Nagarkot,
Jyväskylä, 12.11.2013

Paprika oli, kiitos ruokajumalten, tuoretta ja mukavan rapeaa.

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Minulla oli vain vähän aikaa ruokataukoon Jyväskylässä luentoreissun jälkeen, joten en valitettavasti ehtinyt käydä syömässä missään lempipaikoistani (Sohwin ihanuuksista joskus toiste siis). Etsiskelin netistä jotain edes vähän kiinnostavaa ja vegaaniruokaa tarjoavaa paikkaa aseman liepeiltä, ja päädyin nepalilaiseen ravintola Nagarkotiin ihan Matkakeskusta vastapäätä. Vaikka aikaa oli niukasti, oli nälkäinen, joten tilasin alkupalaksi kasvispakaudat (uppopaistettuja vihanneksia) ja pääruoaksi sopivan tuliselta vaikuttavan tofu-paprika-inkivääripadan.

Olin lievästi sanottuna järkyttynyt, kun pakaudat tulivat pöytään. Ne olivat muuten ihan mukavan näköisiä, mutta niihin oli käytetty selvästi sulatettuja pakastevihanneskuutioita! That’s a first. Kun ruokalajin ideana on uppopaistaa vihanneksia eli säilyttää niiden mehukkuus rapean kuoren sisällä, valmiiksi mauttomat pakastevihannekset eivät ole ihan oikeassa roolissaan (onko sellaista?). Niin pahaa ruoka ei kuitenkaan ollut kuin ensipelästyksissäni ajattelin: leivitys oli mausteista ja sopivan suolaista, ja dippaukseen oli talon omaa aika hyvää kastiketta. Tavallaan ruoka oli siis tosi hyvää, jos jätti mauttomat vihannekset huomiotta. Olisiko pitänyt tilata pakaudapakaudat? Joskus olen törmännytkin ruokalistalla alkupalaan, joka on uppopaistettua taikinaa. Suosittelisin lisäystä tähänkin listaan.

En kuitenkaan odottanut pääruoaltani oikeastaan mitään tämän jälkeen. Odotellessani itse asiassa tajusin, että olin käynyt Nagarkotissa aiemminkin, vuonna 2010 väsyneen kirjamessupäivän jälkeen – ja aloin tietysti rakentaa mieleeni pettyneen ennakkotapauksen muistikuvia (oikeasti minulla ei ole mitään käsitystä, oliko ruoka silloin hyvää vai pahaa). Olin myös väsyksissäni unohtanut kaikki intialaisissa ja nepalilaisissa ravintoloissa käymisen kansalaistaitoni enkä ollut sanonut, että en halua raitaa, jugurttikastiketta ynnä muuta. Niinpä osa ruuasta jäi syömättä, mikä harmittaa aina sekä yleisesti ottaen että ruokanautinnon kannalta. Ruoka tarjottiin metalliselta ”osastolautaselta”, jossa oli riisin, salaatin, pääruoan ja raitan lisäksi todella, todella vetistä papudaalia.

Tähän nähden pääruoka oli erittäin iloinen yllätys. Siinä oli käytetty pehmeää silkentofua, mikä sopi mausteiseen ja tomaattiseen kastikkeeseen erinomaisesti. Paprika oli, kiitos ruokajumalten, tuoretta ja mukavan rapeaa. Annos oli maustettu erittäin hyvin. Se oli tulista, ja inkivääri toi oman poltteensa mukaan. Lautasen sivussa oli myös hieman jotain tulista ja hapanta lisäkastiketta, jolla sai piristettyä annosta vielä lisää.

Oikeastaan kaikki muut puutteet ja oma tyhmyyteni unohtuivat. Tätä paikkaa voi kyllä suositella vegaaneille ja kasvissyöjille yleisemminkin, sillä kasvislista oli paljon monipuolisempi kuin useimmissa nepalilaisissa ravintoloissa, joissa olen käynyt. Vallan hyvä paikka kiireiselle matkalaiselle.

Nagarkot
Hannikaisenkatu 41
Jyväskylä
Ma-pe: 10.30-22
La-su: 12-22

http://www.nagarkot.fi/

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi