Chico’s Arabia, Helsinki
17.9.2015

"Annos oli kaunis, ja ensimmäisessä haukkauksessa yhdistyi portobellosienen savuisuus, rapea sämpylä, laadukas salaatti ja granaattiomenan siementen poksahtelu."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Kesällä en ole ehtinyt juuri syödä ulkona, eikä ole tarvinnutkaan, koska puutarhasta on tullut ruokaa riittämiin. Onneksi työreissujakaan ei juuri ole ollut. Yhden Helsingin matkan teimme vaimon kanssa, mutta silloin pidin lomaa myös Hyvästä kurkusta ja kiersimme jo hyväksi todettuja paikkoja. Opetustöiden ja messureissujen alkaminen kuitenkin tarkoittaa, että on taas ihan pakko syödä ulkona. Peijakas.

Minun on pitkään pitänyt käydä kokeilemassa Chico’s -ketjuravintolan vegaanisia purilaisia, koska useampikin tuttu oli intoillut niistä verkkokeskusteluissa. Valokuvat näyttivät erittäin houkuttelevilta. Toisaalta olin kuullut myös väheksyviä kommentteja ketjumaisuudesta ja pihvien laadusta, mutta kasvispurilaiset ovatkin monille liki yhtä pyhä aihe kuin falafelit.

Manuhan arvioi Itäkeskuksen Chico’s -ravintolan jo vuonna 2011, mutta silloin annosten vegaanisuuden varmistamiseksi piti nähdä vaivaa. Nyt asiointi on vaivatonta, sillä Chico’s lanseerasi taannoin näyttävästi uuden vegaaniruokalinjansa. Listalla on valmiita vegaanisia annoksia, ja liki kaikki burgerit on muunnettavissa vegaanisiksi versioiksi. Vaikka ravintoloita on Helsingissä useita, en vain ollut osunut kohdalle. Nyt ystävän tapaaminen tarjosi hyvän tekosyyn.

Olin luennoinut pitkän päivän Kuvataideakatemiassa ja olin uupunut ja nälkäinen – vaikka olin kyllä saanut ”kouluruoaksi” yllättävän hyvän vegaanisen papukiusauksen oppilaitoksen ruokalassa. Vanhalla kunnon yrttimausteseoksella maustettu ruoka tarjosi nostalgisen kokemuksen.

Vaikka oman purilaisen olisi voinut muokata vapaasti, tilasin listalta valmiin annoksen eli guacamolepurilaisen, jossa on soijapihvi, guacamolea granaattiomenan siemenillä, vegaanista cheddaria, marinoitua ja paistettua portobellosientä sekä erilaisia tilpehöörejä. Lisukkeina oli kaalipikkelssiä ja bataattiranskalaisia. Vegaanisia lisukevaihtoehtoja on muuten listalla useita: cajunmaustettuja lohkoperunoita, savulohkoperunoita, perusranskalaisia, vihersalaattia, paahdettuja kasviksia, maissintähkiä, ”nyhtöportobelloa” sekä paahdettua kurpitsaa. Tämä monipuolistaa annosvalikoimaa entisestään. Samoin erilaisia vegaanisia kastikkeita on jopa viisi! Kuten sanottua, pysyin kuitenkin listavaihtoehdossa.

En ollut odottanut mitään ihmeellistä, ja olin todella iloisesti yllättynyt. Annos oli kaunis, ja ensimmäisessä haukkauksessa yhdistyi portobellosienen savuisuus, rapea sämpylä, laadukas salaatti ja granaattiomenan siementen poksahtelu. Itse soijapihvi ei mikään ihmeellinen ole, mutta minä olen aina tykännyt tällaisista perussoijarouhepihveistä burgereissa. Tampereella Rongankadun Gopalissa tulee syötyä niin usein herkullinen seitanpurilainen, Sohossa falafelpurilainen tai Kustaa III:ssa tofupurilainen, että tämä oli mukavaa vaihtelua. Bataattiranskalaiset olivat myös erinomaisia: ne oli paistettu tarpeeksi kuumassa öljyssä niin, että ne eivät olleet imeneet öljyä vaan olivat juuri sopivan rapeita pinnalta. Lopussa sämpylä tahtoi hieman vettyä varmaankin portobellosienestä tulevan paistonesteen takia, mutta se ei ollut iso miinus.

Annos ei ollut suuren suuri, mutta kyllä se nälän vei. Hinta (16€) on kyllä aika suolainen – esimerkiksi Tampereen Kustaa III:n runsaampi ja ehkä vielä parempi purilainen on halvempi, Gopalin tai Helsingin Just Vegen hinnoista puhumattakaan. Lounaalla annoksen ilmeisesti saa edullisemmin. Toisaalta tämä oli mauiltaan monipuolisempi kuin muut Helsingissä kokeilemani vegaanipurilaiset. Kyllä minä tämän usein söisin, jos olisi mahdollisuus – etenkin kun annoksia on mahdollista muokata niin monella tavalla.

Mutta listalla oli myös valmiiksi vegaanisia jälkiruokia! Oli aivan pakko tilata ”Caramel Nut Cake”, jossa on kinuskinen pähkinäleivos, mansikkakastiketta, vegaanista kermavaahtoa ja appelsiini-suklaajäätelöä. Tämä oli vielä suurempi yllätys kuin purilainen, kerrassaan herkullista. Kerrankin sai vegaanisen jälkiruuan, joka ei ollut yltiömakea ja rasvainen. Ystäväni kokeili mustikkapannukakkuja, jotka olivat myös vallan hyviä, mutta kyllä minä tämän kakun syön uudestaan, jos pääsen palaamaan.

Ainoa isompi miinus tässä vierailussa oli pitkä odotusaika joka välissä. Onneksi ei ollut kiire ja ehdin jutustella kunnolla rakkaiden ystävien kanssa.

Chico’s Arabia
Hämeentie 109–111

ma–la 9–22
su 12–21

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi