Nebraska

"Elokuvassa on useita kohtauksia, jotka täyttyvät samaan aikaan vaivaantuneisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta."

(USA 2013)
O: Alexander Payne
N: Bruce Dern, Stacy Keach, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk
K7
Ensi-ilta 28.2.2014

 ★★★★☆ 

Originellia draamaa tavallisesta elämästä.

Alexander Payne on elokuvissaan kuvannut tavallisia ihmisiä niin että heidän tavallisuutensa jää samaan aikaan tavalliseksi ja erityiseksi. Muun muassa About Schmidtin ja Sidewaysin sisältävä ura kertoo taiteentekijästä, joka herkällä tavalla ymmärtää ihmisiä, heidän historiaansa ja tunteitaan – tai tunteettomuuttaan.

Paynen uusin elokuva Nebraska kertoo vanhasta Woody Grantista (Bruce Dern hienossa roolissa), joka saa päähänsä, että lipevä mainoskirje on totta ja hän on voittanut miljoona dollaria. Se pitää vain lunastaa toisessa osavaltiossa satojen kilometrien päässä. Mies on alkoholistina osittain dementoitunut, ja elokuvan alussa hän kävelee tien viertä aikomuksenaan päästä yksin Nebraskaan.

Woodyn poika David (Will Forte) ei ole hänkään elämässä löytänyt tarkoitustaan ja saa päähänsä viedä Woodyn Nebraskaan hakemaan voittorahojaan. Isän ja pojan ehkä viimeiseksi jäävä yhteinen matka vie ensiksi sukulaisten luo, ja Woodysta tulee hetkeksi pienen paikkakunnan julkkis, kun juttua rahoista levitellään holtittomasti.

Elokuvassa on useita kohtauksia, jotka täyttyvät samaan aikaan vaivaantuneisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta, joka ei ole aivan sama asia kuin sukulaisten välinen rakkaus. Vanhojen ja usein merkityksettömien asioiden sattumanvarainen puinti on tarpeellinen sosiaalinen liima. Juuri tällaista elämä on, ja sen näyttäminen draamallisesti kiinnostavana on Paynen taiteen parhaita puolia.

Elokuvassa on myös koskettavaa tunnetta elämän valumisesta käsien lävitse. Unohtuneet rakastajat, katkerat sotamuistot, ainainen puhumattomuus – näiden kanssa on vain elettävä. Menneisyydelle ei voi tehdä mitään, nykyisyyden kanssa on vain pärjättävä. Pienet teot voivat lopulta paljastua suuriksi. Paynen elokuvataide on lohduttavaa tavalla, jota ei valtavirtaelokuvasta juuri löydä.

Bruce Dernin lisäksi erinomaisessa vedossa on myös takavuosien tv-jännärien tähti Stacy Keach kusipäisenä korjaamoyrittäjänä, joka saa päähänsä yrittää tasata velkansa miljonääriksi luulemansa Woodyn kanssa. Hienon roolin tekee myös June Squibb Woodyn törkeäsuisena vaimona Katena. Woodyn ja Katen rakkauden ja pettymyksen välinen vuoroveto saa sekin ymmärtävän ja hellän käsittelyn.

Nebraskassa Payne pääsee lähelle myös amerikkalaisen yhteiskunnan nykytilaa. Paljonpuhuvat kuvat Omahan ja Nebraskan tyhjentyneistä pikkukaupungeista ovat koskettavia ja surullisia. Paynen ei tarvitse takoa näkemystä katsojan päähän niin kuin Andrew Dominik teki muutoin hienossa Killing Them Softly -rikoselokuvassaan, joka sijoittuu samanlaisiin maisemiin.

Samoissa maisemissa kulkevat myös Denis Villeneuven upea Vangitut sekä Scott Cooperin vähällä huomiolla ohitettu Rautakaupunki. Amerikkalainen elokuvaa kuvaa tällä hetkellä kiinnostavasti ja koskettavasti tavallisten ihmisten ahdinkoa alati surkastuvan talouden edessä.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi