Hyvä kurkku:
Wayne’s Coffee, Hämeenkatu, Tampere
LOPETTANUT

"Olivathan kookossuklaapallot 90-luvun aktivismiaikojen klassikko, enkä ollut maistanut sellaista vuosikausiin. Se oli oikein hyvää: ei lainkaan ällömakeaa, vaan kaakaon karvauttakin oli sopivasti mukana."

6.9.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Kuten Hyvän kurkun lukijat tietävätkin, Tampereella on jo pitkään ollut erinomainen tilanne kahviloiden vegaanitarjonnassa. Pääkaupungissakin sitä on ihmetelty kadehtien, vaikka sielläkin tilanne alkaa vihdoin parantua. Listasin taannoin Hyvän kurkun facebook-sivuilla tamperelaisia suosikkikahviloitani: Café Aamurusko, Café Gopal, Hella ja Huone Deli, Kaffila, Mimosa , Ojakadun Vohvelikahvila, Pala Café , Pyynikin Munkkikahvilat ja Ravintola 931. Mukaan joukkoon liittyi sen jälkeen vielä Pella’s Café.

Kymmenen hyvää kahvilaa riittää tämän kokoiseen kaupunkiin, enkä varsinaisesti ole etsinyt uusia. (Tosin tätä kirjoittaessani to eat –listalle on jo tullut pari uutta.) Olin palaamassa ensiapuharjoituksista, kädessäni upouuden Tampereen Pizzariumin laatikko. Kävellessä junalle iski hirmuinen kahvihimo ihan yllättäen. Sattumalta olin Wayne’s Coffeen kohdalla. Aikanaan kyselin nykyisen Pala Cafén kohdalla olleesta ketjukahvilasta vegaanista syötävää lukuisia kertoja, eikä mitään löytynyt koskaan. Siksi olinkin luopunut toivosta. Edellisesti kyselystä oli kuitenkin aikaa, joten päätin kokeilla onneani.

Kyselin ensin kasvismaitoa kahviini, ja tarjolla oli soija- ja mantelimaitoa. (Kuulemma Koskipuiston Wayne’s Coffeessa on tämän lisäksi vielä iKaffe-kauramaitoa.) Hieman arkaillen tiedustelin, josko jotain vegaanista löytyisi, ja kahvilan pitäjä osoitti innostuneena kookossuklaapalleroita. Hän ylisti niiden makua ja kertoi syöneensä juuri äsken samanlaisen. Mikäs siinä, olivathan kookossuklaapallot 90-luvun aktivismiaikojen klassikko, enkä ollut maistanut sellaista vuosikausiin. Se oli oikein hyvää: ei lainkaan ällömakeaa, vaan kaakaon karvauttakin oli sopivasti mukana. Kookostakin oli sopivasti minun makuuni. Tällaisen voisin tulla syömään uudestaankin, etenkin kun pallura oli mukavan iso.

Kahvin valmistuessa kahvilan pitäjä kyseli kiinnostuneena Pizzariumin laatikosta, ja tuli puhe vegaanisesta suolaisesta. Hän kertoi suunnitelleensa jo jonkin aikaa vegaanista bagelia! Rohkaisin häntä ja totesin, että vegaanisia voileipiä tai vastaavia on edelleenkin tarjolla aivan liian vähän, myös Tampereella. Ja vain viikko myöhemmin sainkin kuulla Vegaaninen Tampere -facebookryhmästä, että bagelia olisi tarjolla. Vitriinissä sitä ei vielä ollut, mutta kysymällä saisi. Kävinkin saman tien kokeilemassa. Bagelit ovat toki hintavia, kuten aina, mutta mitään vegaanilisää ei tofubageliin laitettu, mikä on mukavaa. Unikonsiemenbagelin välissä oli yrttiöljyä, kasviksia ja tofua. Maustamaton tofu toimi tähän oikein hyvin, kun yrttiöljy toi makua. Totta kai roimasti parantamisen varaa on, mutta oikein mukava uudistus joka tapauksessa. Ketjukahvila yllätti.

Vegaaniystävällisten kahviloiden testattu valikoima kasvoikin tusinaan. Eiköhän jatkoa seuraa, kun pääsen listassani eteenpäin.

Wayne’s Coffee
Hämeenkatu 3
Tampere

ma–pe 9–21
la 9–21
su 12–19

Kotisivu

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi