitenkin saanut niitä kypsempinä, jolloin maku on täyteläisempi. Joka tapauksessa kastiketta ei kannata hauduttaa pitkään. Kypsennä lopussa kevyesti kastikkeessa jokunen zucchini, jossa on vielä kukka kiinni: ne koristavat annoksen kauniisti. Parhaimmillaan pieni zucchini on vielä hiukan rapsakka mutta kuitenkin kauttaaltaan lämmin.

Sekoita pasta ja kastike, tarkista mausteet ja lisää vielä basilikasilppua.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi