Top of the Lake

"Kokonaisuuden keskiössä on naisten kokema väkivalta, jota ympäröivät tiheä melodraama ja jännittävä mysteeri."

(Australia – Uusi-Seelanti – UK – USA 2013)
KK: Jane Campion ja Gerard Lee
N: Elisabeth Moss, Holly Hunter, Peter Mullan, Jacqueline Joe, Thomas M. Wright

Ke 22.1. klo 22.00 TV1

 ★★★★★ 

Twinpeaksiläisessä draamassa ei ole halkonaisia, on vain haulikkomiehiä. 

Jane Campionin minisarja kuulostaa paperilla pahimmiltaan tylsältä: ”Poliisietsivä palaa metropolista pieneen kotikaupunkiinsa, jossa hänen traumansa ja rikostutkintansa limittyvät tunnepitoiseksi sotkuksi”. Onhan näitä nähty. Kuusiosaisen sarjan poliisietsivä, tämän kotikaupunki ja kyseinen sotku ovat kuitenkin kiinnostavinta, mitä Yle on draaman saralla esittänyt pitkään aikaan.

Sarja alkaa, kun 12-vuotias Tui (Jacqueline Joe) kävelee jäätävään järveen. Sairaalassa käy ilmi, että Tui on raskaana. Samaan aikaan pikkukaupungissa vierailee siellä lapsuutensa viettänyt mutta sittemmin Sydneyyn muuttanut rikosetsivä Robin (Mad Menistä tuttu Elisabeth Moss), joka viettää aikaa syöpää sairastavan äitinsä luona.

TOP OF THE LAKE

Kaupungista kertoo paljon jo kohtaus, jossa Robin saapuu poliisilaitokselle kuulemaan Tuita. Nuori tyttö istuu mykkänä kuulusteluhuoneessa keskellä mutisevia miehiä, kunnes Robin ajaa miehet pois. Sama toistuu läpi sarjan; Robin joutuu raivaamaan itselleen tilaa niin miesten valtaamalta poliisilaitokselta kuin koko kaupungistakin. Ja hän tekee sen teini-ikäisen tytön puolesta.

Top of the Lakessa on yhtä lailla kyse miljööstä, huikeasta uusiseelantilaisesta maisemasta, samasta jossa myös hobittit hyppivät (eivät siis kuitenkaan tässä sarjassa). Vuorten ja järven välissä on kuritonta luontoa, kaupunki ja Paradiseksi ristitty laakso, jonne joukko hopeahiuksista gurua GJ:ta (Holly Hunter) seuraavia naisia asettuu. Jos Paradisea johtaa salaperäinen matriarkka, kaupunki taas on väkivaltaan taipuvaisen patriarkan Mattin (Peter Mullan) hallussa. Karkumatkalle lähtevä ja pian kokonaan katoava Tui on hänen tyttärensä.

Kuusiosaista sarjaa on verrattu sekä Twin Peaksiin että tanskalaiseen jännitysdraamaan Rikos. Yhtymäkohtia löytyy molempiin. Twin Peaksin tavoin Top of the Lake luo oman koherentin maailmansa, mutta sen eksentrikot löytyvät lähempää tosielämää. Kurjistuvan kaupungin alfauros käy huumekauppaa, sen baarikärpäset vitsailevat rasvaisesti teinitytöstä ja siellä vierailevat keski-ikäiset naiset potevat elämänvalintojaan.

TOP OF THE LAKE

Rujon maailman keskellä kukkii vain vähän huumorin kukkia, nekin lähinnä Holly Hunterin suorapuheisen guruhahmon ja tämä possen ansiosta. Romantiikka on niukkaa ja sotkuista. Robin hakee lohtua Mattin pojasta Johnnosta (Thomas M. Wright), teiniaikojen heilastaan, joka elää teltassa kaupungin ulkopuolella. Samaan aikaan kihlattu odottaa Sydneyssä.

Sen minkä televisio visuaalisuudessa menettää – eikä Top of the Laken visuaalisuutta tosiaan tee mieli moittia – sen väline syvyydessä voittaa. Eivätkä Jane Campionin eväät lopu kesken tarinan kehittelyn. Robinin oma menneisyys avautuu yhtä mukaa Tuin tarinan kanssa, eikä niitä pian voi enää erottaa toisistaan. Kokonaisuuden keskiössä on naisten kokema väkivalta, jota ympäröivät tiheä melodraama ja jännittävä mysteeri. Ja teinityttö, jonka oikeuksia Robin puolustaa, on sekä Tui että rikosetsivä itse.

Kuvat: Yle

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi