Kuumaa huumaa eli miten luovuin jäätelöstä ja aloin litkiä minttuteetä

Siinain beduiinit juovat minttuteetä. Vaikka juoma tuntuu kehossa aluksi lämpimältä, viilentää minttu kehon pitemmällä aikavälillä.

Joskus parisenkymmentä vuotta sitten heräsin khusassa eli olkimajassa Siinain rantaviivalla. Kello taisi olla jo kymmenen aamupäivällä eli olin menettänyt aamun virkistävät vilpoiset aamutunnit.

Oli heinäkuu. Aurinko porotti armoa tuntematta olkikaton rakosista vaalealle iholleni. Olin yöllä unohtanut sandaalini parinkymmenen metrin päähän. Miten onnistuisin juoksemaan läpi kuumuuttaan hehkuvan sannan polttamatta jalkapohjiani? Sukkia en ollut pakannut matkavarusteisiini. Päätin juosta päkiöiden varassa, ja siten säästää loput jalkapohjistani vahingoittumattomina. Se onnistui. Vain päkiät paloivat.

Ayurvedan mukaan sekä kehon ulkoisesta että sisäisestä kuumuudesta (pittasta eli tulesta) johtuvia oireita voi lieventää kasveilla, joissa on viilentäviä ominaisuuksia. Nykyisin pakkaisinkin laukkuuni myös muutamia aloe vera -lehtiä, jotka viilentävän vaikutuksensa ansiosta hellivät auringonpolttamaa ihoa.

Miten sitten tietää, että kasvilla on viilentäviä ominaisuuksia? Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että kitkerä maku on viilentävä. Myös makea maku viilentää, mutta liika makeus voi puolestaan piristää tulta. Puhumme nyt makeudesta, jota löytyy muun muassa hedelmistä, kasviksista ja esimerkiksi maitotaloustuotteista sekä joistakin viljoista, kuten riisistä, vehnästä ja kaurasta.

Myös karvas, kaventava maku, helpottaa oireita, jotka ovat ominaisia erityisesti pitta-kehotyypille. Tällaisia oireita voivat olla esimerkiksi auringossa palanut iho, jalkasienen kukkaan puhkeaminen, ohimoilla jomottava pitta-päänsärky tai esimerkiksi kehon kohonnut lämpötila tai erilaiset tulehdukset.

Yksi ayurvedan oleellisia käsitteitä on agni eli tuli. Agnia tarvitaan esimerkiksi ruoansulatuksessa happoina vatsalaukussa ja ohutsuolessa, jotta suoli supistelisi ja ruoka-aineet imeytyisivät verenkiertoon. Ruoansulatustulesta pidetään huolta ympäri vuoden, jotta se pystyisi toteuttamaan tehtävänsä. Jos kesäkuumalla nauttii kylmiä juomia, vaikkapa jäävettä ja syö kylmää jäätelöä, johtaa tämä pitemmällä aikavälillä siihen, että agni vaimenee. Kun syksy sitten tulee, vaatii keho enemmän energiaa ja ruokaa, joka on raskaampaa, lämmittävämpää ja vaikeammin sulatettavaa kuin kuumaan kesäaikaan. Kun vaimennut agni ei pysty käsittelemään raskaampaa ruokaa, jää kehoon enemmän kuona-aineita ja limaa, mikä johtaa syys- ja talviflunssiiin.

Pittan keho on ympäri vuoden lämmin, joten pääasiallisena tavoitteena onkin viilentää liiaksi kuumuvaa kehoa erityisesti juuri lämpimään kesäaikaan. Miten viilentää kehoa kesäaikaan niin, ettei ruuansulatustuli kärsisi?

Ruokalusikallinen aloe vera -mehua aamuisin on hyvä ajatus kesäaikaan varsinkin, jos olet kehotyypiltäsi pääosin pitta. Aloe vera -mehu viilentää pittan kuumaa, liian happopitoista ruuansulatuskanavaa, ja ehkäisee näin mm. tulehduksia. Nimenomaan erilaiset tulehdukset ovatkin juuri pittaa vaivaavia ongelmia.

Jos olet matkustanut jossain lämpimässä maassa erityisen kuumaan aikaan, olet ehkä nähnyt paikallisen ihmisten nauttivan lämmintä teetä. Siinain beduiinit esimerkiksi juovat minttuteetä. Vaikka juoma tuntuu kehossa aluksi lämpimältä, viilentää minttu kehon pitemmällä aikavälillä. Ja minttu kasvaa ja leviää helposti myös Suomen kesässä, joten siitä vain minttua viljelemään! Kaupunkiviljelysäkitkin ovat talven jälkeen täynnä minttua, niin vahva se on!

Toinen erittäin viilentävä ja siksi pittalle erinomainen yrtti on tuore korianteri. Olet ehkä huomannut, että esimerkiksi monet thaimaalaiset tuliset, chilipitoiset keitot kaipaavat seurakseen tuoretta korianteria tasapainottamaan aterian lämmittäviä ominaisuuksia. Samoin esimerkiksi lämmittävä uunilohi kaipaa kaverikseen viilentäviä yrttejä kuten tilliä, korianteria tai minttua. Jos kuuma kesäpäivä yllättää täydellisesti ja keho tuntuu jopa tulisella, suosittelen puristamaan korianterinlehtinipun nesteeksi, lisäämään vettä ja nauttimaan sellaisenaan. Täydellinen lämmön pudottaja!

IMG_4881

 Ayurveda on monituhatvuotinen intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jonka nimi tarkoittaa alun perin ”tietoa elämästä”. Ayurveda-konsultti Crista Soskolnen palstalla onkin luettavissa tietoa, mutta kaikkea muutakin hauskaa!

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi