Nick Brandt:
On This Earth,
A Shadow Falls

"Eläinten sosiaalisuus ja perhesiteet poistavat katsojan silmissä toiseutta niiden ja meidän väliltä."

Nick Brandt: On This Earth, A Shadow Falls
Salon taidemuseo, 17.5. saakka

 ★★★★★ 

Salon taidemuseon erinomaiseen näyttelyyn kannattaa lähteä kauempaakin.

Yhdysvaltalaisen valokuvaaja Nick Brandtin näyttely Salon taidemuseossa on eläintenystävän sielua koskettava kokemus.

Se on ehkä vahvasti sanottu, mutta käykääpä kokemassa reilut 60 suurta mustavalokuvaa itse. Kuvien pääosissa ovat Itä-Afrikan leijonat, norsut, seeprat ja kirahvit, siis muiden muassa. Muutamaan kuvaan on päässyt puistonvartijoitakin, mutta he ovat kuvissa esittelemässä norsujen salametsästäjien tekemiä tuhoja. Kauniita ja kovin persoonallisen oloisia eläimiä katsellessa ja salametsästäjiä ajatellessa näyttelyvieraan kokema tunteiden kirjo on monipuolinen.

Brandtin valokuvat muistuttavat yhtä aikaa eläinten inhimillisyydestä ja ihmisen eläimellisyydestä. Eläinten sosiaalisuus ja perhesiteet poistavat katsojan silmissä toiseutta niiden ja meidän väliltä. Toisaalta tieto salametsästäjien ja heidän aasialaisten työllistäjiensä toiminnasta saa näyttelyvieraan typertyneen epäuskon valtaan.

m_brandt3

Nick Brandtin ammatillinen henkilöhistoria nostaa näyttelyn substanssia vielä pienellä pykälällä. Brandt toimi nimittäin aiemmin erittäin menestyvänä musiikkivideoiden (mm. Michael Jackson, Moby, Jewel) ja mainoselokuvien (mm. Guinness, BMW) ohjaajana. Vierailtuaan Tansaniassa vuonna 1995 Brandt innostui kuitenkin villieläimistä ja niiden suojelusta. Vuodesta 2011 alkaen Brandt on keskittynyt eläinten valokuvaamiseen ja oman eläinsuojelujärjestönsä Big Life Foundationin toiminnan kehittämiseen.

Brandtin valokuvia ei ole ennen nähty Suomessa näyttelynä. Eikä välttämättä nähdä tämän jälkeenkään aivan pian, sillä valokuvat ovat seuraavaksi esillä Tukholmassa ja Moskovassa. Siksi tämän taiteenlajin ystävien on ehdottomasti syytä matkustaa Saloon.
Salon vanhoilla veturitalleilla sijaitseva taidemuseo on upea kulttuurikeidas muutoin niin kohtalon- ja kapitalismin nurjan puolen lyömässä kaupungissa. Brandtin mustavalkokuvat sopivat miljööseen täydellisesti. Jo pelkästään taidemuseon Saloon kannattaa tehdä esimerkiksi lauantaireissu kauempaakin.

Nick Brandtin perustama Big Life Foundation vastustaa villieläinten salametsästystä ja edistää villieläinten luonnonmukaisten elinolosuhteiden suojelua.

Kuvat: Nick Brandt / Salon taidemuseo

Katso lisää

www.salontaidemuseo.fi

m_brandt1

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi