Shawarma Jahala, Tampere 14.4.2014
LOPETTANUT

"Jos haluatte, että Tampereelta saa hyvää falafelia, käykää täällä syömässä."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Tamperetta on vaivannut pitkään hyvien falafelien puute. Ei kaupungista ole koskaan saanut mestarillisen hyviä falafeleja, mutta oikein hyviäkin välillä. Helsingin Fafa’sin tasolle ei toki ole koskaan päästy, berliiniläisistä herkuista puhumattakaan. Telakan falafelit olivat aikanaan oikein hyviä, samoin keskustorin teatterin kivijalkagrillin, ja postitaloa vastapäätä olleen edesmenneen Shawarma-ravintolan pitäjä tarjoili parhaimmillaan erinomaisia itse tehtyjä palleroita. Vanhan Shawarman pisteitä vetivät kuitenkin alas ainaisten kännipizzatilausten aiheuttama masennus sekä se, että vain omistaja oli selvästi todella hyvä kokki, joten hyvää ruokaa sain ainoastaan hänen ollessaan töissä.

Satamakadulle aukesi jokin aika sitten Shawarma Jahala, jolla tietääkseni ei ole mitään tekemistä vanhan Shawarman kanssa (shawarmahan on tuo hiljalleen paistuva pystyvarras lihaa, tai usein useiden lihojen sekoitus). Kuulin kuitenkin monelta tutulta, että paikan falafelit ovat hyviä ja selvästi itse tehtyjä. Testasin noutoruokaa pari kertaa ja olin tyytyväinen, ja nyt ehdin vihdoin käydä paikan päällä syömässä.

Lounasaikaan paikasta saa kasvisruokia normaalia halvemmalla ja aterian alkuun usein linssikeiton kaupan päälle, mutta eivät normaalit hinnatkaan korkeita ole. Tilasin tällä kertaa seitsemän euron hintaisen hummus-annoksen, johon kuuluu myös kolme falafelia ja iso korillinen pitaleipää. Falafelit olivat hyviä ja nähdäkseni vastapaistettuja, joskin tällä kertaa ne oli paistettu varmaan hieman liian alhaisessa lämpötilassa, joten ne olivat imeneet öljyä. Taikina oli kuitenkin hyvän makuista, ja rakenne oli kostea ja täyteläinen.

Hummus oli onnistunutta: tarpeeksi hapanta ja juoksevaa, ja tahinin maku tuntui sopivasti. Olin kyllä juuri edellisenä päivänä syönyt Helsingin Antiokia Atabarissa meze-valikoiman, johon kuuluu liki täydellistä hummusta, joten siihen verrattuna tämä ei tietenkään loistanut. Seitsemän euroa maksava iso lautanen hyvää hummusta on kuitenkin varsin oiva kauppa.

Valitettavasti sain jälkikäteen tietää, että ainakin tahinakastikkeessa ja ehkä myös hummuksessa käytetään jugurttia. Annoksia voi pyytää ilman jugurttia – kuulemma joskus onnistuu, joskus ei.

Falafel-annosten lisäksi listalla on iso joukko muita kasvisruokia, muun muassa minulle rakas klassikkoruoka kosheri, egyptiläinen työläisen lounas (riisiä, makaronia, linssejä tai papuja, paahdettua sipulia). Valitettavasti lempiruokaani foul medammesia eli soseutettuja papuja ei ole tarjolla – sitä saa Jalla Jallasta, joka oli aikanaan oikein hyvä egyptiläinen ruokapaikka mutta jonka taso on nykyään aika heikko. Siellä foul on edelleen listalla, mutta se on yleensä niin huonoa, että en kiusaa itseäni enää kokeilemalla.

Shawarma Jahalasta pitää vielä sanoa, että ravintola on poikkeuksellisen siisti, ja verrattuna moniin muihin falafel- ja kebab-ravintoloihin myös ruuan säilytys on hoidettu asiallisesti: kastikkeet ovat jääkaapissa ja niin edelleen. Toivottavasti paikka löytää tarpeeksi asiakkaita, sillä tuolla seudulla tällaisten ravintoloiden elinaikaodote on perinteisesti huono. Jos siis haluatte, että Tampereelta saa hyvää falafelia, käykää täällä syömässä.

 

Shawarma Jahala
Satamakatu 5
Tampere

ma–to 11.00–23.00
pe–la 11.00–05.00
su 11.00–22.00

Kotisivut: http://jahala.omasivu.fi/

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi