Mamma Maria,
Lahti 8.2.2014

"En menisi tällaiseen paikkaan Roomassa, mutta Lahdessa tämä on mielestäni kelvollinen lounastuspaikka vegaanille."

Vieraileva toimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hänkin on kovin, kovin nälkäinen.

Olin sattumalta Lahdessa saman viikon aikana neljä kertaa, viimeksi kaksi päivää kestäneessä koulutuksessa. Aiemmin viikolla olin käynyt kehutussa italialaisessa ravintolassa Pulcinella lounaalla, ja olin saanut vegaanista mutta en kovin ihmeellistä pastaa. Minun oli tarkoitus testata Pulcinella kunnolla viikonloppuna eli lounaslistan ulkopuolella – tosin koska listalla ei ole mitään vegaanista insalata mistaa eli perussalaattia lukuun ottamatta, olisin vain testannut kyvyn kehittää jotain vegaanille sopivaa tilauksesta. Paikkaa ei siis joka tapauksessa voine suositella vegaaneille. Sen sijaan kävin nyt kaupungin toisessa tunnetussa italialaisessa ravintolassa, Mamma Mariassa torin laidalla, kiireen takia pari kertaa, sillä se oli koulutuspaikan naapurissa.

Mamma Mariaa on kehuttu monissa arvioissa, mutta olin kuullut siitä myös paljon huonoa. Monet sanoivat, että se on mainettaan huonompi tai että ruuat ovat heikentyneet viime vuosina. Paikka onkin hyvin kiireinen ”syöttölä”, ei kodikas italialainen ravintola. Sen listalla on kuitenkin useita vegaanisia tai vegaaniseksi muunnettavia annoksia.

Ensimmäisellä kerralla tilasin tutun annoksen penne all’arrabiata, joka kuitenkin oli pettymys. En ollut edes lukenut annoksen kuvausta, sillä arrabiata-kastikkeen resepti on ollut kaikkialla sama – paitsi Mamma Mariassa. Täällä siihen lisätään pekonia. Oma moka tietysti, mutta ihmettelen silti moista versiointia ilman avuliasta ”con”-merkintää. Tomaattikastike ei vaikuttanut ihmeelliseltä, mutta ei myöskään huonolta. Paha sitä on kuitenkaan tässä arvioida. Listalta löytyy sekä simppeli tomaattikastikepasta että vihannestomaattikastike. Pasta-annoksiin lisätään järjestään parmesaania, joten se pitää muistaa pyytää pois!

1615092_608903322523134_122595496_n

Toisella kerralla tilasin turvallisen lempiannokseni spaghetti aglio, olio e peperoncino, eli spaghettia maustetussa oliiviöljyssä. Annosta oli hauska kokeilla ravintolassa pitkästä aikaa, sillä sitä saa hyvin harvoin ravintoloista. Eihän se kovin ihmeellistä ollut: öljyä ja valkosipulia oli ihan liikaa ja pasta oli joko hieman kovettunut liian kuumassa öljyssä tai jäänyt liian kovaksi keitettäessä, mutta oli se selvästi parempi annos kuin esimerkiksi Pulcinellassa syömäni fusillia tuoreilla kirsikkatomaateilla. Annoksen tasoon saattoi vaikuttaa myös se, että minulla oli armoton kiire ja jouduin pyytämään kokkia kiirehtimään. Listalta löytyy muuten myös samantyylinen kanttarelliannos!

Alkuruuaksi talo tarjoaa valkosipulileipää, joka oli ehkä huonointa saamaani: mauton paahtoleivän pala valkosipuliöljyllä kostutettuna. (Bruschetta tehdään ilmeisesti myös paahtoleivälle, joten sitäkään en suosittele.) Sen rinnalle tuli simppeli vihersalaatti, jonka kastike ei varmasti ole vegaanista ja on ainakin kuvottavan makuista. Kannattaa siis muistaa pyytää salaatti ilman kastiketta.

Jälkiruoka oli yllätys. Tarjoilijan mukaan talosta löytyi munatonta sitruunasorbettia, ja tilasin espresson kanssa yhden pallon. Se oli todella hyvää. Tämä korvasi aiempia puutteita ja helpotti valkosipulin poltetta.

Minulla oli kiire kummallakin kerralla, ja minua palveltiin nopeasti ja ystävällisesti, vaikka paikka oli ensimmäisellä kerralla aivan tupaten täynnä. En menisi tällaiseen paikkaan Roomassa – aivan samanlaisia löytyy sieltäkin turistikeskittymistä – mutta Lahdessa tämä on mielestäni aivan kelvollinen lounastuspaikka vegaanille. Ruoka ei ole ihmeellistä, mutta on se silti paremman tuntuista kuin monissa muissa suomalaisissa ”italialaisissa” ravintoloissa.

Mamma Maria
Vapaudenkatu 10
Lahti

Ma-To 11-22
Pe 11-23
La 12-23
Su 12-21 

Ravintolan kotisivut

 

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi