Frances Ha

"Baumbachilla tuntuu olevan hahmoihinsa pieni etäisyys, ironisen naureskelun salliva välimatka. Francesin kohdalla nauru on lempeämpää."

(USA 2012)
O: Noah Baumbach.
N: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Michael Zegen, Adam Driver.
K7
Ensi-ilta 18.10.2013

 ★★★★☆ 

Tv-sarja Girls on saanut perijättären valkokankaalle.

Frances Haliday on yliopistosta tyhjän päälle valmistunut newyorkilainen. Hän jakaa asunnon parhaan ystävänsä Sophien kanssa, juo itsensä humalaan Sophien kanssa ja puhua pälpättää Sophien kanssa. Kukaan ei voi tulla Francesin ja Sophien väliin. Siksi Frances ei ole kovin pahoillaan jättäessään poikaystävänsä. Sophie vaan ei ymmärrä jättää omaansa.

Nimiosaa koko sydämellään näyttelevän Greta Gerwigin sekä ohjaaja Noah Baumbachin käsikirjoittama komedia Frances Ha kuvaa aikaa vailla sitoumuksia ja vastuuta. Valinnanvapaudesta on tosin tullut valintojen lykkäämistä. Francesin ainoa kiinteä pisteensä horisontissa on Sophie (Mickey Sumner).

Mustavalkoisessa, kuviltaan pehmeässä elokuvassa on kaikuja niin Truffaut’n Jules et Jimistä kuin tv-sarja Girlsistä. Jälkimmäisestä muistuttaa pienen roolin vetävä Adam ”Adam” Driver sekä kohtaus, jossa ennen kaiken jakaneet ystävykset valehtelevat toisilleen puhelimessa elämänsä olevan tolallaan. Tanssijaksi valmistunut Frances voisi olla kirjailijaksi halajavan Hannahin ystävä. He voisivat olla elämäntapahaahuilijasisarukset.

Käsikirjoittajana (Steve Zissoun vedenalainen maailma, Fantastic Mr. Fox) parhaiten tunnetun Baumbachin aikaisempiin ohjaustöihin kuuluvat mm. Margot at the Wedding sekä Greenberg, jotka nekin ovat kuvauksia keskivertoelämää kaihtavista ihmisistä. Baumbachilla tuntuu olevan hahmoihinsa pieni etäisyys, ironisen naureskelun salliva välimatka. Francesin kohdalla nauru on lempeämpää, vaikka hahmoon on todellakin kirjoitettu omat omituisuutensa, läheisriippuvaisuudesta lähtien.

Niin muodikas kuin Frances Ha tällä hetkellä onkin, on se myös pakahduttavan sydämellinen, täynnä joutilasta riemua ja angstia vuorotellen. Musiikki – etenkin keskeinen kipale Modern Love David Bowien kasarikaudelta – lisää samalla ajattomaan ja ajankohtaiseen elokuvaan yhden aikakerroksen lisää.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , ,

Kommentoi