Asklipios
Lahti 3.2.2014 LOPETTANUT

"Asklipios kutsuu itseään ”kaupungin parhaaksi” kreikkalaiseksi ravintolaksi – lainausmerkeissä!"

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

En ole syönyt kreikkalaista ruokaa pitkään aikaan, viimeksi varmaan silloin, kun Tampereen Koskikeskuksen Knossos oli vielä olemassa. En koskaan tykästynyt siihen kunnolla: väärää ruokaa tuli liian usein, jouduin odottamaan aivan liian pitkään tai oliiviöljyä oli ruuassa niin paljon, että sen tunsi sisuksissaan pari päivää. Tämä loi synkän varjon kreikkalaisen keittiön ylle. Se on alkanut hälventyä vasta viime aikoina, kun olen törmännyt kiintoisiin resepteihin.

Yleensä Knossoksessa tuli syötyä joku munakoisoa pyörtyvän imaamin tapaan -tyylinen ruoka (Imam bayildi) eli saviruukullinen tomaattiöljykastiketta, jossa oli muhennettuja vihanneksia. Ensimmäisillä kerroilla se oli hyvää. Se oli myös harvoja muita vegaanisia ravintolaruokia saatavilla iänikuisten ”kiinalaisten” sekavihannesten lisäksi (proteiinipitoisia kasvisruokia ei tuolloin käytännössä juuri ravintoloista saanut, ei edes kasvishernekeittoa). Ruokaan kuitenkin kyllästyi pian, etenkin kun se oli harvoin hyvin valmistettua. Kunnollista versiota en ole varmasti koskaan saanutkaan.

Minulla oli pitkän linja-automatkan varrella Lahdessa jonkin verran lepoaikaa, joten halusin kokeilla jotain paikallista ravintolaa. Asklipiosta on kehuttu monissa arvioissa, ja sitä suositeltiin minulle, kun kyselin tutuilta etukäteen ravintolasuosituksia. Asklipioksesta mainitaan arvioissa usein myös, että ravintola tahtoo olla tyhjä. Tulin paikalle kieltämättä juuri lounasajan jälkeen, mutta tunnelma oli silti hieman kolkko, kun suuressa salissa ei ollut ristin sielua. Paikka on kuitenkin siisti ja palvelu ystävällistä sekä nopeaa (nopeus ei tosin ollut yllätys, kun ketään muuta ei ollut palveltavana).

Hieman harmitti, että lounasaika oli mennyt jo ohi, sillä kohtuullisen hintaisen (9,50 €) lounaan sijaan jouduin tilaamaan saman ruuan melko hintavana (16,90 €). Myönteistä oli, että mahdollisuus tilata annos täysin maidottomana (eli juustottomana) oli mainittu ruokalistassa. Keskeisen aineksen pois jättäminen ei tietenkään laske hintaa, mutta tämä päteekin varmaan jokaiseen suomalaiseen ravintolaan. (Tästä on pakko mainita hauska esimerkki: tamperelaisessa Henriksissä sain aikanaan kasvisversion annoksesta ”kuhaa kasvispedillä” eli tuon kasvispedin – viisi viipaletta kesäkurpitsaa. Sehän meni hyvin.)

Tilasin edellä mainitun tutun munakoisokasvispadan, ja lisukkeeksi valitsin sitruunaöljyssä keitetyt perunat. Ruoka tuli pöytään höyryävän kuumana. Alkuun olin hieman pettynyt, sillä suurin osa siitä näytti olevan tomaattikastiketta. Kuumuuden vuoksi makuja ei tahtonut erottaa. Tosin minulla oli kiire, enkä ehtinyt odotella annoksen jäähtymistä, joten tämä ei ole varsinaisesti ravintolan vika. Kuumuus on olennainen osa tällaisia ruokalajeja, sillä vihannesten on tarkoitus pehmentyä kunnolla.

Annoksen jäähdyttyä maut alkoivat erottua paremmin. Munakoisonpalasia näkyi hyvin vähän, mutta pettymys kääntyi innostukseksi huomatessani, että munakoiso oli sulanut herkullisesti kastikkeen joukkoon. Kastike oli ihan hyvää vaikkei ihmeellistä, ja sen maku parani koko ajan, kun vihannekset jatkoivat makujensa luovuttamista. Sitruunaperunoissa tuntui vain häivähdys sitruunan makua, mutta pidin niiden rakenteesta. Annoksen ohessa oli tavallinen vihreä salaatti, mutta se oli etikoitu hyvin, mikä toimi vastapainona annoksen tomaattisuudelle ja öljyisyydelle.

Kaiken kaikkiaan tämä oli varsin onnistunut taukoruokailu. Ruoka oli ihan hyvää, odotuksiin nähden se huojahti välillä jopa herkullisen puolelle.

Voin suositella Asklipiosta ennen kaikkea sijaintinsa takia, sillä se on kivenheiton päässä linja-autoasemasta. (Naapurissa on muuten kiinalainen, jossa olen syönyt yhden elämäni masentavimmista aterioista.) Suosittelen kuitenkin paikkaa lounasaikaan, sillä normaalitaksalla tämä annos ei ole mielestäni hintansa väärti. Paria alkuruokaa lukuun ottamatta vaihtoehtoja ei ole.

Erikoismaininta Asklipiokselle siitä, että se kutsuu itseään ”kaupungin parhaaksi” kreikkalaiseksi ravintolaksi – lainausmerkeissä! Kenties aikomuksena on ollut viitata johonkin lähteeseen, mutta sen puuttuessa tämä vaikuttaa vain ihailtavalta esimerkiltä lainausmerkkien virheellisestä käytöstä, jonka the ”blog” of ”unnecessary” quotation marks on tehnyt tunnetuksi.

Kreikkalainen ravintola Asklipios
Aleksanterinkatu 1
Lahti

ma–to 11–21
pe–la 12–23
su 12–20

www.asklipios.fi

Asklipios Facebokissa

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi