Berliini kutsuu töihin

"Berliinin työmarkkinoilla ulkomaalaisen työnhakijan kannattaa pitää silmällä erityisesti kaupunkiin jatkuvasti syntyviä uusia startup-yrityksiä."

Kirjoittaja on asunut vuodesta 2009 lähtien Berliinissä, ja työskennellyt vuoden nuoressa startup-yrityksessä rakentamassa muotiin ja sisustukseen keskittynyttä ShopAlike.fi-shoppailusivustoa.

Berliinin rento ilmapiiri, rikas kulttuuritarjonta ja halpa hintataso houkuttelevat suomalaisia viipymään kaupungissa myös pidennettyä viikonloppua kauemmin. Jos vaihto-opiskeluvuosi ei ole enää ajankohtainen vaihtoehto on Saksan kiehtovaan pääkaupunkiin mahdollista hakeutua myös töihin.

Ihannetapauksessa työnhakijalla on jo jonkinlainen opiskelutodistus taskussa ja saksan kieli luistaa ilman ”öö tota” -taukoja. Todellisuudessa monelle juuri se kielitaito tai taidottomuus on kynnyskysymys työpaikkaa etsiessä: Vaikka oluen tilaaminen onnistuisi saksaksikin, saattaa työskentelykieli olla sittenkin mieluummin se englanti. Siinä tapauksessa työpaikkailmoituksia selatessa kannattaa jo valmiiksi vilkuilla vain englanninkielisiä. Ilmoitus täytyy silti lukea huolella läpi, koska monessa englanniksi ilmoitetussa paikassa on kielitaitovaatimuksiin päässyt silti livahtamaan täydellinen saksankielen hallinta. Kannattaa siis syynätä pienikin präntti tarkkaan: Tutulleni valkeni vasta pitkän työhaastattelun jälkeen, että työpaikassa vaaditaan myös sujuvaa saksankieltä.

Berliinin työmarkkinoilla ulkomaalaisen työnhakijan kannattaa pitää silmällä erityisesti kaupunkiin jatkuvasti syntyviä uusia startup-yrityksiä. Uuden sukupolven yritykset ovat innokkaita kansainvälistymään ja niissä työkieli on usein englanti. Lisäksi suomenkielen ja ruotsinkielen taito ovat työnhakijan valttikortteja, jos yritys on aikeissa laajentua tai on jo laajentunut pohjoismaihin. Start-up-yrityksillä ei ole aina suurta budjettia jolla palkata suuripalkkaisia ammattilaisia. Työntekijöiltä vaaditaankin aiempaa kokemusta enemmän sellaisia seikkoja kuten motivaatio, luovuus, innovatiivisuus ja ryhmätyötaidot.

office20
Berliinin start up -yrityksissä panostetaan rentoon työilmapiiriin.

Älä pelkää lähettää myös avoimia hakemuksia kiinnostaviin yrityksiin tai ottaa vastaan harjoittelupaikkaa. Saksassa on tavallista, että työt alkavat juuri harjoittelulla ja jatkuvat sitten mahdollisesti koeajan jälkeen vakituisina. Jos harjoittelu ei sitten jostain syystä johtaisikaan vakituiseen palkkatyöhön, se on silti arvokas lisä CV:ssä: aikaisemmat ulkomaiset työnantajasi eivät välttämättä sano saksalaiselle yhtään mitään. Varsinkin startup-yrityksille mahdollisuus palkata motivoitunut määräaikainen harjoittelija on riskitön vaihtoehto.

Kannattaa siis varata rahaa sen verran säästöön, että sen ja pienen harjoittelukorvauksen kanssa tulee jonkin aikaa toimeen. Berliinin halpa elintaso ei ole este varsin mukavallekaan elämälle pienillä kuukausituloilla. Halpojen hintojen vuoksi Berliinissä on myös muuta Saksaa alhaisemmat palkat, mikä on hyvä pitää mielessä hakemuksen palkkatoivetta miettiessä.

Pyysin kahta saksalaista henkilöstöpäällikköä antamaan vinkkejä niille suomalaisille, jotka suuntaavat Berliiniin töihin. Universaalien hyvien työnhakutapojen lisäksi kannattaa pitää mielessä myös seuraavat seikat.

  • Saksassa on tapana liittää valokuva CV:hen. Lähetä CV mieluiten PDF-muodossa, jolloin saat liitettyä siihen myös hyvälaatuisen värikuvan. Mikä tahansa viime kesän lomakuva ei kuitenkaan kelpaa: Hieman parempiin töihin hakevat saksalaiset käyvät otattamassa kuvan ammattivalokuvaajalla ja poseeraavat puku päällä ja hiukset nutturalla. Valitse silti kuva aina työpaikan mukaan: jos haet trendikkään muotilehden editorial-tiimiin, liitä CV:hen hieman rennompi kuva.
  • Tietenkin on päivänselvää, että hakemus kirjoitetaan aina samalla kielellä kuin työpaikkailmoitus – ja ilman virheitä. Tarkista kieli kunnolla, tarkista sitten uudelleen ja anna sitten kaverin tarkistettavaksi ennen kun lähetät hakemustasi eteenpäin.
  • CV:stä tulisi aina tulla ilmi, jos aiemmissa työpaikoissasi olet ollut vastuussa rahasta tai muista työntekijöistä.
  • Vaatimattomuus ja kultainen hiljaisuus eivät ole oikea taktiikka työhaastattelutilanteessa. Ole itsevarma ja muista painottaa vahvuuksiasi. Ulospäinsuuntautunut persoonallisuus pärjää haastattelussa paremmin ja hyviä kommunikaatiotaitoja arvostetaan.
  • Yleisesti Saksassa työhaastatteluun pukeudutaan viimeisen päälle siististi. Jos haet paikkaa rennosta startup-yrityksestä, jätä jakkupuku kotiin, mutta pidä silti ulkoasu huoliteltuna ja siistinä.

 

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi