Monipuoliseen puutarhakeittiöön:
Härkäpapu-palmukaalipasta

"Pakkasessa oli vielä viime sadon cavolo neroa eli palmu- tai mustakaalia, yhtä lehtikaalin herkullista lajiketta. Siitä sukeutuikin vallan erinomainen ruokalaji, jota valmistamme varmasti vielä monta kertaa."

Sarjassa kerätään satoa puutarhasta ja kerrotaan uusista ruokaideoista sitä mukaa kun niitä syntyy.

Tämä resepti syntyi parin minuutin keskustelun aikana, kun ideoimme ilta-ateriaa. Vaimoni oli tehnyt edellisenä päivänä pikaisen version herkullisesta favetta-tahnasta, ja päätimme käyttää sitä pasta-annoksen pohjaksi hieman härkäpapupeston tai hernepastan tapaan. Mieleeni tuli apulialaisen keittiön suosikkiruoka, fave e cicoria, jossa soseutettuja härkäpapuja tarjotaan paistetun cicorian kanssa. Cicoriaa ei ollut tarjolla, mutta pakkasessa oli vielä viime sadon cavolo neroa eli palmu- tai mustakaalia, yhtä lehtikaalin herkullista lajiketta. Siitä sukeutuikin vallan erinomainen ruokalaji, jota valmistamme varmasti vielä monta kertaa.

Ainekset:

Pikainen favetta:
– n. 2 dl keitettyjä vihreitä isoja härkäpapuja (kuorineen)
– 1 kynsi valkosipulia
– sitruunamehua
– suolaa
– oliiviöljyä

Palmukaalipaistos:
– tuoretta tai tuoreena pakastettua palmukaalia
– sormisuolaa
– chilirouhetta
– valkosipulia
– sitruunamehua
– oliiviöljyä

– Spagettia

Valmista ensin favetta. Voit käyttää tietysti tähän yllä olevasta linkistä löytyvää perusreseptiä, mutta tämä on helpompi ja ravinteikkaampi, jos et kuori papuja. Soseuta pavut ja valkosipuli sauvasekoittimella tai vastaavalla ja lisää öljyä ja sitruunamehua, kunnes koostumus on mieleisesi (öljy ja happo muodostavat sekoittuessaan emulsion, joka tekee favettasta täyteläisempää). Mausta suolalla oman maun mukaan.

Leikkaa palmukaali ohuiksi suikaleiksi. Paksuimmat lehtiruodit kannattaa poistaa, mutta me emme yleensä riivi koko lehden pituudelta. Laita paistinpannulle oliiviöljyä ja siihen kokonainen veitsen terällä litistetty valkosipulinkynsi sekä chilirouhe. Kuullota mausteita hetki ennen kuin lisäät palmukaalin. Palmukaalia ei kannata paistaa ihan pehmeäksi, vaan se kannattaa jättää hieman rapeaksi ja sitkeäksi, niin se tuo annokseen mukavan koostumuksen. Mausta lopuksi oman maun mukaan suolalla ja sitruunamehulla.

Keitä spagetti suolaisessa vedessä reippaasti al denteksi. Säästä kupillinen keitinnestettä. Valuta nopeasti, mutta älä huuhtele (koskaan, missään ruokalajissa). Laita lämpimään pastakattilaan aimo nokare favettaa, jälleen oman maun mukaan, kaada pastat päälle sekä pieni loraus pastan keitinvettä. Sekoita favetta hyvin pastaan niin, että se tarttuu pintaan kauttaaltaan. Kypsennä pastaa hetki favetta-vesiseoksessa. Veden lisäämisessä kannattaa olla varovainen, ettei annoksesta tule liian vetinen. Vähän kerrallaan. Kun pasta on sopivan al dente, ruoka on valmista.

Tarjoilu: aseta pasta-annoksen päälle kasa paistettua rapeaa palmukaalia. Mikäli haluat, voit tuoda lisää makua ja rapeutta esimerkiksi saksanpähkinärouheella.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi