Maya Bar & Grill, Helsinki, 18.5.2015

"Kolme vuotta sitten syömäni tofuannos oli ilahduttava poikkeus, koska kunnollista meksikolaista ruokaa ei saanut mistään. Nyt ruoka oli ihan okei mutta ei missään nimessä erikoista. Hyvää kasvisruokaa on vain niin paljon enemmän tarjolla."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olin käynyt Mayassa vain kerran aikaisemmin, kolme vuotta sitten. Manun tekemästä Hyvä kurkku -arviostakin oli vierähtänyt jo neljättä vuotta, joten oli korkea aika katsastaa paikka uudelleen. Olin kuullut Mayan tarjonnasta viime vuosina paljon, sekä kiitosta että kritiikkiä. Satuin olemaan työreissulla yötä aseman liepeillä ja niin väsynyt, että ei innostanut lähteä minnekään kauemmas, joten nyt oli hyvä tilaisuus.

Vegaaniset vaihtoehdot tai vegaanisina saatavat annokset on nykyään merkitty ruokalistaan. Tarjoilija pahoitteli lievää epäselvyyttä, sillä ”vegetarian” -merkki tarkoittaakin nimenomaan vegaanisia – muita kasvisvaihtoehtoja listalla on vielä enemmän. Pääasia, että annosten vegaanisuus selvisi helposti, ja että vaihtoehtoja oli paljon.

Kolme vuotta sitten söin oikein hyvän grillattu tofu –annoksen. Samankaltainen näyttää löytyvän listalta nykyäänkin, kiinnostavammalla koostumuksella, mutta halusin silti kokeilla nyt jotain muuta. Hibiskuksella eli (ilmeisesti) kiinanruusulla maustetut tacot kuulostivat kiinnostavilta. Pehmeissä maissilätyissä tarjotut tacot ovat edelleen suht harvinaisia Suomessa, joskin ne ovat alkaneet onneksi yleistyä. (Tampereellakin on luvassa kuulemma seitan-tacoja, mutta siitä toivottavasti lisää myöhemmin.) Minulla on kova nälkä, joten otin myös alkukeiton sopa aztecan kasvisversion.

Keitto oli oikein hauska annos: paksu, tuhti ja mausteinen kulhollinen tomaattista lientä, jonka joukossa oli kvinoaa ja vihanneksia. Tulisuutta olisi voinut olla lisää – tosin sitä sai pöytämausteilla – mutta pidin paahteisuudesta ja raikkaista avokadon palasista liemen joukossa.

Tacoannosta sain odottaa mielestäni turhan pitkään. Palvelu oli ystävällistä mutta liian verkkaista, vaikka ilta ei ollut selvästi kiireinen. Annoksessa oli kolme isohkoa tacoa sekä guacamolea. Ruokailu on kallista nykyään, etenkin keskustassa, mutta kyllä 18,50 euron hinta tästä oli ehkä vähän liikaa. Tosin halvempi tämä oli kuin vaikka Gringos Locosissa syömäni tofu-fajitas, ja suunnilleen saman kokoinen.

Hibiskuksen makua en oikein tavoittanut täytteenä olleesta papumuhennoksesta. Muutenkin siinä oli vähän toivomisen varaa: vihanneksia ei ollut kypsennetty tarpeeksi, joten mausta puuttui sellaista muhevuutta, joka on tacojen täytteessä tärkeää. Esimerkiksi Turun Victorian makuelämyksestä tämä jäi aika kauas, joskin annos oli paljon täyttävämpi.

Kokonaisuudessaan ilta ei suinkaan ollut pettymys, etenkin kun tuli juotua mojito. Mutta on Maya jäänyt kolmessa vuodessa kehityksestä jälkeen. Kolme vuotta sitten syömäni tofuannos oli ilahduttava poikkeus, koska kunnollista meksikolaista ruokaa ei saanut mistään. Nyt ruoka oli ihan okei mutta ei missään nimessä erikoista. Hyvää kasvisruokaa on vain niin paljon enemmän tarjolla. Tosin täytyy sanoa, että jälkikäteen ajatellen pari muuta annosta listalla vaikuttivat kiinnostavammilta. Voi olla, että palaan. Tuskin Maya kuitenkaan onnistuu nousemaan lempipaikkojen ja suositusten joukkoon.

Maya
Mikonkatu 18
Helsinki

ma 11–23
ti–to 11-24
pe 11–01
la 13–01
su 14-23

Kotisivut

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi