Yksin

"Museokävijät astuvat mustaan huoneeseen, jonka kovaäänisestä kuuluu anonyymejä kommentteja suomalaisilta keskustelupalstoilta."

Yksin
Tennispalatsissa 13.7. saakka

 ★★★☆☆ 

Yksinäisyys ei lähde pillereillä. 

Yksin-näyttelyssä viisitoista suomalaista nykytaiteilijaa käsittelee yksinäisyyttä. Sekä naiset että miehet ovat taiteilijoissa hyvin edustettuina. Mukana on maalauksia, piirustuksia, valokuvia, installaatioita ja mediataideteoksia. Näyttely on siis varsin monipuolinen. Paikalle tuo varmasti lisää kävijöitä se, että se on suositun Charles Chaplin -näyttelyn alakerrassa Tennispalatsissa.

Yllätyin siitä, etteivät teokset olleetkaan Yksin-näyttelyä varten tehtyjä, vaan ne ovat syntyneet lähivuosina ja jopa 1990-luvulta. Näyttely onkin koottu Helsingin taidemuseon kokoelmista.

Osan teoksista ymmärtää kuvaavan yksinäisyyttä vasta näyttelyn kehyksessä, kuten Gun Holmströmin vitamiineista tehdyt pienoiseläinveistokset. Ainoat uudet osat näyttelyssä ovat seinillä olevat tekstit, joissa Helsinki Mission ja Barnavårdsföreningen i Finland ryhmien jäsenet ovat kirjoittaneet yksinäisyyden kokemuksistaan. Nämä tekstit ovatkin museon kiinnostavinta ja koskettavinta antia. Osa taiteilijoiden videoteoksista taas avautuu hankalasti ja jättää välinpitämättömäksi.

Näyttelyn aihe on synkkä ja ahdistava, mutta tärkeä. Näyttely muistuttaa, kuinka laaja ilmiö yksinäisyys on Suomessa ja kuinka monenlaiset ovat yksinäisyyden kasvot.

Näyttelyssä kulkiessani mieleeni alkaa nousta muistoja tapaamistani ja tuntemistani ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet yksinäisiltä. Samalla töitä katsoessani tunnen kiitollisuutta siitä, että omassa elämässäni on paljon samanhenkisiä ystäviä, joiden kanssa voin jakaa niin ilot kuin surut.

Näyttelyn ansio on siinä, että se näyttää yksinäisille, etteivät he olekaan niin yksin kuin kuvittelevat. Moni kokee samaa yksinäisyyttä. Samalla näyttely herättää muissa ihmisissä empaattisuutta ja saa kerrankin näkemään nämä ihmiset, jotka ovat tavallisesti muiden silmissä näkymättömiä.

Ben Kailan mustavalkoiset valokuvat kodittomista Helsingissä (sarjasta Kodittomuuden kasvot, 2000) näyttävät eri-ikäisiä ja erilaisia kodittomia. Kaikilla kuvattavilla on vakava ilme. He katsovat suoraan kameraan, mikä tekee kuvista vaikuttavampia. Mieleen painuvimmassa valokuvassa on nuori nainen vauvan kanssa.

Iiu Susirajan Hyvä käytös -sarjan (2009) valokuvissa esiintyy taiteilija itse. Hänen kuvansa ovat helposti aukeavia olematta silti liian osoittelevia. Näyttelyn julisteeksi päässeessä valokuvassa Symbioosi hän pitää sylissään pullapitkoa kuin vauvaa. Yksinäiselle ihmiselle ruoka voi olla paras lohduttaja.

Charlotta Östlund on teoksessaan Kimppu / Toiveen hauras varsi tuonut näyttelysaliin ison leikkokimpun maljakossa. Sitä mukaa kuin kukat kuihtuvat, myös toivo paremmasta katoaa.

Gun Holmströmin jo aikaisemmin mainitun Vitamin Power -teoksen (1996) vitamiineista tehdyt pienet eläinpatsaat ovat itsessään kauniita. Patsaiden söpöyden takana piilee se, että yksinäisyyden tuomaa masennusta yritetään usein parantaa lääkärin määräämillä pillereillä.

Heini Partasen ääni-installaatiossa museokävijät astuvat mustaan huoneeseen, jonka kovaäänisestä kuuluu anonyymejä kommentteja suomalaisilta keskustelupalstoilta. Teos on mielenkiintoinen. Kommenteissa oikeat ihmiset kertovat yksinäisyydestään. Yksinäisistä tulee installaatiossa samoin kokeneiden moniääninen ryhmä.

Heidän kommenttinsa ovat avoimia ja pysäyttäviä. He kertovat, millaista yksinäisyys konkreettisesti on: kun kukaan ei koskaan soita, kun ei tiedä miksi muut eivät ota mukaan joukkoonsa ja kun tuntuu, ettei merkitse muille ihmisille mitään. Yksi sanoo, ettei yksin kotona ollessaan kaipaa muiden seuraa ja että taas ihmisten parissa hänen olonsa on epämukava. Eräs aikuinen kertoo, ettei hänellä ole nyt eikä ole koskaan ollutkaan yhtään kaveria.

Helsingin taidemuseo Tennispalatsi
Salomonkatu 15
Pääsylippu kaikkiin näyttelyihin 10 euroa
Ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden ensimmäinen perjantai

Auki ti-su klo 11-19, maanantaisin suljettu

Kuva: Hanna Kukorelli / Helsingin Taidemuseo

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi