Hyvä kurkku:
New Bamboo Center, Helsinki

"Astuimme 90-luvulle, ja pelkästään hyvässä mielessä. Kaikki oli ennallaan, ja se oli hyvin."

26.8.2016

Ville Lähde

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Manu totesi yli neljän vuoden takaisessa arviossaan: ”Annankadun pikaruokalamaisessa kulttipaikassa on kohdallaan melkein kaikki.” New Bamboo Center oli tosiaan itsellekin kulttipaikka jo ajat sitten, 90-luvun aktivistivuosinani. Silloin vegaaniruokaa tarjoavia paikkoja oli vähän, etenkin sellaisia, joissa asia oli merkitty selvästi ruokalistaan. Tofukin oli melkoinen harvinaisuus ravintoloissa. Kun Annankadun tofutaivas aukesi, sinne suunnattiin aina joukolla mielenosoitusten jälkeen. Siellä sai myös tulista ruokaa, mikä on edelleen harvinaista kiinalaisissa ravintoloissa, kuten olen ennenkin todennut. (Tosin tuota arviota kirjoittaessani unohdin täysin New Bamboo Centerin tulisuuden!)

Sitten ravintolatarjonta alkoi monipuolistua, ja kävin New Bamboo Centerissä harvakseltaan. Edellisestä kerrasta olikin useampi vuosi. Moni helsinkiläinen oli yllätyksekseni alkanut hieman halveksua ravintolaa, tai siihen suhtauduttiin alentuvalla nostalgialla. Onneksi tämä ei asiakaskuntaa vähentänyt, vaan ravintola oli ilmeisesti vuodesta toiseen tupaten täynnä. Asiakkaita usutettiin pöytään ja pois samalla hämmentävällä tomeruudella kuin ennenkin.

Kunnes tuli remontti. Ja se kestikin. Useimmat varmaan olettivat, että remontti oli muuttunut vararikoksi, kun lappu oli luukulla melkein vuoden ajan. Itsekin jo suunnittelin ”Lopettanut”-merkinnän lisäämistä edellä mainittuun arvioon. Äimistyinkin, kun Vegaaninen Helsinki -ryhmässä kerrottiin elokuussa ravintolan aukeamisesta. Sovimme Manun kanssa lounaan pikimmiten.

New Bemboo Centerissä oli kuulemma ollut ensimmäisinä päivinä jonoja kadulle asti, mutta nyt pääsimme suoraan pöytää. Astuimme 90-luvulle, ja pelkästään hyvässä mielessä. Kaikki oli ennallaan, ja se oli hyvin. Sama touhukkuus, sama lista, samat lautaset. Tilasin tietysti vanhan suosikkini currytofun (sitä ei saanut ysärillä varmaan mistään muualta), Manu tapansa mukaan aloitti listan ensimmäisestä annoksesta ja tilasi tofua sichuanilaiseen tapaan. Kannattaa huomata, että tuosta annoksesta eli käytännössä mapo tofusta on perinteiseen tapaan tarjolla lihaisakin versio, eli lihattomuus pitää varmistaa tilatessa. Kalalastikkeita sun muita ei tarjoilijan mukaan käytetä kasvisannoksissa.

Currytofu aiheutti minussa Rottatouille-elokuvahetken. Se oli aivan yhtä hyvää kuin ennenkin, eikä aika ole minusta mitenkään kullannut muistoja. Oikein hyvää tämä on. Kyllä, tofu on sellaista pehmeää ja aavistuksen etikkaisen makuista, mutta se sopii mielestäni tähän ruokaan. Tuju liemikin toimi – en tilannut muuten minkään tulisuusasteen mukaan, joten en osaa sanoa, mikä versio minulle tuotiin.

Manun mapo tofu oli myös hyvää, mutta ei parhaimpia versioita tästä ruokalajista. Sichuanpippurin polte puuttui, ja kaipasin kastiketta. Esimerkiksi Tampereen Zhou’s Place  on tarjonnut parhaimmillaan huomattavasti paremman version, mutta ravintolan taso valitettavasti hieman heittelee. Sen sijaan sitkaat siitakesienen palaset olivat erinomainen kumppani tofulle.

Kaljaa täällä ei saa, mutta muuten ravintola on silkkaa neroutta. Se on juuri sellainen kuin kiinalaisen katuravintolan pitäisi ollakin. Kauhia hälinä ja mukava meininki. Jos tämä paikka on jonkun mielestä menneen talven lumia, hän ei osaa vain arvostaa menneitä talvia.

New Bamboo Center
Annankatu 29
Helsinki

ma–pe 11–19
(Aukioloajat voivat muuttua, kun henkilökuntaa saadaan lisää.)

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi