Noah 3D

"Aronofskyn Noah on paitsi uskonnollinen radikaali, myös oman tiensä kulkijan prototyyppi."

O: Darren Aronofsky
N: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson, Logan Lerman
K12
Ensi-ilta 4.4.2014

 ★★★☆☆ 

Linkolalainen tulkinta Nooan arkista.

Jumala teki ihmisen omaksi kuvakseen. Koska ihminen ei ole yksin hyvä, ei ole Jumalakaan. Ja koska ihminen on erehtyväinen, niin on Jumalakin.

Maapallon kohdalla Hän tajuaa mokanneensa ja päättää aloittaa alusta järjestämällä tulvan, joka nielee niin ihmiset kuin eläimetkin. Uuden alun takaamiseksi Hän kuitenkin vinkkaa Noahille – hyvälle ihmiselle – tulevasta tulvasta ja neuvoo tämän rakentamaan arkin.

Darren Aronofsky on tarttunut aiheeseen, josta hän oli haastattelujen mukaan kiinnostunut jo peruskoulussa. Muun muassa The Wrestlerin sekä Black Swanin ohjannut mies palaa Noahin myötä myös käsikirjoittamisen pariin. Noahissa onkin samaa suureellisuutta ja hulluutta kuin hänen edellisessä käsikirjoittamassaan elokuvassa The Fountain.

On pakko ihailla Aronofskyn kunnianhimoa ja vilpittömyyttä. Elokuva alkaa basson jytinällä, maailman luomisen ja syntiinlankeemuksen pikakelauksella, jonka totisuudessa on tahattoman koominen vire. Elokuvantekijä on varmasti tiennyt taiteilevansa ajoittain naurettavan rajalla, mutta sinne hän kerrontansa urheasti silti vie kerta toisensa jälkeen.

Noah näyttää ihmislajin surkean tilan, sen levittäytymisen, ahneuden ja julmuuden. Nykyaikaisuudessaan kiinnostava vire syntyy luonnonsuojelun ja eläinkäsityksen näkökulmasta. Noah (Russell Crowe) perheineen ei syö eläimiä, eikä tapa niitä turkiksien takia. Arkin perässä naapurustoon kerääntyneet ihmiset sen sijaan myyvät vaikka tyttärensä lihapalasta.

Vaikka Noah ei usko olevansa luomakunnan kruunu, perheensä kuningas hän kyllä on. Miehen luja usko Jumalan asettamaan tehtävään asettaa hänet vastakkain paitsi muun ihmiskunnan, myös perheensä, puolisonsa Naamehin (Jennifer Connelly) ja kolmen poikansa kanssa. Aronofskyn Noah on paitsi uskonnollinen radikaali, myös oman tiensä kulkijan prototyyppi.

Draama on ankara kuvaus vapaan tahdon ja Jumalan sanan välisestä kahnauksesta. Tarinan totisuus jatkuu elokuvan esillepanossa, joka saa sopivassa määrin vetoapua tehostevelhoilta. Nimiosaa näyttelevä Crowe on harvoja miehiä, joiden härkämäinen karisma (ja nykyään myös niska) voivat kannatella yhtä suurta ja suuruudenhullua hahmoa.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , ,

Kommentoi