Onda, Helsinki, 2015

"Pääruokana oli varmaankin parasta seitania, jota olen saanut missään ravintolassa. Sitä ei tarjottu tavalliseen tapaan pihvin tai suikaleiden muodossa, vaan uppopaistetun oloisina ehkä hieman paneroituina palasina."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

MANU HAAPALAINEN:
Olen syönyt toiselle linjalle (naapurikortteliin muuttaneen) Silvopleen tiloihin syksyllä auenneessa Ondassa lukuisia lounaita, mutta iltaisin en kertaaakaan. Ravintolan seinälle hämmästyttävän suoraan ja siististi (tätä on työporukalla ihmetelty) kirjoitetettu a la carte -menu on siis minulta testaamatta, mutta arkipäivien bufeesta kokemusta on sitäkin enemmän.

Huonot uutiset ensin: Ondasta on kehkeytynyt todella suosittu lounaspaikka. Kuumimpaan duunilounasaikaan (11.30-13) on vähänkään isommalla porukalla Toista linjaa lähestyttäessä syytä olla mielessä varasuunnitelma – paikka on usein jopa tukalan täynnä.

Se taas tietenkin selittyy niillä hyvillä uutisilla: Onda on huikean hyvä lisä Hakaniemen / Kallion alueen vegaanitarjontaan. Lounaspöytä ei tosin ole kokovegaaninen (liharuoasta ei kuulemma olla luopumassakaan, koska myös sille on kysyntää), mutta yksi lämpimistä ruoista ja lähes kaikki todella runsaan salaattipöydän antimet ovat vegaanisia joka päivä.

Ondan ruoka maistuu rakkaudella tehdyllä. Olen syönyt siellä lukuisia hienostuneita tofucurryja, mutta parhaiten on mieleen jäänyt jumalaisen pehmeä mussaka (en tiennyt edes pitäväni mussakasta!), sitä kehotan ruokalistasta tarkkaaamaan.

Salaatti- ja höysteosasto on aina runsas: kimchiä, ituja, linssisekoituksia, versoja, parhaimmillaan jopa seitansalaattia. Erityismaininta menee silti Ondan satumaisen runsaalle levitepolitiikalle. Leivän päällä on tullut vedeltyä pähkinävoita, tapenadeja, ja eri tavoin maustettuja hummuksia. Voisin hyvin kuvitella tulevani tänne syömään pelkkiä levitteitä, suoraan purkista. Leipä jolle levite on tarkoitettu, on tosin leikattu hämmentävän pieniksi kuutioiksi, ehkä juuri tällaisen överikulttuurin syntyä ehkäisemään?

Tiskillä myydään myös raakakakkuja ja muita vegaanileivonnaisia. Kerran ostin kotiin vietäväksi ”snickers-leivonnaiset”. Tunsin lihoneeni useilla kiloilla paksun ja tahmaisen jöötin mutustettuani. Kunnon lohturuokaa siis, ja ainahan sitä jotain lohdun väärtiä tuppaa mielen päällä olemaan.

VILLE LÄHDE:
Kävimme Ondassa illallisella ystävien kanssa pitkän työpäivän jälkeen. Hyvää ruokaa ja viiniä teki mieli, ja seurueemme helsinkiläinen oli ylistänyt muun muassa paikan falafeleja. Toisaalta olin kuullut paljon hyvää seitanistakin, joten ainoa oikea ratkaisu oli tilata molemmat.

Ondaan on onnistuttu luomaan ”hienon ravintolan” tunnelmaa, vaikka korkea ja avara tila tuntuukin vielä hiukan autiolta, kun väkeä ei ole paljon. Meidän lisäksemme aterioimassa oli toki muitakin, mutta illalliset eivät vielä näy houkuttavan aivan lounaiden tapaan. Sietäisi kyllä, oli kokemus sen verran mullistava. Palvelu oli ystävällistä, ja kysymyksiin annosten vegaanisuudesta sai perusteelliset vastaukset. Ravintolan hienous ei näy hinnassa, vaan annokset ovat mielestäni kohtuuhintaisia.

Pöytään tuli ensin kipollinen hummusta ja leipää. Hummus oli herkullista mutta arvoituksellista, sillä emme onnistuneet keksimään, mistä sen omaleimainen maku syntyi. Pinnalla oli mausteöljyä lisämakua tuomassa, ja paahteiset leipäpalat sopivat tahnan kylkeen erinomaisesti.

Falafelini olivat alkuruokakokoinen annos, mutta pyysin ne pöytään samaan aikaan kaiken muun kanssa. Pyöryköissä oli runsaasti yrttejä, mistä pidän. Niiden kanssa tarjottiin ohutleipää sekä mielestäni hieman vaniljaiselta maistuvaa tahinikastiketta, jollaista en ole saanut koskaan aiemmin. Erinomaista.

Pääruokana oli varmaankin parasta seitania, jota olen saanut missään ravintolassa. Sitä ei tarjottu tavalliseen tapaan pihvin tai suikaleiden muodossa, vaan uppopaistetun oloisina ehkä hieman paneroituina palasina. Seitan oli suussa sulavaa, pinnasta rapeaa ja sisältä pehmeää ja maukasta. Lisukkeina oli paahdettua kukkakaalia, paistettuja vihanneksia ja tahinikastiketta – nykyisen listan mukaan annoksessa on myös tabboulehia, ja varmaan oli silloinkin, mutta en enää muista. Seitan valtaa koko muiston. Seitan on kuulemma ravintolan suosituimpia annoksia, eikä ihme.

Onda
Toinen linja 3, Helsinki

MUUTTANUT: TOIMII NYKYISIN RAVINTOLA SILTASEN YHTEYDESSÄ, HÄMEENTIE 13

ma-ti 11-19
ke-to 11-21
pe 11-23
la 11.30-16

Kotisivu

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi