Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Talvikurpitsacurry

"Monine kaukomaiden aineksineen tämä ruoka menee kauemmas kotipuutarhasta kuin aiemmat reseptini, mutta tämä on kuitenkin niin hyvää, että oli pakko kirjoittaa. "

Kevään kirjoitussarjassa ”Monipuoliseen keittiöpuutarhaan” tutustuttiin uusiin monikäyttöisiin viljelykasveihin. Nyt kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Viljelimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa talvikurpitsaa. Kokeilu onnistui ihan hyvin, joskin paljon on vielä opittavaa. Kurpitsakasvien määrään nähden satomme jäi pieneksi, mutta toivottavasti ensi vuonna kantapääoppimme kantavat parempaa hedelmää. Tänä vuonna viljelimme vain yhtä lajiketta, japanilaisiin kabocha-kurpitsoihin kuuluvaa Sweet Mamaa. Ensi vuonna laajennamme varmasti valikoimaa myös myskikurpitsoihin.

Tämän reseptin innoittajana oli jonkin kokkausohjelman jakso, mutten enää edes muista minkä. Idea on yksinkertainen: makean pähkinäinen kurpitsalajike curryn pääraaka-aineena jonkin ”proteiinin” sijaan. (Täytyy sanoa, että sivupersoonani Judgemental Chef ei voi sietää tuota kliinistä tapaa puhua raaka-aineista.) Perusideaa voi muunnella mielensä mukaan, mutta kookosmaito tuntuu olennaiselta raaka-aineelta, samoin jokin rapeaa tai kovempaa vastapainoa antava aines pehmenneen kurpitsan kumppaniksi. Tässä reseptissä tässä roolissa ovat cashewpähkinät ja tuore pinaatti.

Monine kaukomaiden aineksineen tämä ruoka menee kauemmas kotipuutarhasta kuin aiemmat reseptini, mutta tämä on kuitenkin niin hyvää, että oli pakko kirjoittaa. Ja kuten kaikki curryt, tämä resepti on helposti muunneltavissa. Tietyt perusaineet ovat kuitenkin olennaisia hyvän curryn tekemiseen: maustesarjojen curryjauheeseen ei kannata turvautua. Onneksi useimmat ainekset säilyvät hyvin, joten niitä voi hankkia, vaikka ei curryja alvariinsa kokkaisikaan. Limenlehdet säilyvät pakkasessa, tamarindtahna säilyy jääkaapissa pitkään, ja vallan hyviä valmiita curryjauheita on tarjolla. Oman currypohjan tekemiseen löytyy ohjeita netistä vaikka kuinka.

Ainekset:

yksi pieni talvi- tai myskikurpitsa
kolme pihvitomaattia
nippu tuoretta pinaattia
paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
purkki kookosmaitoa
valkosipulia
kuivattua chiliä
tuoretta inkivääriä
persiljaa
limenlehtiä
tähtianista
sarviapilajauhetta
curryseos(valmis tai itse tehty)
suolaa
korianterinlehtiä
tamarindtahnaa
kasviöljyä paistamiseen

Kuori ja kuutioi kurpitsan tiivis ja kypsä liha valmiiksi sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Katso, että kuorta lähellä olevaan lihaan ei jää vihreää ja jänteisempää osaa, joka kypsyy huonosti.

Freesaa öljyssä silputtu valkosipuli, chili, inkivääri ja persilja. Paista seoksessa kurpitsanpaloja jonkin aikaa ja mausta ne suolalla. Lisää curryseos ja paista sen makuja esiin kurpitsanpalojen kanssa. Lisää sitten kuutioitu tomaatti ja anna senkin kypsyä hetken aikaa. Lisää suolaa, jotta tomaatin nesteet tulevat paremmin esiin.

Lisää purkki kookosmaitoa, 3-4 limenlehteä, pari tähtianista, puoli teelusikallista tamarindia ja hieman sarviapilajauhetta. Anna seoksen muhia keskilämmöllä, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet mutta pitävät vielä muotonsa. Huomaa, että kurpitsa tekee kookosmaidosta jähmeämpää, joten voit joutua lisäämään välillä hieman nestettä.

Kun kurpitsanpalat alkavat olla kypsiä, vähennä lämpöä ja pistä basmatiriisi kiehumaan. Sen valmistuminen kestää vain vajaan vartin, joten ehdit hyvin viimeistellä curryn. Lisää cashewpähkinöitä. Niiden on hyvä antaa levittää paahteista makuaan kastikkeeseen jonkin aikaa, mutta niiden täytyy kuitenkin pysyä sisältä napakoina. Huom! Pähkinät suolaavat ruokaa, joten lopullinen suolataso kannattaa määrittää vasta tämän jälkeen. Tamarindin ja limenlehtien happoisuus kuitenkin kaipaa suolaa vastapainokseen. Viitisen minuuttia ennen ruoan valmistumista lisää silputtu pinaatti ja korianteri, jotta ne ehtivät hieman kypsyä mutta pinaatti pysyy aavistuksen verran rapsakkana.

Tarjoa basmatiriisin kera.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi