Aida

"Verdi on osannut valjastaa musiikin toteuttamaan tunteen paloa ja kuvaamaan karrikoituja, tunneskaalan ääripäissä olevia yksilöitä."

Giuseppe Verdi: Aida
Suomen Kansallisooppera
Viimeinen esitys 16.5.2015

 ★★★★☆ 

Suurten tunteiden voimaa.

Saippuaooppera ei terminä ole täysin vailla sukulaisuutta oopperan kanssa, ainakaan silloin, kun puhutaan Giuseppe Verdin tuotannosta. Verdi on osannut valjastaa musiikin toteuttamaan tunteen paloa ja kuvaamaan karrikoituja, tunneskaalan ääripäissä olevia yksilöitä. Verdin musiikki on helposti lähestyttävää, ja niin on myös Kansallisoopperan Aida.

Aidan tarina sijoittuu muinaiseen Egyptiin, jossa sotapäällikkö Radames (vaikuttava Mika Pohjonen) valmistautuu sotaan etiopialaisia vastaan, vaalien kuitenkin samanaikaisesti kiellettyä rakkautta Etiopian kuninkaan tyttäreen, Aidaan (Vera Dzhioeva), joka on orjana Egyptin hovissa. Hovin palvovaa Radamesta rakastaa kuitenkin myös faaraon tytär Amneris, jota tulkitsee lähes kuolemattomasti sopraano Lilli Paasikivi.

Voitokas Radames palaa sotaretkeltä mukanaan joukko sotavankeja, joihin lukeutuu myös Aidan isä Amorasno (Jorge Lagunes). Kolmiodraama mustasukkaisen Amneriksen, isänsä painostaman Aidan ja Radameksen välillä on valmis. Tilanne ei pääty hyvin, ja Aida ja Radames saavat toisensa vasta odottaessaan teloitusta.

Kansallisooppera on rakentanut draamalle vaikuttavat, kullansävyiset puitteet. Egyptin hovin puvustuksessa on selkeästi haettu vaikutelmia Euroopan 1920-luvulta, näyttävien cocktailkutsujen maailmasta. Puvustuksesta vastannut Götz Lanzelot Fischer on tavoittanut myös avoimen poliittisia teemoja.

Vangittujen etiopialaisten puvut ovat kammottavassa oranssiudessaan kuin Guantanamon vankileiriltä. Ylipappi Ramfiksen (Koit Soasepp) johtaman papiston puvut ovat kuin suoraan fasistisen sotilasräätälin päiväunesta.

Aida on kertomus rakkaudesta, joka ylittää esteet, tosin kovin makaaberilla tavalla vasta teloitushetken lähestyessä. Aidaa katsoessaan oopperan ystävä pohjimmiltaan tietää, mitä tilaa: kuolettavan suuria tunteita.

Musiikinjohto: Michael Güttler
Ohjaus: Georg Rootering
Lavastus: Bernd Franke
Puvut: Götz Lanzelot Fischer
Valaistus: Ilkka Paloniemi
Koreografia: Marilena Fontoura

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi