Kleine Monster

"Kleine Monster luo yhteyden sisäiseen naishirviöön."

Kleine Monster
Zodiak – Uuden tanssin keskus, Kiltit ihmiset
Esitykset 21.–29.1.2015

 ★★★★★ 

Kleine Monster luo yhteyden sisäiseen naishirviöön

Painajaismaisen äänimaailman noustessa kaivautuu pehmolelukasoista esiin naisia. Pinkit prinsessaleikit vinksahtavat välillä väkivallan puolelle. Jotenkin tekisi mieli tällä taikasauvalla räimäistä kaveria naamaan, ihan vähän.

Onko ookoo, jos vahingossa puukottaa miestään kesken ruoanlaiton? Tai miettii puukottavansa? Ei kai haittaa, jos menee hermo, kun asiat eivät tapahdu heti ja nyt? Tai jos vähän huutaa eksän ja sen uuden postilaatikosta sisään? Nämä arkipäivän pikku hirviöteot tuntuvat varsin mahdollisilta.

Jenni Kivelän Kleine Monster ammentaa kuvataiteilija Stiina Saariston groteskeista omakuvista. Näyttämöllä neljä naista näyttää eteen ja sanoo ääneen niitä aggression, häpeän ja himon tunteita, joita on helppo tuntea, mutta vaikea tunnustaa. Pelkkä ajatus huonosta käytöksestä vähän nolostuttaa ja toisaalta tuntuu kihelmöivän ihanalta.

Kivelän liikekieli on tarkkaa, yksinkertaista ja tunnistettavaa, viehätyn erityisesti rivojen ja rumien eleiden kääntymisestä tanssiksi. Esiintyjät Jonna Eiskonen, Niina Hosiasluoma, Kristiina Viiala ja Soile Voima ovat jokanaisia, helposti samastuttavia.

Kun katsomossa hörähdetään kollektiivisesti jollekin arjen hirviömäisyydelle, puuskahtaa edessäni istuva nainen ”ei noissa teksteissä ole mitään koomista!”. Ei niin ja onpas. Nauru purskahtaa juuri siitä, että niin monet synnit osuvat suoraan hermoon. Olen minäkin ollut paskapää, ajatellut rumia muista ihmisistä, sanonut yhtä ja tarkoittanut toista.

Esitys pitää peiliä silmän ja ennen muuta ajatuksen korkeudella, ei tulkitse eikä analysoi, vaan jättää pohdinnan katsojalle. Hilpeän kuoren alta paljastuu salaviisaita ja veitsenteräviä huomioita.

Konsepti, koreografia, ohjaus: Jenni Kivelä
Esiintyjät: Jonna Eiskonen, Niina Hosiasluoma, Kristiina Viiala, Soile Voima
Dramaturgia: Eira Virekoski
Äänisuunnittelu: Johanna Storm
Valosuunnittelu: Pekka Pitkänen
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Tekstit: työryhmä
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Kiltit ihmiset
Residenssituki: Dansens Hus Stockholm
Esityskuva: Marko Mäkinen

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi