Lesboelämää, osa 20 Oletko tom vai dee?

"Thaimaalaisia tyttöpareja ei kuulemma saa kutsua lesboiksi."

Saavuin viikko sitten Bangkokiin, ja aion viettää Aasiassa kolme kuukautta. Olen jo ilahtuneena laittanut merkille, että Bangkokissa kävelee kaduilla miespareja käsi kädessä. He näköjään tuntevat täällä olonsa turvalliseksi. Helsingissä olen muistaakseni vain kerran todistanut miesparin kulkevan käsi kädessä keskellä päivää (muulloin kuin Helsinki Pride -tapahtumissa). Silloinkin kyseessä näytti olevan kaksi ulkomaalaista turistia.

Jos joku teistä suunnittelee matkaa Thaimaahan, niin tunnelmaan voi virittäytyä katsomalla thaimaalaisen teinielokuvan Yes or No (2010), joka löytyy muun muassa YouTubesta englanninkielisellä tekstityksellä. Yes or No on mielenkiintoinen siksi, että se on ensimmäinen thaimaalainen lesboelokuva. Leffa oli kuulemma suuri menestys elokuvateattereissa Thaimaassa.

Yes or No kertoo klassisen tarinan itsensä löytämisestä ja ensirakkaudesta. Elokuva on aika kesy ja sisältää paljon aasialaista, länsimaalaiseen makuun hieman lapsellista söpöilyä. Toisaalta tarina on elämäniloinen ja antaa positiivisen kuvan queer-naisista.

Elokuvassa on harvinaista se, että siinä on toinen päärooli butchilla. Tyttörakkauselokuvissa lepakot esitetään yleensä pelkästään klassisen naisellisina ja heteronoloisina, mikä on kai turvallinen valinta mahdollisen heteroyleisön makua ajatellen. Thaimaassa tosin käytetään englanninkielisen sanan ”butch” sijaan sanaa ”tom”, ja sanan ”femme” sijasta termiä ”dee”.

Yes or No seko

Elokuvassa on thaimaalaisittain tyypillinen tomin ja deen välinen rakkaustarina. Molemmat hahmot ovat suloisia ja viehättäviä. Tyttömäinen ja konservatiivisesta perhetaustasta tuleva Pie (nukenkaunis näyttelijä Sucharat Manaying) aloittaa opiskelun yliopistossa Bangkokissa ja saa kampuksella huonekaverikseen Kim-nimisen poikatytön (nuori namu, Supanart Jitalleela). Elokuvalle on tehty vuonna 2012 jatko-osa nimeltä Yes or No Part 2.

Thaimaassa on konservatiivinen kulttuuri, mutta toisaalta homoseksuaalisuus on täällä enimmäkseen okei. Thaimaassa käy paljon gay-turisteja, joille järjestetään myös epävirallisia hääseremonioita.

Yleisesti ottaen Aasiassa vähemmistöjä kuitenkin syrjitään. Homous on yhä rikos joissakin maissa. Thaimaassakin erityisesti keski-ikäisten ja sitä vanhempien heterojen on vaikea hyväksyä homoja. Thaimaa saattaa silti pian olla ensimmäinen Aasian valtio, joka sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot. Tällä hetkellä parisuhdetta ei voi edes rekisteröidä.

Bangkokissa on ollut useita vain naisille avoimia lesbobaareja, mutta ne kaikki ovat sulkeneet ovensa. Tosin Lesla-niminen lesboklubi on tauon jälkeen käynnistymässä Holiday Inn –hotellissa. Naiset ovat myös tervetulleita Bangkokin mieshomoille suunnattuihin baareihin, joita löytyy muutama. Bangkokista löytyy myös neljä lesbojen ja homojen ylläpitämää ruokaravintolaa, joissa alan väki kuulemma hengailee erityisesti iltaisin.

Yes or No pääkuva?

Bangkokissa voi nähdä paljon tyttöpareja, jotka eivät peittele sitä, että ovat yhdessä. He eivät kuitenkaan kuulemma pidä siitä, että heitä kutsutaan lesboiksi, vaan he käyttävät mieluiten juuri termejä tom ja dee. Roolit ovat paljon vahvemmat kuin suomalaisessa queer-skenessä. Valitettavasti ne thaimaalaiset lesbot, jotka eivät identifioidu tomiksi eivätkä deeksi, saattavat saada muilta lesboilta osakseen syrjintää ja kokea itsensä ulkopuolisiksi lesbopiireissä (lue aiheesta lisää täältä).

Pariskunnan toinen osapuoli on tom ja toinen dee. Toisin kuin siis Suomessa, täällä ei näe kahta feminiinistä tai kahta poikamaista tyttöä yhdessä. Thaimaalainen lesbokulttuuri vaikuttaakin hieman jähmeältä, mihin syynä voi olla pitkä salailun historia ja ylipäätään konservatiivinen kulttuuri. Toisaalta jos itse on esimerkiksi ultranaisellinen queer-nainen ja tykkää poikatytöistä, niin Thaimaassa on varmasti hyvät markkinat.

Olen lukenut useammasta eri lähteestä sellaisen hämmentävän jutun, että kuulemma sängyssä vain tom tuottaa seksuaalista mielihyvää deelle, mutta dee ei saa koskea tomiin. Kuulostaa aika epäreilulta ja tiukkasääntöiseltä parisuhteelta, mutta no, maassa maan tavalla…

Bangkokin lesbokulttuuriin voi tutustua lisää esimerkiksi verkkosivulla Bangkok Lesbian.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi