Ex Machina

"Pakko uskoa, että nörtit näkevät märkiä unia täydellisistä naisista."

(Iso-Britannia 2015)
O: Alex Garland
N: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno
K12
Ensi-ilta 17.4.2015

 ★★★☆☆ 

Tekoälystä kertova ja kliseeseen nojaava englantilaisjännäri onnistuu yllättämään.

Valtavan hakukone-firman innokas koodaaja Caleb (Domhnall Gleeson) saa elämänsä tilaisuuden. Yrityksen omituinen toimari Nathan (Oscar Isaac) valitsee hänet testaamaan kehittämäänsä tekoälyä. Eikä kyseessä olekaan mikään tylsä shakkiohjelma, vaan muodokas robotti Ava (Alicia Vikander). Caleb saa pian huomata, että Nathanin keksintö on täydellinen. Testaajan on pakko myöntää olevansa rakastunut naisellisiin virtapiireihin.

Jos tarina kuulostaa tutulta, se johtuu siitä, että se on tuttu. Näitä samoja aineksiahan on veivattu aina Ridley Scottin Blade Runnerista Spike Jonzen Heriin. Plus tietysti scifi-kirjailijoiden, kuten Philip K. Dickin, tuotannossa. Pakko uskoa, että nörtit näkevät märkiä unia täydellisistä naisista. Sellaisista, joiden tunteista ei tarvitse välittää, koska eihän roboteilla niitä ole. Ei, vaikka ne kuinka ihmismäisiä olisivatkin.

Englantilaisohjaaja Alex Garland on kuitenkin onnistunut vääntämään jännäriinsä loppuratkaisun, joka yllättää. Manipuloiva Nathan ei ehkä sittenkään ole se, joka hallitsee peliä.

Ex Machina on Garlandin esikoisohjaus, vaikka hän onkin elokuvantekijänä jo veteraani. Garland debytoi vain 26-vuotiaana kirjailijana romaanillaan Laguuni, jonka filmatisoinnin pääosassa nähtiin Leonardo DiCaprio. Sittemmin hän on käsikirjoittanut esimerkiksi Kazuo Ishiguron romaaniin pohjaavan elokuvan Ole luonani aina. Seuraava ohjaus on jo tekeillä.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi