Lehtimanifesti!

"Kestävä, kunniakas ja suoraselkäinen tapa suhtautua lehdistön kriisiin on perustaa valtion rahoittama viikkolehti!"

Printtimedialla ei mene juuri nyt kovin hyvin. Olisiko tässä ratkaisu?

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama lehtiasiain neuvottelukunta ehdottaa lehdistölle määräaikaista valtion lehdistötukea. Väliaikaistuki on sama kuin kannettaisiin lusikalla vettä kaivoon. Kestävä, kunniakas ja suoraselkäinen tapa suhtautua lehdistön kriisiin on perustaa valtion rahoittama viikkolehti! Utopistista? Ehkäpä, mutta mietitäänpä hetki.

Yleisradio on julkisen palvelun viestintäyhtiö. Televisiosta tulee laadukkaita dokumentteja, uutisia, lastenohjelmia ja klassikkoelokuvia. YLEn lukuisat radiokanavat lähettävät musiikkia, puheohjelmia, huumoria ja tiedettä. Maamme elokuvateollisuus pysyy pystyssä lähinnä Suomen Elokuvasäätiön ja YLEn turvin. Se, että meillä on kirjastoiksi kutsuttuja taloja, joista kuka tahansa voi käydä ilmaiseksi lainaamassa kirjoja, kuulostaisi varmaan idealistiselta höpötykseltä, jos se keksittäisiin tänään.

Onhan  Suomessakin lehdistötukea, mutta ei samassa mittakaavassa kuin naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa. Suomen lehdistötuki on noin prosentin muualla Pohjoismaissa jaetuista summista. Hävettääkö? Hyvä.

Suomalaisia pidetään lukijakansana. Mutta kuinka kauan? Nykyään mennään helpommin nettiin klikkailemaan huumorivideoita kuin syvennytään hyvin kirjoitettuun ja huolella toimitettuun artikkeliin.

Suomalaiset lukijat ansaitsevat julkisen palvelun lehden. Suomalainen journalismi ansaitsee arvoisensa valtiollisen tuen.

Mitä lehti sitten tulisi sisältämään? Varmasti ainakin kulttuuria, ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä, henkilöhaastatteluja, historiaa ja sarjakuvia. Pian se nähdään!

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi