Maa-arvio: Marokko

"Tapaamamme paikalliset ihmiset olivat ystävällisiä. Paitsi se yksi idiootti, joka varasti poikaystäväni kännykän."

Mikä on läheisin ja edullisin paikka, jonne suomalainen voi paeta tervehtimään aurinkoa keskellä talvea? Kanariansaaret? Ei, vaan Marokko!

Kuvat:  Eduardo Vencesla

Marokosta löytyy kaikkea, mitä keskivertoturisti halajaa: rantalomaa, vaeltelua vehreillä vuorilla sekä sopivankokoinen annos Saharaa, kameleita ja eksotiikkaa.

Marokosta on kehkeytymässä trendikäs matkakohde, ainakin kavereiden Facebook-päivitysten perusteella. Siispä suuntasimme sinne poikaystävän kanssa. Reilun viikon aikana ehdimme käydä Tangerissa, Rabatissa, Casablancassa ja Marrakeshissa. Itselleni kerta oli ensimmäinen, poikaystävä-konkari on asunut vuoden Marokossa.

Ennen matkaa kuvittelin Marokon sadunomaiseksi, arvoitukselliseksi paikaksi. Afrikan tähden jännittävä Tanger paljasti kuitenkin nopeasti todelliset, ihan tavalliset kasvonsa samoin kuin romanttinen Casablanca, josta kuoriutui kaoottinen miljoonakaupunki.

Onneksi mausteilta ja elämältä tuoksuvat basaarit olivat juuri sitä mitä pitikin – ja lähes identtisiä joka kaupungissa.

Marokosta löytyi kaikenlaista kivaa ja muutama karsea juttu, joille annoimme tähdet. Arviot ovat kahden matkustajan kompromissi, ja ne perustuvat täysin omiin tulkintoihimme.

 

9WAytUTKamXt9QYuuzD8eopjmOcatrDHnjxq2SARCBE

Ilmasto: 

 ★★★★☆ 

Ilmasto kuin ilmasto on ok, kun vertailukohtana on joulukuinen räntä-Suomi. Useampi tähti Marokolle heruu ihan vaan auringosta ja valosta, vaikkei sielläkään talvella helle paahda. Toisaalta kesällä Marokossa on monen mielestä liiankin kuuma.

Olen vilukissa, joten pukeuduin Marokossa villakangastakkiin. Poikaystävä pärjäsi ”parhaimpina” päivinä jopa t-paidalla, monien muiden turistien tavoin. Yöt olivat koleita, joten majapaikkojen toimiva lämmitys oli iloinen yllätys. Kertaakaan ei tarvinnut sängyssä palella, vaikka majoituimme edullisissa hostelleissa.

Marokko on pitkä maa, joten ilmasto vaihtelee aika lailla. Kannattaa tarkistaa sää juuri siellä, minne on menossa.

 

eySE1v_9idnzXycQjwj3I59RfwIqNwIzwSrifNK7rBs

Arkkitehtuuri ja muodot: * 

 ★★★★☆ 

Marokossa törmää koko ajan upeisiin muotoihin ja väreihin, joissa yhdistyy vaikutteita arabimaailmasta, Espanjasta sekä entisestä siirtomaavallasta Ranskasta.

Vähintään yksi yö kannattaa nukkua riadissa. Ne ovat hurmaavia, perinteiseen tyyliin sisustettuja marokkolaisia taloja sisäpihoineen.

Marokkolainen sisustustyyli on tällä hetkellä yksi maailman tykätyimmistä ja suosituimmista, eikä syyttä. Tyyliin kuuluvat geometriset muodot ja kuviot, islamilainen kalligrafia, kirkkaat värit sekä tummat ja raskaat puuhuonekalut.

*Moderni arkkitehtuuri, joka jyrää etenkin Rabatissa ja Casablancassa, on samanlaista kuin missä tahansa Euroopan kaupungissa eli pääosin tylsää.

 

Kasvisruoka: 

 ★★★☆☆ 

Marokkolainen ruoka on hyvää. Hieman yllättäen kasvissyönti ei ollut ongelma, sillä monen ravintolan listalta löytyi myös lihattomia vaihtoehtoja. Perinteisiä ruokia, kuten couscousia ja taginea, saa usein myös kasvisversiona.

Bonuspiste siitä, että paikallisten asenteet vaikuttivat kasvissyönti-myönteisiltä. Ei kulmien kurtistelua.

Toisen tähden Marokko saa maukkaista hedelmistään ja kasviksistaan. Suurta herkkua on smoothie panache, johon sekoitetaan esimerkiksi banaania, mansikkaa, avokadoa ja tuoretta appelsiinimehua. Iso lasillinen maksaa noin euron.

Ruuassa maistuvat ja basaareissa tuoksuvat monet mausteet, kuten minttu, persilja, kaneli, sahrami, kumina, inkivääri, pippuri, paprika, seesaminsiemenet ja korianteri. Oliiviöljykin saadaan omasta maasta.

Lisäksi basaareissa myydään herkullisia kuivattuja hedelmiä. Taateleitakin löytyy kymmeniä eri sortteja.

 

JHjofZClRRFqDddbKNx6CbUpBsHPTpU0l70C6yzDt50

Juoma: 

 ★★★½☆ 

Marokossa juodaan ja sitten juodaan lisää minttuteetä pikkulaseista. Sekaan heitetään ihan liian monta sokeripalaa, mutta hyvää on!

Marokossa teenvalmistus on taidetta, ja juoma nautitaan perheen tai ystävien seurassa pitkässä sessiossa. Teessä pitää olla kuplia, joten se kaadetaan laseihin korkealta. Yhä uudestaan. Teetä tarjotaan yleensä kolme kierrosta, ja maku kehittyy joka kerralla. Näin myös vieras ymmärtää, milloin on aika alkaa pakata kimpsujaan.

Myös Marokon kahvi maistui hyvältä. Kahviloissa tarjottiin eteläeurooppalaista tummaa paahtoa, ja cappuccinot hoituivat myös. Tosin soija- ja muita erikoismaitoja on turha haikailla.

 

Alkoholi:

 ★☆☆☆☆ 

Marokossa tipaton tammikuu on helppo ratkaisu. Join kymmenen päivän aikana vain kerran alkoholia, lasin paikallista viiniä Rabatin trendipizzeriassa, joka sijaitsee Goethe Institutin yhteydessä. Suosittelen, jos pizzan- ja viininhimo iskee pääkaupungissa.

Olutta en Marokossa maistanut, koska sitä ei juuri ollut saatavilla enkä halunnut ”erottua joukosta”. Hankin (sokeri)humalani juomalla minttuteetä.

Vähän harmittaa, etten maistanut Rabatin lentokentän kahvilassa myytävää Casablanca-olutta, jonka avulla naapuripöydän italialainen herra oli onnistunut hankkimaan tuhdin humalan. Seuraavalla kerralla.

 

MFgaP5zS__WSVS02j4CyKbTh3k2XXHG-BHMVxhRQSK8 

Julkinen liikenne: 

 ★★★★☆ 

Toimii kiitettävästi, etenkin laaja taksiverkosto. Grand taxit ovat vankkoja 1970- ja 80-luvun mersuja, jotka kuljettavat ihmisiä kaupunkien välillä. Autoon mahdutetaan yleensä kuusi matkustajaa: neljä taakse ja kaksi eteen. Onneksi lysti on erittäin halpaa.

Petit taxit saavat liikkua vain kaupungin sisällä. Niiden väri vaihtelee: Rabatissa taksit ovat sinisiä, Casablancassa punaisia. Näissä kaupungeissa taksit ovat tosin menettäneet suosiotaan raitiovaunun myötä. Moderni ratikka vie perille varmasti mutta tylsästi.

Marokon junissa on kaksi luokkaa, joiden ainoa ero on että ensimmäisessä luokassa saa varman istumapaikan. Junassa on tunnelmaa, eivätkä ne yleensä myöhästele. Tavaroista kannattaa pitää huolta. Poikaystävän kännykkä hävisi hänen taskustaan, kun tungimme junaan Casablancan asemalla.

Yöbussinkin testasimme, kun matkustimme Marrakeshista Länsi-Saharaan. Bussi oli mukava ja saapui lähes ajallaan perille. Paikalliset ”huoltamot”, jotka heräävät eloon bussin kurvatessa pihaan, ovat elämys sinänsä.

 

Polkupyöräily:

 ★☆☆☆☆ 

Näimme muutaman paikallisen puikkelehtivan pyörällä kaoottisen liikenteen keskellä. Spontaani kommentti oli: ”hullu!”

 

WoT1Kkpsp9RvE5vMMpyKtARN9mcZT4J5CREJyNMRYJQ

Spontaani julkisten tilojen haltuunotto & katutaide: 

 ★★½☆☆ 

Bongasimme siellä täällä upeita graffiteja.

Spontaani julkisen tilan haltuunotto ei liene tarkasti valvotussa yhteiskunnassa hyvä idea. Pahimmillaan haltuunottaja voi päätyä vankilaan.

Sananvapaus ei muutenkaan ole Marokon vahvoja puolia. Etenkään kuningasta, jonka valokuva roikkuu lähes joka julkisessa tilassa, ei saa arvostella.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö pudotti Marokon viime vuonna sijalle 136 lehdistönvapaustaulukossa, jossa oli mukana 179 maata.

 

J6qU8FEnLMm8hJWrTeMNzMs9gpOWKF4eAOGQsPBc5W8

Hintataso: 

 ★★★★☆ 

Marokossa on yleisesti halpaa, mutta tietty hotelleja, ruokapaikkoja ja muita viihdykkeitä löytyy moneen lähtöön.

Vaikka basaareissa kuuluu tinkiä, emme jaksaneet sitä juuri harrastaa. Parin euron tinkiminen tuntui lähinnä typerältä, sillä tuskin myyjät meidän ansiostamme rikastuivat. En siis tiedä, kuinka halpaa basaareissa olisi voinut olla.

 

Julkiset vessat: 

 ★★½☆☆ 

En bongannut Marokossa yhtään julkista vessaa. Sen sijaan testaamani kahviloiden ja ravintoloiden vessat olivat vähintäänkin siedettäviä. Tosin taso vaihtelee kovasti paikan (turisti)tason mukaan. Omaa vessapaperia kannattaa kantaa mukana, varmuuden vuoksi.

 

5F9L23d8oV2vOFuJcJj29PiBlStdfYYCIx2lwtcHekc

Ihmisten ystävällisyys: 

 ★★★☆☆ 

Tapaamamme paikalliset ihmiset olivat ystävällisiä. Paitsi se yksi idiootti, joka varasti poikaystäväni kännykän hänen taskustaan.

Ranskaa puhumalla pärjää erinomaisesti, sillä Marokko on entinen Ranskan siirtomaa, ja englannillakin selviytyy.

 

Eläinten kohtelu: 

 ★☆☆☆☆ 

Kaupunkien kaduilla maleksii paljon kulkukoiria ja kissoja, joita saatetaan lyödä kepillä ohi käveltäessä.

Pienissä häkeissä kituvien kanojen lisäksi basaareissa kaupitellaan toisinaan eksoottisia eläimiä, kuten eläviä kilpikonnia tai skorpioneja, tai kuolleiden eläinten nahkoja.

Eläimiä käytetään hyväksi myös turistien houkuttelussa. Kamelilla voi ratsastaa, Marraskeshin keskusaukiolla katsella käärmeenlumoojia ja Casablancan suihkulähteellä päästä valokuvaan (toisen) apinan kanssa.

Iloisempi eläinkokemus voisivat olla Marokon puissa kiipeilevät vuohet, joista tosin kuulin vasta matkan jälkeen.

 

HXF8bG_tu78442R32tlFG7W9MTBsAk0o7iap13TUJMs

Turvallisuus: 

 ★★★★☆ 

Marokossa on turvallista, mutta jos huomio herpaantuu, niin omaisuus voi lähteä äkkiä kävelemään. Jos ja kun jotain häviää, rikosilmoituksen tekoon kannattaa varata aikaa. Kun menimme Marrakechin poliisiasemalle hankkimaan todistuksen varastetusta kännykästä, niin se ei onnistunut koska meitä palvellut virkamies kertoi olevansa stressaantunut: ”too much to do, come back later!”

 

Seksuaalivähemmistöjen asema: 

 ☆☆☆☆☆ 

Homoseksuaalisuus on laitonta Marokossa. Rangaistuksena voi seurata sakot tai vankeutta kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Virkavalta saattaa katsoa homoseksuaalisuutta läpi sormien, jos kyseessä on turisti ja paikkana Marrakesh tai muu matkailijoiden suosima kohde.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , ,

Kommentoi