Talvisirkus Uni

"Välillä riehaannutaan tyynysotaan yleisön kanssa."

Talvisirkus Uni
6.11.20146.1.2015
Kaapelitehtaan Pannuhalli

 ★★★★★ 

Eka kerta Talvisirkuksesssa lumosi katsojansa täysin.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus on lumonnut katsojia jo vuodesta 1994 lähtien. Tämä on minulle kuitenkin ensimmäinen näkemäni Talvisirkus ja millainen kokemus se onkaan! Esitys on kaikin puolin hieno esimerkki siitä, millaisen tunnelman intiimillä tilalla, lahjakkailla taiteilijoilla ja taidokkaalla, yksityiskohtia myöten hiotulla kokonaisuudella voi luoda.

Sirkustaide on aina kiehtonut minua. Olinkin innostunut kun luin Talvisirkuksen tämän vuoden teemasta eli unesta. Sirkusestetiikassa on jotain maagista, arvaamatonta ja aavistuksen nyrjähtänyttä, joka jo itsessään on minulle eräänlaista unitodellisuutta, alitajunnan kieltä. Tämän hetkittäin sanallista ilmaisuakin pakenevan maailman Hurjaruuth on ansiokkaasti vanginnut kaksituntiseen esitykseensä.

Talvisirkuksen tila on suhteellisen pieni ja esitykset myytiinkin loppuun ennätysajassa. Ensi vuonna kannattaa siis olla ajoissa liikenteessä, jos mielii päästä osalliseksi tästä monille jo joulunajan traditioksi muodostuneesta esityksestä. Myös Kaapelitehtaan Pannuhallin aulatilan aivan omanlaisensa, aavistuksen nostalginen tunnelma jää mieleen. Esityksen väliajalla voi nauttia virkokkeita, makeisia ja suolaistakin purtavaa. Lapset nauravat ja popcorn tuoksuu, sirkuksen taika on käsinkosketeltavissa.

Tekijät ovat lähestyneet teemaansa monipuolisesti, ennakkoluulottomasti ja kekseliäästi. Eri sirkustaiteilijoiden irtonumeroita on monta, mutta ne soljuvat taidokkaasti toistensa lomaan. Sekä teemasta että esiintyjien persoonallisuuksista ja lahjakkuudesta on otettu kaikki irti.

Lavalla nähdään niin akrobatiaa kuin jonglööraustakin, taikuutta ja tasapainottelua. Välillä riehaannutaan tyynysotaan yleisön kanssa. Kokonaisuus on niin viimeistelty ja hallittu, että se tuntuu syntyneen kuin itsestään. Vauhtia ja jännitystä riittää, mutta esityksen intensiteettiä ja riehakkuutta on taiten tasapainotettu seesteisemmillä ja tummasävyisemmillä hetkillä.

Kirsi Mannisen pukusuunnittelua ja lavastusta ei voi kuin ihailla. Pieniä, ihastuttavia yksityiskohtia riittää ja esityksen visuaalinen anti ilahduttaa yltäkylläisyydessään ja vivahteikkuudessaan. Livemusiikki luo Talvisirkukseen oman henkensä.

Talvisirkus on kokemuksena ikimuistoinen, samanaikaisesti koskettava ja viihdyttävä. Unien maailmalla uskalletaan hullutella ja irrotella unohtamatta kuitenkaan sen salaperäisiä, pelottaviakin ulottuvuuksia.


Ohjaus: Arja Pet­ters­son

Kore­ografia: Sanna Sil­ven­noinen

Musi­ikin sävellys ja esi­tys: Otto Eske­li­nen, Pentti Luo­makan­gas, Tapani Varis, Niko Votkin 

Pukusu­un­nit­telu ja lavas­tus: Kirsi Man­ni­nen

Video­su­un­nit­telu: Joona Pet­ters­son

Val­o­su­un­nit­telu: Riku Virtanen
Esi­in­tyjät: Jatta Borg, Chris Hills, Tuk Fred­erik­sen, Arce López Gutiér­rez, Panu Heiska­nen, Jouni Iha­lainen, Heikki Lep­pävuori, Car­los May­orga Macias, Joni Paka­nen, Nacho Ricci, Angelo Lyerzkysky Rodriguez, Sofie Sabroe, Vilma Tihilä

Kuva: Joona Petterson/Talvisirkus Uni

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi