Hyvä kurkku:
Sitko Pizza & Bar, Tampere

"Täytteiden valikoima oli mitä onnistunein: mehevää munakoisoa, makeaa balsamicoa, kirpeää pistaasipestoa ja pinjansiemeniä."

27.12.2016

Hyvä kurkku -palstalla arvioidaan suomalaisten, joskus myös ulkomaisten, ravintoloiden vegaanisia aterioita. Arvioiden kirjoittajat eivät ole ruokatoimittajia, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä ja janoisempia.

Aiemmat kokemukseni Sitkon pizzoista olivat heikkoja tai ristiriitaisia, joten en voinut suositella paikkaa ja suljin sen pois omalta ravintolavaihtoehtojen listalta. Se jäi kismittämään, sillä kunnolliseen taikinaan tehdyt pizzat ovat Suomessa harvinaisia, ja juuri se puoli oli Sitkossa ongelmista huolimatta kunnossa. Jokin aika sitten kuulin kuitenkin usealta tutulta kehuja uudesta kasvispizzasta, josta olisi saatavilla myös vegaaninen versio. Joulukuun välipäivinä saimme vaimon kanssa tilaisuuden päästä vihdoin kokeilemaan.

Harvoin päädyn muuttamaan näkemystäni ravintolasta näin vahvasti. Kaikki aiemmat ongelmat olivat korjaantuneet. Tuo tuore tomaattikastike – joka on tosiaan yksi koulukunta italialaisissa tomaattisooseissa – on minulle hieman vieras, mutta nyt se sai kaipaamaansa tukea muista täytteistä: rasvaisuutta, suolaisuutta ja tomaattia ”kantavia” makuja. Vegaanista versiota ei myöskään ole riisuttu mistään, vaan se on mietitty itsenäisesti alusta lähtien. Pohjalla olevan perusjuuston tilalla oli jotain Violife-tyylistä raastetta ja vuohenjuuston korvasivat nokareet vegaanista ”tuorejuustoa”. Mutta ennen kaikkea muiden täytteiden valikoima oli mitä onnistunein: mehevää munakoisoa, makeaa balsamicoa, kirpeää pistaasipestoa ja pinjansiemeniä. Maut täydensivät toisiaan todella hyvin, ja näin hyvän taikinan kanssa kokonaisuus oli kyllä lähellä huippuluokkaa.

Ainoa ongelma minulle ovat nykyiset yltiörasvaiset vegaanijuustot. En pidä niistä lähtöjäänkään kovin paljon, muta etenkin jäähtyessä niiden maku ja koostumus muuttuu nopeasti epämiellyttäväksi. Tämä ei kuitenkaan ole Sitkon kokkien vika vaan tuotteen perusominaisuus. Ja siitä huolimatta tässä pizzassa vegaanijuustot toimivat paremmin kuin missään muussa kokeilemassani. Vegaanijuustojen ystävälle siis varmasti erinomainen suoritus!

Edelleen pidän enemmän Turun Tintån sekä Helsingin Piece’n’Loven ja Alfons’ Pizzan juustottomista vegaanipizzoista. Pizzariumien pizzoista puhumattakaan, mutta pizza al taglio on sen verran eri lajityyppi, että sitä ei mielestäni kannata verrata ohutpohjaisiin pyöreisiin pizzoihin. Mutta jos lähden Tampereella hakemaan tämäntyylistä pizzaa, suuntaan varmasti uudelleen Sitkoon. Napoli on edelleen tosi hyvä vaikka arviokerralla olikin huono tuuri, mutta Sitko ohitti kyllä tällä vegaaniviritelmällä ehdottomasti. I stand corrected.

Sitko Pizza
Näsilinnankatu 22
Helsinki

ma suljettu
ti–to 11–22
pe 11–24
la 12–24
su 12–19.30

Kotisivut

Facebookissa

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi