Kuka pelkää tappajahaita

"Tanssijat ovat kuin keskellä katastrofielokuvaa, jossa peloissaan olevat ihmiset etsivät pelastusta."

Helsinki Dance Company
Helsingin kaupunginteatterin Studio Elsa
Koreografia: Joona Halonen
Tanssijat: Sofia Hilli, Kai Lähdesmäki, Heidi Naakka, Guillermo Sarduy, Eero Vesterinen, Sofia Ylinen
Esityksiä jäljellä 9.4., 11.4. ja 12.4.

 ★★★½☆ 

Lavalla pelätään, uhotaan ja toimitaan.  

Joona Halonen jatkaa siitä, mihin Straight-teoksessaan jäi. Lavalla näkyy tuttuja elementtejä – tummia hahmoja sekä yksilön ja ryhmän välisen suhteen tarkastelua. Edeltäjäänsä huomattavasti raskaampi teos vaatii myös katsojalta enemmän. Jännittynyt ja pahaenteinen tunnelma säilyy läpi teoksen, eikä päästä otteestaan.

Tanssijat ovat kuin keskellä katastrofielokuvaa, jossa vaaran uhatessa peloissaan olevat ihmiset etsivät pelastusta. Kypärät, musta puku ja hanskat suojelevat, ja välillä pelko muuttuu uhoksi. Vaikka ajoittain ryhmä toimiikin yhdessä, korostuu erityisesti yksilöiden kilpailuhenkinen asetelma. Nyt pelataan. Pikku hiljaa peli jättää jälkensä myös lavalle piirtyneiden kuvioiden muodossa.

Liikemaailmasta löytyy raskaudesta huolimatta terävyyttä ja sitkeyttä. Siitä puuttuu kauneus ja herkkyys, mutta Halonen on omiaan luomaan tunnelmaa, joka välittyy katsojan iholle asti.

Urheilusta tutut liikkeet sulautuvat osaksi nykytanssia ja akrobatiaa. Pitkien juoksukohtausten sijaan olisinkin kaivannut vielä enemmän sitä oivallista liikekielellä leikkimistä, jonka Halonen niin hyvin taitaa. Pienistä palasista koostuva kokonaisuus muuttaa koko ajan muotoa ja yllättää katsojan kerta toisensa jälkeen. Tuuli Kyttälän äänimaailma on liikkeelle työntävä voima, joka pitää ryhmää otteessaan.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi