Luokkakokous

"Elokuvan päähenkilöt ovat aivan uskomattomia karikatyyrejä. Heillä on vain yksi luonteenpiirre: penis."

(Suomi 2015)
O: Taneli Mustonen
N: Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Jaajo Linnomaa
K16
Ensi-ilta 25.2.2015

 ☆☆☆☆☆ 

Huono, huonompi, Luokkakokous.

Mitä tanskalaiset edellä, sitä suomalaiset perässä – ja tuloksena sitä itseään. Vuonna 2011 ilmestynyt hupailu Klassfesten osoittautui niin suosituksi, että se on saanut jatko-osankin.

Kotimainen versio Luokkakokous kopioi jenkkien rakastamia teiniseksikomedioita. Mukaan on roiskittu puolivillaisesti vaikutteita Kaamea kankkunen -trilogiasta. Tuloksena on yksi kaikkien aikojen huonoimmista kotimaisista komedioista. Ella ja kaverit -lastenkirjafilmatisoinnista muistettava ohjaaja Taneli Mustonen tärvää maineensa.

Juonentynkä on seuraavanlainen. Nelikymppinen kaverikolmikko Niklas (Aku Hirviniemi), Antti (Sami Hedberg) ja Tuomas (Jaajo Linnomaa) suuntaa luokkakokoukseen, joka järjestetään Naantalin kylpylässä. Niklas kituu tylsässä liitossa. Antin Hanne-vaimo (Lotta Kaihua) puolestaan on juuri jättänyt hänet heidän parisuhdeterapeuttinsa (Lauri Tilkanen) takia. Piparia pitäisi siis saada. Onneksi rokkitähti Tuomaksella on opettaa temppu jos toinenkin, joihin turvautuen saalista kaatuu vasemmalta ja oikealta.

Tarinalla ei tosin leffassa ole suurtakaan merkitystä. Se on pikemminkin tympeä kokoelma tuhanteen kertaan kaluttuja sketsejä. Yksi niistä on poimittu suoraan tutusta suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen -vitsistä: Niklaksen munat jäävät saunan lauteiden väliin. Ja kun tilannetta vielä saapuu ihmettelemään saunamestari Timo Kaukonen pienessä cameoroolissa, katsoja muistelee kaiholla Uuno Turhapuron miljoonatta jatko-osaa ja tuumii, ettei se ehkä ollutkaan ihan niin paska…

Luokkakokouksen estetiikkakin on lainattu jenkkileffoista. Kun kolmikko astelee leuhkan näköisenä kylpylän aulaan, kuva on hidastettu ja kaverusten hiukset lentävät coolisti kuin leudon tuulen pyörittäminä. Taustalla soi halvin mahdollinen rap. Kohtauksessa tiivistyy elokuvan keskeinen ongelma: mikään ei ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Hauskat kohtaukset eivät ole hauskoja, mikään siisti ei ole siistiä eikä seksikäs seksikästä.

Leffan näyttelijävalinnat ovat aivan käsittämättömiä. Aku Hirviniemi lienee hävinnyt kännipäissään sadistisen vedon ja joutunut siksi mukaan. Jaajo Linnomaa on uskomaton valinta naisten palvomaksi panomieheksi. Sami Hedbergillä on yksi hauska ilme – eikä sekään ole hauska.

Ja sitten itse asiaan: tisseihin! Joo! Jos haluat nähdä yhä uusia lähikuvia daisareista (toki suurin osa silikoneja, jee!), Luokkakokous on ehdottamasi sinun leffasi. Mutta ei hätää, silmänruokaa on toki myös persemiehille. En jaksa narista elokuvan sovinismista tai seksismistä. Siinä missä naiset ovat esineitä, ei miehiä esitetä yhtään sen mairittelevammassa valossa. Elokuvan päähenkilöt ovat aivan uskomattomia karikatyyrejä. Heillä on vain yksi luonteenpiirre: penis. Hups, eihän se edes ole luonteenpiirre! Homofobia on puolestaan sitä luokkaa, että ystävykset pystyvät hädin tuskin halaamaan toisiaan. Jokuhan voisi luulla heitä homoiksi.

Jos mietit, lähtisitkö kylpylälomalle mieluummin Ikaalisten vai Naantalin kylpylään, elokuvaa voi suositella sinulle. Ihan hyvin se lomakohdetta esittelee. On tosiaan kuntosalia, saunaa, luksushuoneita ja allasosastolle tarjoillaan drinksuja – ainakin elokuvassa.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi