Long Gong, Pori 6.3.2014

"Aivan tavallisia tikkuranskalaisia, jotka on keitetty seesaminsiemenillä, chilipaloilla ja szechuanpippureilla maustetussa öljyssä."

Sylvin hiljalleen jo vakiintuva ruokatoimittaja kirjoittaa ravintoloista vegaaninäkökulmasta. Hän on kovin, kovin nälkäinen.

Törmäsin Long Gongiin tutkaillessani taannoin huvikseni netistä Porin ravintolatarjontaa. Paikka sai poikkeuksellisen paljon kehuja, ja joidenkin matkailijoiden mielestä se tarjoaa jopa aitoja kiinalaisia makuja. Tämä kiinnosti ja epäilytti samalla, sillä ajatus korkeatasoisesta kiinalaisesta ravintolasta rakkaassa Porissa tuntui hämmentävältä. Ravintolan selkeät ja hyvällä suomella kirjoitetut kotisivut kuitenkin lisäsivät luottamusta: ruokalistasivulla esitellään esimerkiksi szechuan-pippuri, jota harvemmin löytyy Suomessa kiinalaisesta ruuasta (Tampereella esimerkiksi vain uudessa Zhou’s Placessa). Listalla oli myös useita kasvisruokia.

Kirjailta Porin taidemuseossa antoi tilaisuuden kokeilla vihdoin paikan antimia. Mukana oli vaimo ja rakas ystävä. Tilasimme kaikki kasvisruokaa, joten pääsin testaamaan kerralla useampia annoksia.

Alkuruuaksi oli kuitenkin ihan pakko kokeilla listan hämmentävää erikoisuutta: tulisia ranskalaisia perunoita. Kyllä. Aivan tavallisia tikkuranskalaisia, jotka on keitetty seesaminsiemenillä, chilipaloilla ja szechuanpippureilla maustetussa öljyssä. Ne olivat mukavan tulisia ja paahteisen makuisia. Annosta voi kyllä suositella seurueen nautittavaksi ennen ateriaa oluen kera. Itse perunat eivät ole mahdottoman tulisia, mutta kunnon poltteen saa mutustamalla uppopaistettuja chilipalkoja ja pippureita. Tämä tuli kyllä ihan puskista.

1082698_620705824676217_1173890193_n

Pääruoaksi kokeilin ruokalistan erikoisannosten joukosta mapo tofua, koska halusin lisää szechuanpippuria. Annos ei kuitenkaan ole normaalisti kasvisruokaa, vaan siihen laitetaan täällä jauhelihaa (kuten joissain perinteisissä versioissa – se on erittäin monimuotoinen kasvis- tai liharuoka). Sen sai kuitenkin tilattuna kasvisversiona. Valitettavasti en voi suositella sitä. Annos oli mielestäni mauton, ja ravintolan käyttämä silkentofu ei sopinut tähän reseptiin vaan jäi mitäänsanomattomaksi löysää munakasta muistuttavaksi hötöksi. Tulisuutta annoksessa ei juuri ollut – tosin olin valmistellut suuni ranskalaisten perunoiden pippureilla.

Vaimon tilaama tofua ja siitakesieniä oli sen sijaan loistava annos ja yksi parhaimpia maistamiani siitakesieniannoksia. Pehmeä silkentofu sopi annokseen hienosti, ja se oli paistettu hieman eri tavalla kuin omassa annoksessani. Sienten pähkinäinen aromi läpäisi koko annoksen ja kummitteli suussa vielä pitkään. Pelkästään tämän annoksen takia täällä kannattaa käydä.

Ystävämme kokeili chop sueyta talon tapaan. Vihannekset tarjottiin ensimmäisessä hyvänmakuisessa hapanimelässä kastikkeessa, jota olen maistanut. Tämä ei ollut sitä kiiltävää, ylimakeaa ja siirappista tahmaa, jonka suosiota en ole koskaan voinut ymmärtää. Kastike oli juoksevampaa ja ennen kaikkea happoisempaa, ja siinä oli lievä paahteinen maku. Se muistutti oikeastaan hyvin valmistettua kotitekoista ketsuppia. Hieno annos.

Listalle jäi vielä paljon kokeiltavaa, joten tänne palaamme varmasti.

Long Gong
Yrjönkatu 20
Pori

ma–pe 11–21
la 12–21

http://www.longgong.fi/
Ravintola Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi