Hyvä kurkku:
Kulttuurikahvila Laituri, Joensuu

"Tarjolla oli toscakakkua! En ollut syönyt sitä yli kahteen vuosikymmeneen. Olin oikeastaan unohtanut kokonaan tuon lapsuuden suosikin. Sitä oli siis saatava, ja herkkuahan se oli. Mantelilastut olivat rapeita, alla oleva kinuski sopivan tahmeaa, ja taikina oli kosteaa mutta juuri sopivasti murenevaa."

6.–7.4.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Olin puhumassa ympäristöpakolaisuudesta Kohtuus-klubin tilaisuudessa, joka järjestettiin rautatieaseman viereisessä Kulttuurikahvila Laiturissa. Se perustettiin viime vuoden puolivälissä osin joukkorahoituksen tukemana, ja oli mukava nähdä paikka pullollaan väkeä. Laiturissa nimittäin kaikki makea ja suolainen syötävä on vegaanista, ja siellä järjestetään monen sortin poliittisia, kulttuurisia ja sivistyksellisiä rientoja.

Esiintyjän tavat tunnettiin, sillä heti kahvilan tiskillä myyjä totesi iloisesti, että kaikki on sitten vegaanista. Ja tarjolla oli toscakakkua! En ollut syönyt sitä yli kahteen vuosikymmeneen. Olin oikeastaan unohtanut kokonaan tuon lapsuuden suosikin. Sitä oli siis saatava, ja herkkuahan se oli. Mantelilastut olivat rapeita, alla oleva kinuski sopivan tahmeaa, ja taikina oli kosteaa mutta juuri sopivasti murenevaa. Kahvin kanssa oli kahta eri kasvismaitoa. Suolaistakin oli tarjolla, mutta olin menossa myöhemmin illalliselle. Päätin kuitenkin, että kävisin seuraavana aamuna hakemassa junaevästä.

Tulin paikalle heti kahvilan auetessa. Vilkaisin viereiseen asemahalliin, josta on ilmeisesti riistetty kaikki mahdolliset palvelut ja lakkautettu ja irtisanottu kaikki. Siellä istui apaattisen oloisia ihmisiä junaa odottamassa. Laiturissa oli sen sijaan lisäkseni vain yksi asiakas, mutta iso partainen ja kovin onnellisen oloinen mekkoon pukeutunut kaveri palveli minua iloisesti. Mikä ihmisiä vaivaa? Miksi kaikki eivät olleet täällä? Katossa roikkui iso paperimassasta tehty Feenix-lintu tai joku aurinkoinen siivekäs. Kasveja oli siellä täällä, oma kirjastohylly sekä muuta tämän sortin paikkojen tilpehööriä. Hippeys on joskus tosi mukavaa.

Minun piti ostaa vain vegaaninen juustoleipä junaan, mutta kun tarjolla oli mango-juustokakkua ja junan lähtöön aikaa, oli pakko ottaa vielä yksi kahvi ja kakunviipale, vaikka olinkin jo nautiskellut Hyveessä & Paheessa. Tosin minun pitäisi jaksaa iltaseitsemään aamun syömisillä. Hyväähän tämäkin oli, mutta ei ihan toscakakun veroista. Vähän harmittaa nyt junassa tätä kirjoittaessani, etten tajunnut ostaa kotiin viemisiksi viimeisiä toscapaloja. Täytynee opetella tekemään itse.

Pelkästään Laiturin takia olen iloinen, että tuli istuttua puoli vuorokautta junassa.

Kulttuurikahvila Laituri
Itäranta 10
(Rautatieaseman vieressä)
Joensuu

to–ma 11.30–18.30

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi