Vegemesta,
Tampere 14.8.2014 LOPETTANUT

"Iso ja jyväinen sämpylä toimi yllättävän hyvin, vaikka liukkaat seitansuikaleet pysyisivätkin paremmin kurissa leipätaskussa."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Vegemesta palasi Tampereelle tänä vuonna yli vuoden tauon jälkeen. Satamakadulla aiemmin hetken aikaa toiminut paikka oli melkoinen pettymys: aukioloaikoja ei noudatettu, raaka-aineet olivat usein lopussa, eikä ruoka mielestäni koskaan ollut kovin kummoista. Kävin siellä muistaakseni neljä kertaa: Kerran ovet olivat kiinni, kerran mitään vegaanista ei ollut varastossa, kerran tilaamaani ei saanut. Vain kerran sain haluamaani ruokaa.

Kävin aikanaan Helsingissäkin Kallion Vegemestassa jokusen kerran. Alkuinnostuksen jälkeen väsähdin siihen pian, sillä pihvi kaurapuikulan välissä ei oikein vastannut käsitystäni hampurilaisesta. Kokemukset olivat kuitenkin sen verran positiivisia, että Tampereen fiasko harmitti sitäkin enemmän. Vähän heikompikin purilainen oli kuitenkin ihan mukava juttu pitkäksi venyneen illan päätteeksi – tuolloin vegaanipurilaisia ei saanut vielä kovin monesta paikasta.

Ketjun track record ei ole ollut huimaava: ravintolat lopettivat suht lyhyen ajan jälkeen Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Sama epävarmuus ja tason vaihtelu oli vaivannut kaikkia. Olinkin jo luullut koko konseptin kuolleen, kun kuulin uuden paikan toimivan Jyväskylässä ja etsivän liiketilaa Tampereelta.

Verkkokeskusteluissa monien kommenteista paistoi skeptisyys. Ensimmäinen lukemani arvio olikin murhaava täyslaidallinen, jota sekä peesattiin että kritisoitiin kiivaasti. Gastropavun arviot sen sijaan olivat paljon positiivisempia, ja kirjoittajalla oli näköjään ollut parempi tuuri edellisessäkin paikassa. Tästä innostuneena kävin vihdoin kokeilemassa uutta Vegemestaa.

Paikka ei muistuta vanhaa Vegemestaa lainkaan. Sekaisen hippitunnelman tilalla on kirkkaasti ja siististi sisustettu pikaruokaravintola, jonka työntekijöillä on firman paidat. (Sekalaisessa hippitunnelmassa ei ole mitään vikaa, kunhan osataan tehdä ruokaa, pitää paikat siistinä, pitää ovet auki luvattuun tapaan ja ostaa raaka-aineita. Ei minulla ole mitään sitäkään vastaan, että työntekijällä on rastat ja solmuvärjätty paita.) Palvelu on välitöntä ja ystävällistä, eikä pieni alkuhaparointi haitannut. Ruoka tulee vielä hieman hitaasti, etenkin suhteessa siihen että paikalla oli lisäkseni vain kaksi ihmistä, mutta odotus mahtui normaalin lounasajan piiriin.

Tarjolla on kolme vegaanista annosta: hotdog, Päivän pelastus -soijapurilainen sekä seitankebab. Päädyin viimeiseen, sillä hodari ei riittänyt nälkääni ja olin kokeillut Päivän pelastusta pari viikkoa aiemmin ollessani SPR-päivystäjänä festivaaleilla (se ei ollut ihmeellinen, mutta festarikojujen ruoka on usein ravintolaversiota heikompaa). Joitain lisukkeitakin on tarjolla.

Annosta pitäisi ehkä kutsua seitankebabpurilaiseksi, sillä se on päätäytettä lukuun ottamatta liki identtinen Päivän pelastuksen kanssa, joskin ajvar-kastikkeen lisäksi tulee oikein onnistunut soijamajoneesikastike. Iso ja jyväinen sämpylä toimi yllättävän hyvin, vaikka liukkaat seitansuikaleet pysyisivätkin paremmin kurissa leipätaskussa. Annos vei kuitenkin nälän paljon paremmin kuin tuttu pitaleipäpohjainen. Kastikkeet maistuivat, samoin seitan, vaikka pari palaa olikin hieman liikaa käristynyt. Oli silti mukavaa, että seitaniin oli tullut mehukkuuden lisäksi myös rapeutta.

Kaiken kaikkiaan iloinen yllätys siis. Ruoka ei ole loistavaa, ei esimerkiksi Kustaa III:n purilaisen tasoa, mutta ihan hyvää peruspikaruokaa se on. Maustekastikkeet tuovat omaleimaisuutta. Mukavaa, että tällaista saa Tampereelta pitkästä aikaa keskustasta ja päiväseltään.

Vegemesta
Puutarhakatu 12
Tampere

ti–la 11–20
su 14–20

Kotisivut: http://vegemesta.com/wordpress/
Facebook

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , ,

Kommentoi