Hyvä kurkku:
Pizzarium, Tampere LOPETTANUT

"Tampereen parasta pizzaa, jos se jäi jollekulle epäselväksi."

13.9.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Kun Turun Pizzarium toi aikanaan aitoroomalaiset pizza al taglio –palaset Suomeen, olin onnen kukkuloilla. Kävin jokaisella Turun reissulla Pizzariumissa lounaalla ja ostamassa tuliaisia kotiin. Valitettavan harvoin reissuni kuitenkin suuntaavat tuohon minulle rakkaaseen kaupunkiin – kirjamessureissuillakaan ei ehdi käydä keskustassa pizzalounaalla. Sitten Pizzarium aukesi myös Helsingissä – kovin sopivasti, sillä työni vuoksi aloin käydä pääkaupungissa alvariinsa. Junaan tulikin haettua tuliaislaatikko yhä useammin. Helsingin pisteessäkin pizzapalat ovat liki yhtä hyviä kuin Rooman parhaat.

Täytyy sanoa, että jopa hieman pelästyin kuullessani Pizzariumin aukeavan myös Tampereella syyskuun alussa. Eikö niitä herkkuja pääse missään pakoon? Kiusauksia joka puolella!

Ehdin käymään Tampereen ravintolassa heti ensimmäisellä viikolla. Ostin kotiin evästä. Silloin vegaanisista versioista tarjolla oli vain cipolla e pachino, kirjaimellisesti sipulia ja kirsikkatomaatteja (joskin Pachino-tomaatit ovat tarkkaan ottaen tietyn Sisilian alueen tomaattien suojattu nimi). Näiden lisäksi pizzassa on kesäkurpitsaa, chiliä ja persiljaa. Kuten aina Pizzariumissa, pohja ja tomaattikastike olivat erinomaisia, mutta vihanneksia ei ollut kypsennetty aivan tarpeeksi, joten niiden maut eivät olleet ehtineet kehittyä ja ne olivat turhan rapsakoita. Arvelin tätä alkuvaiheen kankeudeksi, koska tämä pizza on normaalisti erinomaista, joten päätin käydä pian uudestaan.

Ehdinkin heti seuraavalla viikolla käväistä paikan päällä kevyellä myöhäisellä lounaalla tai aikaisella illallisella ennen ensiapuharjoituksia. Nyt tarjolla oli vegaaniversioista funghi rossa, eli tomaattinen herkkusienipizza. Se oli aivan täydellistä – todennäköisesti paras maistamani versio tästä Roomassa yleisestä pizzasta.

Aiemmissa Pizzarium-arvioissa en ole maininnut mitään uppopaistetuista arancino-riisipalloista, koska niitä ei ollut vielä silloin valikoimassa. Ensimmäisen kerran pääsin maistamaan sellaista Helsingin myymälässä. Roomassa en ole vegaanisiin törmännytkään, joten en tahtonut pysyä housuissani. Arancini ovat sisilialainen erikoisuus, joita muistuttavia pallosia myydään myös Roomassa nimellä supplì eli ”yllätys”. Eri versioiden alkuperästä ja eroista tai yhtäläisyyksistä sekä oikeasta nimityksestä väitellään usein, joten onkin mukavaa, että itsetietoisen roomalainen ravintola kutsuu pallosia huoletta niiden sisilialaisella nimellä. Ja toisaalta: tarjosihan Turun Pizzarium aikanaan myös hyvin napolilaisia pyöreitä pizzoja! Moinen ekumeenisuus on ihailtavaa italialaisen keittiön paikkauskollisuuteen nähden.

Pizzariumin vegaanisesta arancinosta puuttuu roomalaisen version supplì eli sisään piilotettu yllätys (lihakastiketta, mozzarellaa tai muuta sellaista), mutta se ei haittaa. Pallonen on leivottu herkullisesta ja mehevästä sienirisotosta. Tällä jälkimmäisellä vierailulla tilasin sienipizzani kumppaniksi yhden arancinon, ja se oli tähän mennessä syömistäni ehdottomasti herkullisin: mehevä ja sopivan tahmainen, kuten risotolle kuuluu.

Tampereen parasta pizzaa, jos se jäi jollekulle epäselväksi.

Pizzarium
Hämeenkatu 14
Tampere

ma–la 11–21
su 12–18

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi