Hyvä kurkku:
Café Ekberg, Helsinki

"Päällä oli todella hyvää paksua kreemiä ja mansikkapala. Tämä ei ollut yhtään perinteisen vegaanileivonnan tapaista vaan klassista konditoriataitoa."

30.7.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Huhtikuussa Helsingin Uutiset kertoi iloisesta asiasta ärsyttävällä otsikolla. Lehden mukaan vuodesta 1852 toiminut klassikkokahvila Ekberg ”taipui vegaanien edessä”. Kahvila toisin sanoen otti valikoimaansa vegaanisia leivonnaisia, koska on ihmisiä, jotka haluavat syödä niitä.

Olin odottanut tätä reissua kuin kuuta nousevaa, sillä Helsingissä on ollut pitkään pula vegaanisesta kahvilatarjonnasta, etenkin muustakin kuin raakaleivonnaisista. Tosin nyt tilanne tuntuu parantuvan nopeasti.

Ekberg on klassisella Jeeves & Wooster –tyylillä kaunis. Olosuhteet eivät tosin olleet ihan parhaat: päivä oli tuskaisen kuuma, ja viereisissä pöydissä oli nasaalilla huutava iloinen aamiaisseurue. Minulle tuli sama olo kuin usein Roomassa: olen kömpelö vaaleanpunainen jättiläinen tyylikkäiden ihmisten keskellä. Klassikkokahvilan tiukka käytöskoodi lisäsi tuntemusta: vitriiniä ei sovi mennä katselemaan etukäteisinformaation hankkimiseksi, vaan pitää odottaa kiltisti tarjoilijaa pöydässä. Kärsimätön työntekijä suorastaan hätisti meidät takaisin pöytään.

Ekbergin valikoimassa oli tällä hetkellä kaksi vegaanista leivonnaista, suklaakookoskakku ja raparperi-unikonsiemenkakku. Vain jälkimmäistä oli tarjolla, mutta se kuulostikin niin kiinnostavalta, että olisin valinnut sen varmaan muutenkin.

Kakkupala oli paksu ja mehevä, vaikka ensisilmäyksellä raparperikerros näytti ohuelta. Päällä oli todella hyvää paksua kreemiä ja mansikkapala. Tämä ei ollut yhtään perinteisen vegaanileivonnan tapaista vaan klassista konditoriataitoa. Olin erittäin tyytyväinen ja kehuinkin kakkua tarjoilijalle. Hauskasti tämä puki sanoiksi omat ajatukseni: kahvilan vegaanileivonnaiset eivät ole ”liian terveellisen” makuisia. Tarjoilija kertoi, että suolaisen nälkään tarjolla on myös vegaanisia voileipiä vaihtuvalla täytteellä, muun muassa linsseillä, mikä kiinnosti heti.

Tänne palaan, vaikka tuntisinkin itseni kömpelöksi kohloksi.

Café Ekberg
Bulevardi 9
Helsinki

ma–pe 7.30–19
la 8.30–13.30
su 9–13.30

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi