Lie Mi, Helsinki
7.1.2016
MUUTTANUT UUTEEN OSOITTEESEEN

"Liemi oli täyteläisen makuista, sopivan tulista ja suolaista. Tilasimme tulisemman version, mutta mitenkään polttavaa keitto ei ollut, pikemmin lämmittävää."

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Törmäsin Hämeentien varrella ravintola ja baari Siltasen tiloissa toimivaan vietnamilaiseen Lie Miin varmaan vähän yli vuosi sitten jonkin ruokalehden artikkelissa. Innostuin, koska olen kaivannut vietnamilaista ruokaa etenkin rakkaan Ho Xuan -ravintolan kaaduttua Tampereella.

Yritin käydäkin Lie Missä jo viime vuonna, mutta osuin huonona päivänä lounasaikaan, eikä tarjolla ollut oikein mitään mielekästä vegaanista. Lie Mi onkin vegaaniruuan etsijälle antoisampi paikka kello kahdesta lähtien, jolloin alkaa iltalista. Kotisivujen mukaan se on voimassa kello 12–18, mutta kun kyselin etukäteen ruuan vegaanisuudesta, minulle kerrottiin, että esimerkiksi pho-keittoa saisi yhteentoista saakka illalla.

Niin, pho-keittoa. Ystäväni kertoivat minulle, että paristakin paikasta Helsingissä saa tätä nykyä vegaanista phota. En ollut koskaan aiemmin syönyt sitä, mutta pidän ylipäätään tällaisista taiten tehdyistä nuudelikeitoista. Olin tamperelaisen ramen-ravintolan Hanabin vakioasiakas, ja minua harmitti, kun sekin lopetti.

Sovin työpäivän jälkeiset ruokatreffit rakkaan ystävän kanssa. Tuolle päivälle osui hurja yli kahdenkymmenen asteen pakkanen, joten kuuma keitto maistuisikin.

Lie Mi sijaitsee siis Hämeentien varrella muurin takana katutasoa alempana olevassa tiilirakennuksessa. Sisään astuessa Siltasen puolella on avara baaritunnelma kikkailevine sisustuksineen (mm. hammaslääkärin valoja katossa), mutta sivuhuoneessa oleva Lie Mi on kodikkaan ja sympaattisen oloinen katuruokaravintola.

Tilasin alkuun kahden kesäkääryleen annoksen jaettavaksi. Kääryleet eivät mielestäni olleet kovin ihmeellisiä. Niissä tuoksui ja maistui vahvasti korianteri, mutta muuten niissä oli liikaa perussalaattia ja nuudelia, tofu oli jäänyt mauttomaksi, ja niistä puuttui olennainen rapeus. Dippikastike oli myös liian paksua ja vähän mitäänsanomatonta. Nämä eivät olleet lähelläkään Rullan ihanuuksia, tietenkään, mutta esimerkiksi Sen Chayn ja turkulaisen Pho Ngonin kääryleet olivat mielestäni parempia, eivätkä kummatkaan niistä edes olleet erityisen mieleenpainuvia. (Rullan veroisia olen päässyt ravintolaoloissa maistamaan vain New Yorkin Wild Gingerissä.)

Pho-keitto oli kuitenkin pääasia. Eteemme kannettiin ihanan isot kulholliset kirkasta kuumaa lientä, nuudeleita, tofua, paksoita, parsakaalia ja enoki-sieniä sekä runsaasti korianteria, paahdettua sipulia ja thaibasilikaa. Saattoi joukossa olla jotain muutakin, en muista. Ainekset olivat siis korkealaatuiset.

Liemi oli täyteläisen makuista, sopivan tulista ja suolaista. Tilasimme tulisemman version, mutta mitenkään polttavaa keitto ei ollut, pikemmin lämmittävää. Oheen annetuilla chiliviipaleilla sai kuitenkin lisäpoltetta, etenkin kun niiden antoi levittää makuaan liemeen. Erittäin tulisen chilipalan puraisemista en suosittele, mikäli ei nauti sellaisesta ihanasta kivusta – liemen polte oli sen jäljiltä myös aivan eri luokkaa. Paahdettu sipuli taas levitti paahteista ja maanläheistä makuaan. Erinomaista.

Huokoinen ilmava tofu sopi tähän ruokalajiin hyvin. En ole suuri ”pesusienitofun” ystävä, mutta tällaisiin liemeen perustuviin ruokiin se on omiaan, etenkin kun mukana on sitkasta pintaosaa.

Lie Mi meni heittämällä suosikkiravintoloiden joukkoon. Hyvän kurkun vuosi alkoi komeasti. Aikamoisia kokemuksia pitää tulla, ettei tämä ravintola päädy vuoden päästä suosikkien listaukseen.

PÄIVITYS 13.11.2016: Joistain tiedoista poiketen pho-keiton saa pyytämällä vegaanisena. Asia on tarkistettu ravintolan kanssa

Lie Mi – Vietnamese Kitchen
HUOM! UUDET OSOITTEET!
Eerikinkatu 20
JA
Runeberginkatu 56
Helsinki

ma–pe 11–23
la 11–23

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi