Ruby & Fellas,
Tampere 8.6.2014

"Osa rannareista pysyi rapeina, pehmentyneet taas sopivat hyvin chilimuhennoksen kanssa."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olin kuullut paljon hyvää tästä Tammerkosken partaalla olevasta pubiravintolasta etenkin Gastropavun arvioista, mutta kesti aika kauan, ennen kuin tulin kokeilleeksi. Kesällä oli mukava päästä terassille virtaavan veden äärelle, mutta valitettavasti kesäaikaan kaikki vanhat tarjoukset ja kampanjat kuten burgersunnuntai tai torstain ”kaksi yhden hinnalla” ovat tauolla.

Lista oli myös juuri uusittu kesää varten. En päässyt siksi kokeilemaan kehuttua tofuista ”hippie sandwich” -annosta tai ilmeisen onnistunutta papuburgeria. Toivottavasti etenkin leipä palaa syksyllä listalle, sillä hyviä vegaanisia sandwicheja saa harvoin.

Listan kasvisannoksista kaksi saa vegaanisena, mutta vain toiseen on merkattu mahdollisuus muuttaa se vegaaniseksi. Itse tilasin sen eli vegaaniset chiliranskalaiset, ystäväni tilasi Meanness mess -annoksen, tosin ei vegaanisena versiona. Molemmat perustuvat samalle tuliselle papu-linssimuhennokselle ja ranskalaisille, ”Mess” vaan tarjoaa muhennoksen pitaleivän välissä.

En ollut syönyt chiliranskisannosta koskaan, ja olin ihmetellyt konseptia: miksi pehmentää rapeita perunoita kuumalla mössöllä? Yllätyin kuitenkin annoksen toimivuudesta. Osa rannareista pysyi rapeina, pehmentyneet taas sopivat hyvin chilimuhennoksen kanssa.

Itse muhennos oli positiivinen yllätys: valkoisia papuja, linssejä, laadukasta tomaattia ja silputtua jalopenoa olin ainakin löytävinäni joukosta. Kylkeen tuli myös pieni kippo talon erinomaista soijamajoneesia perunoiden dippaamiseen. En kaivannut normiannoksessa olevan juustokastikkeen tilalle mitään, mutta ehkä majoneesia olisi voinut olla isompi kippo.

Tämä oli juuri sopivaa mättöruokaa oluen kanssa. Ystäväni kehui omaa annostaan kovasti. Tosin annokseen kuuluu normaalisti mehukkuutta tuova maustettu jugurtti (jota ei mainita annoskuvauksessa!), ja usein kastikkeiden puute tekee vegaaniannoksista hieman kuivia. Gastropavun mukaan tuokin annos kuitenkin toimi, joten täytyy käydä kokeilemassa.

Vegaanisia annoksia alkaa olla tamperelaisissa baareissa hyvin, ja monet paikat panostavat asiaan selvästi. Tienraivaajilla on kohta kiire ottaa kiinni. Onhan tämä ihan mukava muutos 90-luvun alkuun, jolloin muutin Tampereelle.

Ruby & Fellas
Hämeenkatu 15
Tampere

ma–to 15–24
pe 15–03
la 13–03
su 13–24

Kotisivu: www.rubyandfellas.fi
Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi