Chengdu, Helsinki
19.11.2015

"Chendgusta saisi varmasti herkullisen vegaaniaterian, etenkin jos tilaisi ruokaa jaettavaksi isommalle seurueelle. Tuskin kuitenkaan jaksan lähteä kokeilemaan, koska epäonnistumisen riski on aika iso. Vaikea tätä siis on kasvisruokaa halajavalle suositella."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Parikin ystävää kehotti minua kokeilemaan Kulosaaren ostoskeskuksessa olevaa kiinalaista ravintolaa Chengdu. Sichuanilaiseen keittiöön erikoistunut paikka sai yllättävää mainetta lokakuussa, kun Nyt-lehti arvioi sen lokakuussa Suomen parhaaksi kiinalaiseksi ravintolaksi (joskin ravintolaa oli ylistetty jo aiemmin MTV:n ruokablogissa). Ystävieni kehujen taustalla olivat kuitenkin arvioiden sijaan Kiinassa vietetyt vuodet. Hyvää kiinalaista saa Suomessa harvoin – etenkin kun rakas West Lake Tea House lopetti  – joten sitä piti päästä kokeilemaan pian, kun ostoskeskusta vielä uhkaa mahdollisesti purkutuomio ensi keväänä.

Chengdun listalla on hyvin vähän kasvisruokia, ja nekin ovat lisukemaisia, isompaan porukalla jaettavaan ateriakokonaisuuteen tarkoitettuja. Kaikissa tofuannoksissakin on siis lihaa tai kalaa. Pyytämällä on kuitenkin mahdollista saada vegaanista ruokaa, mutta tämä vaatii sekä aktiivisuutta että sichuanilaisen keittiön tuntemusta. Minä jouduinkin tilaamaan ruokaa melko sokkona.

Vaikka alkupalalistalla oleva kurkkuannos on hävyttömän kallis, noin kympin hintainen, minun oli pakko kokeilla sitä. Annoksessa on kylmää valkosipulisessa hieman etikkaisessa liemessä marinoitua kurkkua. Ei kuulosta ihmeelliseltä, mutta herkkuahan se oli. Pelkästään tämän annoksen takia olen iloinen, että tuolla tuli käytyä, vaikka muuten kokemus olikin pettymys.

Valitsin nimittäin pääruoka-annoksista ilmeisesti juuri sen, jota ei olisi kannattanut säätää vegaaniseksi. ”Home Style Tofu” -annokseen kuuluu normaalisti lihaa, mutta se vaikutti houkuttelevalta, koska annokseen kuuluu puunkorvasieniäkin, joista pidän kovasti. Valitettavasti lautasella ei ollut sienen sientä. Pidin kuivatun ja uudelleen kostutetun tofun rakenteesta, mutta annoksen liemi oli erittäin mietoa. Siinä oli hyvääkin makua mutta niin heikkona, että ei siitä vain pystynyt nauttimaan. Etenkin kun ystävän tilaama ”dry pot” –tyylinen annos löyhäytteli sieraimiini herkullista chilin aromia.

Paremmilla taustatiedoilla Chendgusta saisi varmasti herkullisen vegaaniaterian, etenkin jos tilaisi ruokaa jaettavaksi isommalle seurueelle. Tuskin kuitenkaan jaksan lähteä kokeilemaan, koska epäonnistumisen riski on aika iso. Vaikea tätä siis on kasvisruokaa halajavalle suositella.

Chengdu
Svinhufvudintie 1
Helsinki

ma–pe
11–22
la–su 12–22

Facebookissa

i

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi